• çıkış hikayesi ticaretin önündeki engelleri kaldırmak olan avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen ce (conformité européenne ) etiketlemesinin yapılabilmesi için verilen belgedir.

    bu sektörde çalışan bir suser olarak bir kaç bilgi vermek isterim. şimdi üretici olduğunuzu hayal edin; fransa'ya yüklü miktar mal satacaksınız. anlaştınız, her şey tamam ama fransa'daki yetkili abi "senin ürününün bizim standartlarımıza göre şu belgesi olması lazım aksi halde malı alamayız" diyor. tamam diyorsunuz, veriyorsunuz 5000 euroyu 1 ay bekliyorsunuz, ürün test ediliyor satış yapılıyor. sonra ingiltere'de sizden bu ürünü talep ediyor. tamam diyorsunuz bu sefer de ingiltere'deki yetkili abi "senin ürününün bizim standartlarımıza göre şu belgesi olması lazım yoksa malı alamayız" diyor. tamam lan diyorsunuz bayılıyorsunuz 5000 poundu ona da 1 ayda onu bekliyorsunuz, satışı yapıyorsunuz. sonra almanya'da bu üründen istiyor. satışı tam yapacaksınız. oradaki abi de aynı şeyi diyor. ne kadar saçma değil mi ?

    bunun farkına varan zamanın godomanları da toplanmış, harmonize standartlar oluşturarak ürünlerin bunlara göre test edilmesini ve belge alınmasının yolunu açmış. şu anki konjonktürde ürünler yönetmelikler altında değerlendirilip, o yönetmeliğe tabi standarda göre etiketlemesi yapılır. avrupa'ya ürün satmak isterken ce belgenizin olması zorunludur. onun dışında atıyorum japonya'ya ce belgesi olmadan ürün satabilirsiniz. ce'ye tabi olmayan bir ürüne de ce etiketleme yapılamaz. doğru bir uygulama değildir. hayvana kimlik almak gibi bir şey olur.
  • ingilizcesinin declaration of conformity olarak geçmesinden de anlaşılabileceği gibi firmaların beyanından ibarettir. bildiğim kadarıyla bilgisayarda kendiniz hazırlayabilirsiniz. fransa gümrüğü avrupa’daki en sıkı gümrüklerden biri olduğu için bu belgeye dayanak olan test raporlarını ister ki asıl para vermeniz geren budur. bazı gümrükler ise sadece deklarasyon ile yetinebimektedir ama şansınıza güvenip test raporsuz mal göndermenizi önermem.

    iş bu entry şahsi gözlemlerden ibaret olup yazarlardan gelen uyarı olursa düzeltilecektir.
  • avrupa standartlarında ürün üretildiğini deklare eden ve ürünün avrupa iç pazarında serbest dolaşımına olanak sağlayan bir belgedir.

    ürün, can ve mal, çevre güvenlik önlemlerini içerir. ürünün bağlı olduğu direktif, ce belgelendirmesinin ve yapılması gereken testlerin üçüncü taraf onaylanmış kuruluşlarca yapılmasını zorunlu kılabilir. zorunlu olmayan durumlarda ise firmaların vereceği self deklarasyonlar yeterli olacaktır.
  • belge ile beyan arasında büyük bir fark olmasına karşın söz konusu ce olunca bunların aynı şey olduğu iddia edilir. hatta ce'nin avrupa'dan onaylı bir belge olduğu bile iddia edilir. çünkü türkiye'de yalanın sonu yok, ce beyanında yazılan standartların gerçekten de o üründe olup olmadığının da peşine düşen pek yok.
  • bazı özel ürün gruplarında istenilse dahi ce belgesi alınamadığı için mevzuata uygun olduğu beyan edilmesi gayet yeterlidir. ankara merkezi ile görüşüp birinci ağızdan aldığım bilgi budur. gerçi ota boka ce etiketi yapıştırıyorlar o ayrı bir konu. evet denetleyen bir mekanizma yok. birisi şikayet ederse falan filan işte.
  • (bkz: yaran yanlış okumalar)
    ce belgeseli
    diyorum ki “ce” kim de belgeseli çekiliyor.
hesabın var mı? giriş yap