• önce indie olarak başlayan daha sonra ücretsiz olmasına rağmen kickstarter ile destek bulan ve hala da ücretsiz olan oyun. tanımlayacak anahtar kelimelerimiz: rougelike postapocalyptic survival ascii

    ascii deyince korkmayınız oyunun gayet başarılı bir tile seti var, yani resim bazlı grafikler mevcut. oyunumuz rougelike olarak tıpkı orjinal rouge gibi, üstten bakış açısıyla oynanan ve sınırsız, procedurally generated (yani önceden belli olmayan anlık yaratılan) (bkz: minecraft) bir dünyada hayatta kalmak üzerine kurulu. öyle bir hikaye olgusu yok (varsa da bulacak kadar kayatta kalamadım) ama benim gibi ascii oyunlara alerjisi olan insanın bile kolayca hakim olabileceği kontrollere sahip. elbette ki tamamen klavye ile oynamaya dayalı olsada arada mouse ile destek alabilirsiniz (çok sınırlı)

    çok fazla inceleme veya tanıtıma girip entry i uzatmak istemedim. talep olursa (fav'layan sayısıda olur illa mesaja gerek yok) daha detaylı bir inceleme yazısı yazarım.

    cataclysm dda
    edit: ana sayfanın sağ tarafındaki stable release kısmından indirebilirsiniz.

    oyunda crafting mevcut. mantıklı bir yelpazeye yayılmış bir skill set var. onun dışında zorluğu kendi isteğinize göre tweak etmek mümkün. tabi ki en büyük zorluğu yaptığınız hiçbirşeyin geri alınamamasından geliyor. yani dur bkaim sığınaktan çıkacak hale geldim mi yada dur şu ayıyı sereyim de postunu alayım tuzlayıp kurutayım dediğinizde o ayı sizin postunuzu alırsa o karakter temelli ölmüş oluyor. tabi bu o dünyanın sonu değil. hemen yeni bir karakterle başlayıp öldüğünüz yeri bulmaya çalışabilirsiniz. oyunun oynanışını değiştiren zorluk ayarlarına örnek olarak ise yaratıkların sabit mi yoksa dinamik mi yaratılacağı seçeneği var. sabitte bütün oyun dünyasındaki yaratıklar önceden yaratılıyor ve arı kovanı gibi istisnalar dışında tekrar doğmuyorlar. dolayısıyla bir şehri kahramanca temizlerken ölürseniz ve aynı dünyada yeni bir karakterle başlarsanız şehrin temizlediğiniz kısımları temiz kalacaktır.

    kısa tutmak adına fazla yazmıyorum ama grafiklerden (ve seslerden) çok oynanış önemliyse saatleri saniyelere dönüştürecek bu oyuna biraz şans verin derim. kontrollere alıştıktan sonra her ölen karakter ile daha da hırslandığınızı fark edeceksiniz. bir de günümüzün quicksave quickload döngüsünü kırmak için birebir.

    not: bu entry de yazmayayım diyordum ama dayanamadım, krav maga, drunken master gibi bilimum dövüş stillerinden, fazla et yemekten sebzeye karşı alerji kazanma gibi oyuna yön veren mutasyonlara, bilimum garip şey var. o science lab'larada öyle çakma crowbarınız ile dalmayın, üzülürsünüz *

    şurdan wiki ve klavuzlara ulaşabilirsiniz.
  • güzel bir projeye benzeyen oyun. olayın texture, blur basmaktan ibaret olmadığını gösteriyor.
  • yeni bulaştığım (bkz: dwarf fortress) benzeri oyun. güzel tilesetler de varmış.

    (bir hafta oynadıktan sonra gelen edit) : hayatımı kararttı.
hesabın var mı? giriş yap