• hiç yapmak istemediğim ve yapmayacağım şeydir. lan gelmişiz 150 yaşına!..
  • yapmamak gereken şeydir. adamın iliğini kemiğini sıyırırlar.
  • başvuruya gidildiğinde, oturmanızı istedikleri koltuk deri ise kaçmak için çok az bir zamanınız vardır.
  • (bkz: casting couch)

    aman diyeyim.
  • geçen ay yaptığım eylem. az evvel arayarak kabul edildiğimi söylediler. beni arayan numara sabit hat olmadığından, önce işletildiğimi vs düşünerek oldukça relaks konuştum, yok o gün işim var, o saat erken az daha ileriye çekelim falan derken konuşma ilerledikçe anladım ki, başvurduğum ajanstan arıyorlar.
    neyse efendim pazar günü saat 4'e anlaştık. neler olup biter, editleyip buraya yazacağım.

    yoğun istek üzerine edit: arkadaşlar lüzumsuz gördüğüm için editlememiştim ancak entry'yi girdiğimden bu yana çok sayıda mesaj aldım sonucu merak ettiklerine dair.

    şöyle oldu, randevu saatinden 1-2 saat önce gidip yerinde göreyim dedim. kapıya geldim yaktım bir sigara. sonra binanın içinden saçları kirpi gibi jöleli 3-4 apaçinin çıktığını gördüm. aralarında geçen muhabbeti aynen aktarıyorum:

    - huammına goyim rehlam yıldızı mı ğolacaz huauhauhaua. vay huammına goyim gıvanç mı olacaz la parayı gıracaz la huammına goyim.

    bu diyaloğu dinledikten sonra o ajanstan bir yol olmayacağını anladım. belli ki insanlardan 50tl kayıt parası alabilmek için önüne geleni alıyorlar ya da alacaklarını söylüyorlar. benim tavsiyem, kaliteli olduğundan emin olduğunuz yerlere başvurun, paranızı yedirmeyin. ha, belki ben giyseydim bir şeyler yapabilirdim zira boyum uzun, vücut vs yapıyorum. ancak o manzaradan sonra gidesim katılasım kaçtı.
  • cast ajansına başvurmak öyle sanıldığı gibi inanılmaz bir hadise değildir. eğer başvuran kişi öküz değilse bakın oyunculukla ilgili bir şey demiyorum, diksiyonu bozuk, yeteneği zayıf gibi değil, öküz değilse diyorum orta halli her ajans başvuruyu kabul edecektir. cast ajanslarının ana amacı yetenekli yeteneksiz, güzel çirkin mümkün olduğu kadar çok kişiyi bünyesine dahil etmek ve herhangi bir reklam vs işi geldiğinde mümkün olduğunca çok seçenek sunmaktır. yani ajanslara başvuran ve güya kabul edilen insanların birbirinden ayırt edici bir özelliği yoktur aksine birbirine benzeyen binlerce insan bulunmaktadır. bir ajans misal olarak bir reklam işine, aranan özelliklere (yaş aralığı, fiziksel özellikler vb..) dikkat etmeden elindeki her bireyi göndermektedir. bu yüzden abartmayın arkadaşlar, ajansa dayınız da başvursa o da kabul edilecek zaten diyor, öpüyorum.
  • katıldın, 50 tl verdin, resimler çekildi vs... sonra ne oluyor aga...

    reklam çekimi seçmesi diye cumartesi gel diyip bütün günün gidiyor mu?
    bu ne sıklıkla oluyor.
  • türkiye cast ajansı, sizden 700 tl alıp, fotoğrafınızı çeker ve internet sitesine koyar,
    tabi aynı fotoğrafı 20 tl'ye de çektirebilirsiniz.

    dolandırıcı mıdır? bilmiyorum. ama fotoğraf çekimi için 700 tl çok fazla.
  • bakın dostlar. sırf bu başlığa entry girebilmek için yıllardır girmediğim sözlüğe giriş yaptım.

    cast ajanslarının çalışma mantığını iki gün içinde yaptığım 7-8 başvuru sayesinde gayet iyi çözdüm. hepsi de kabul edildi ve geri arandım.

    bakın, en isim yapmış ajansından en sikko ajansına kadar bunların hepsi çakal. hepsi keriz tokatlayarak para kazanan müesseseler.

