• türkmenistan karakum çölünün ortasında bulunan 70 metre genişliğinde, 30 metre derinliğinde içerisi alev alev yanmakta olan çukurdur. doğalgaz zengini bir bölgenin üzerinde oluşmuş olan bu çukur 40 yılı aşkın bir süredir yanmaktadır.
  • derweza , derveze, dervaza ya da darvaza çukuru olarak da bilinen, sovyetler döneminde enerji kaynağı bulmak icin yapılan sondaj çalışmaları sırasında kazayla oluşturulmuş yapay kraterin(çukurun) anıldığı addır cehennem kapısı.

    çapı 70 derinliği 19 metredir.

    çukur

    bilim adamları ortaya çıkan bu çukurda zehirli gaz salınımı tespit etmiş ve bu gazların insanları ve doğal çevreyi tehdit etmesini önlemenin tek yolu olduğunu düşünerek çukuru ateşe vermişlerdir. bilim adamlarının bu konudaki öngörüleri ilk başta, çukurdan çıkan gazın kısa bir süre içinde kendi kendine yanıp söneceği olsa da 1971 yılından beri hala yanmaktadır...

    bilimsel verilere göre dogal bir enerji kaynağı rezervinin yanmasından ibaret olan bu çukur zamanla yeryüzündeki diğer bir çok doğal oluşumlarda olduğu gibi "gizemli" olarak addedilmistir. bu çukurun gizemli oldugunun düşünülmesine sebep olan referanslardan birisi de "derveza" kelimesinin türkmence karşılığının kapı, giriş olmasıdır. inanışa göre bu çukurun ortaya çıkışı tesadüf degildir.

    ayrıca türkiye'de , unesco dünya mirası listesi'nde yer alan hierapolis antik kenti'nde( pamukkake ) bulunan ölüler ülkesine geçiş kapısı da "cehennem kapısı " olarak adlandırılmaktadır...
  • cehennem kapısı (al tercer día) (on the third day), oğluyla birlikte geçirdiği araba kazası sonrası ne olduğunu hatırlayamayan bir biçimde kayıp oğlunu arayan cecillia'nın hikâyesini anlatıyor.

    vizyon tarihi: 19 kasım 2021
    ithalatçı: atlantik
    türkiye dağıtım: tme films
    tür: korku
    yapım yılı: 2021
    süre: 85 dakika
    ülke: arjantin

    filmin konusu:

    “cecilia oğluyla birlikte trafik kazası geçirmiştir.

    kaza sonrası ne olduğunu hatırlamayan cecilia kazanın üçüncü günü, ıssız bir yolda umutsuzca kaybolan oğlunu aramaktadır.

    çember daralmaktadır ve cecilia bu umutsuzca arayışında polis dosyalarında rastladığı vahşi av gibi görünen tesadüflerle karşılaşmaktadır.

    bu katliamdan sorumlu olan dindar bir adamla karşı karşıya kalacaktır.

    cecilia için dindar adam bir deli, dindar adam için de cecilia bir düşmandır.”

    yönetmen: daniel de la vega
    oyuncular: mariana anghileri, arturo bonín, diego cremonesi, lautaro delgado, rodolfo ranni, gerardo romano
    senaryo: alberto fasce, gonzalo ventura
    görüntü yönetmeni: mariano suárez
    müzik: luciano onetti
    kurgu: martín blousson, daniel de la vega

    vizyon tarihi: 19 kasım 2021

    filmin altyazılı fragmanını buradan izlemek mümkün.
  • bölgeye turizm geliri getirse de yanan gazın havaya salınımı çevreye ve insan sağlığına zararlı olduğu için uzun yıllardır kapatılmak istenmektedir.
    çukurun dibinde de 50 yıldır yanarak bitmeyen bir doğal gaz rezervi olduğu için uzmanlar kapatılsa bile için için yanmaya devam edeceğini ya da sıkışan gazın patlayarak öngörülemez bir tahribat oluşturabileceğini düşünüyor.
    bu kadar geniş bir alanın etkin bir biçimde kapatılması da haliyle zor ve bu durum uzun süredir türkmenistan'ın hayata geçirmek için çaba harcadığı bir proje.
  • "kapatacağım diye söz vermemek" lazım. etik degil, hem böyle iyi "cereyan yapar".
  • 2000 yıl önce hierapolis antik kentinde yaşayan romalılar, girişine yaklaştıklarında küçük kuşlardan büyük memelilere kadar her şeyin düşüp ölmesine neden olan bir mağara keşfettiler. bu ölümcül mağaranın ardındaki bilim o zamanlar bilinmiyordu ve bu nedenle antik romalılar mağaranın yeraltı tanrısının "ölümcül nefesini" püskürttüğüne inandı. bu durum, mağaranın üzerine bir tapınak inşa edilmesine yol açtı ve bu bölge ziyaretçi akınına uğradı.

    bilim insanları bu mağaranın derinliklerinde yer kabuğundan bir çatlak olduğunu ve mağaranın dar ağzından zehirleyici yoğunlukta karbondioksit gazı salındığını keşfettiler. mağaranın girişinde karbondioksit seviyesi %4 ika %53 arasında, mağaranın daha derin noktalarında ise %91'e kadar çıkıyor. karbondioksit gazının %7'nin biraz üzerindeki yoğunlukları bir insanı bilinçsiz hale getirebiliyor ve oksijen eksikliği nedeniyle öldürebiliyor.
hesabın var mı? giriş yap