    kurumsal olmayan sıradan bir cep numarasından sizi arayacaklar. sanki çok seçici davranıyorlarmış gibi başvurunuzun onaylandığını, görüşme yahut foto çekimi için sizi ofise beklediklerini söyleyecek kadının biri. bu arada arayanlar hep hiçbir şeyden haberi olmayan kadın sekreterler oluyor. şimdiye dek hiç erkeğe rastlamadım.

    her neyse. ofisler genelde kadıköy veya mecidiyeköy taraflarında olur. oraya çağırırlar sizi. siz de sanacaksınız ki ben dünya güzeliyim/yakışıklısıyım beni o yüzden aradılar. hemen götünüz kalkacak. evet fiziksel kriterlere önem verirler ama sandığınız gibi değil. tipiniz ortalama ise, yani semt kekosu falan değilseniz çağırırlar. çünkü ne demiştik? bu adamlar keriz tokatlayarak para kazanıyorlar. ne kadar çok insan o kadar çok para.

    sekreter lafını bitirdikten sonra kayıt ücreti isteyip istemediklerini sorun. ben şimdiye kadar delikanlı gibi kayıt ücreti istediklerini söyleyen sadece bir ajansla karşılaştım. artık kimse bu tongaya düşmediğinden, diğer ajansların hepsi strateji değiştirmiş.

    kadına kayıt ücreti var mı diye sorarsanız ücret istemiyoruz diyecektir. ama telefonda biraz zorlarsanız fotoğraf çekimi için bir stüdyoyla anlaştıklarını, orada fotoğrafınızı çekeceklerini, çekilen fotoğraflarınızı setcard haline getirip yapımcıya yollayacaklarını söyleyecektir. velhasıl siz sadece bu fotoğrafçıya ödeme yapacaksınızdır. peki fotoğraf ücreti ne kadardır? buna kimi ajans 75 tl dedi (en düşüğü) kimi ise 150 tl dedi. kendinize şu soruyu sorun: bir firmayla anlaşmalı olan bir fotoğrafçının daha ucuza çekmesi gerekmez mi? öyleyse niçin dışarıda çektirseniz 20 tl'ye, hadi maksimum 50tl'ye mâl olacak fotoğraflardan ortalama 100 tl'lik bir ücret isteniyor?

    zurnanın zırt dediği yer burası işte. size telefondaki hanım kayıt ücreti istemediklerini söylüyor. siz davete icabet edecek ofise gideceksiniz. menajerle konuşacak anlaşacaksınız. daha sonra fotoğraf çekimine geçeceksiniz bir başka odada. fotoğraflarınızı çekecekler. sonra sizden fotoğraf parası istenecek. sizin "hani ücret almıyordunuz" falan demenize kalmadan, "bu parayı biz değil fotoğrafçı alıyor ehe ehe" diyecekler size. artık götünüz mecbur vereceksiniz. yahut kral theoden gibi içeridekilerle çarpışa çarpışa kendinizi dışarı atacaksınız. orası size kalmış. ben bunların hiçbirini yaşamadım. stüdyoya gitmem halinde bunların olacağını öngördüm ve kibarca reddedip telefonu kapattım.

    bu adamların ana gelir kaynağı yapım şirketlerinden aldıkları komisyon falan değil. zaten kaç kişiyi sete gönderiyorlar o da ayrı muamma. bu adamların esas geçim kaynağı stüdyoya gelip kayıt olan kerizler. yani o kerizlerden gerek kayıt ücreti gerek fotoğraf ücreti adı altında üttükleri paralar.

    yoksa sizin kim olduğunuzla, ne olduğunuzla, deneyiminizle falan ilgilendikleri yok. benim oyunculuk deneyimim olduğu halde ve bunu başvuru formlarında belirttiğim halde okumamışlar, düşünebiliyor musunuz? neye göre seçtikleri, aradıkları belli değil. bu kadar karambole geliyor iş. eğer gerçekten kıyısından köşesinden oyunculuğa başlamak gibi bir hedefiniz varsa, bir tanıdığınız olmalı bu sektörde. aksi halde vazgeçin bu işten. bu çakallara sömürtmeyin kendinizi.
hesabın var mı? giriş yap