• 31/12/2020 tarihine kadar türkiye sınırları dahilinde geçerli olmayan söylem. senetten damga vergisi alınması gibi bir -bence- saçmalık devam ettikçe de mevzubahis söz konusu geçici maddenin ertelenerek türkiye'deki uygulamanın kalıcı hale geleceğini öngörmek yanlış olmaz.

    sürekli "yapısal reform" söylemi döndüren bir ekonomi düşünün ki vergi dairesi 1 milyon liralık bir sözleşme yapıldığında diğer vergiler hariç olmak üzere 9450 lira damga vergisi bedelini (üstelik nüsha başına) alsın, üstüne de 1 milyon liralık senet verirseniz o senetten de en az (zira faiz koşulları falan göz önünde bulundurularak hesaplanıyor) 9450 lira damga vergisi tahsil etsin. bu yüzde 0,945 oranları yıllık enflasyonun düzenli olarak her yıl yüzde 60-65 arasında seyrettiği ve yazılı sözleşme kültürünün olmadığı dönemlerde makul olabilir ancak şu anda (firmaların vergi sonrası kâr marjları da buradaki pek çok ergenin düşündüğünün aksine yüzde 50 falan olmadığından) garabetten başka bir şey değil.
  • vadesinden önce tahsile götürdüğünüz çek için banka sözlü olarak tahsil edilemeyeceğini söylüyor, beyan yeterli gelmez ise çekin arkasına aşağıdaki ibare yazılıp geldiğiniz yere gönderiyorlar sizi..

    ticaret kanununda ise halen vade olmadığı yazılıdır..khk ile yönetilen bir ülkede daha ne garabetler gördük bu ne ki?

    (bkz: bal nedir ki şeker nedir ki)

    "iş bu çek, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce ibraz edilmiş olduğundan 5941 sayılı çek kanunu 6272 sayılı kanun ile eklenen geçici 3. maddenin 5.fıkrası gereği işleme alınmamıştır."
  • çek, tahsil edilmek istendiğinde ödenmek zorundadır. çekteki vadeler ticaret dünyasının, esnafın vb. kendi aralarında uyguladıkları aslında yasal bir geçerliliği olmayan vadelerdir. dolayısıyla reel olarak çekte vade olmaz. vadeli çekler, piyasayı oluşturan ekonomik aktörlerin birbirine olan güvenleri neticesinde etik olarak vardır, gerçek anlamda yoktur.
  • güncel mevzuatın geçici maddelerini okumamış, eğer ticaret yapıyorsa hayatına bu kadar derinden etki eden bir konuya gerektiği kadar ilgi göstermemiş insan beyanı. türk hukukunda geçici maddeler ile tesis edilmiş halde çekte vade vardır. türkiye'deki çeklerde vade yasal olarak vardır. "aslında istesem şak diye tahsilata veririm" diye kızıp da bir gün vadeli çeki vadesinden önce tahsilata verecekseniz, yazdırabiliyorsanız arkasını da bir güzel yazdırıp kambiyo icrası başlatın da masrafları ödedikten sonra belki mevzuata bakmayı akıl edersiniz.
  • vadesi gelip geçen çeklerin bile ödenmediği şu zamanlarda gereksiz polemik.
  • çekte vade olmaz. kanundan önce işin mantığına ve çek müessesesinin varlık sebebine aykırıdır.

    çekin üzerine yazılan tarih keşide tarihi olarak hüküm ifade eder. yani bugün (09.08.2019) keşide ettiğiniz bir çeke bugünün tarihi atılır ve ülke içinde 10 gün içinde tahsil edebilirsiniz.

    uygulamada ise çek keşide edenlerin o anda bankada nakdi olmadığından ve çekin lehdarı(kabaca alacaklısı diyelim) keşideciye anlayış gösterip parasını ileri bir tarihte almayı kabul ettiğinden, çeke keşide tarihi olarak anlaşılan tarih yazılır ve lehdar da o tarihten önce çeki bankaya ibraz etmez(yani tahsile koymaz).

    buna rağmen lehdar üzerinde -mesela- üç ay sonraki bir tarih yazılı olan çeki bugün bankaya ibraz etse, banka para varsa ödemek, yoksa da karşılıksız kaşesini basmak zorundadır.

    bunlar kanuna göre olması gerekenler.

    ama (bana göre) bir garabet teşkil eden khk uygulamalarıyla çekler dolaylı ve (yine bana göre) kanuna ve ruhuna aykırı şekilde vadeli hale getirilmiştir. şöyle ki, 31.12.2020 tarihine kadar bankaya ibraz edilen çekler, üzerinde yazılı keşide (artık dolaylı olarak vade) tarihinden önce, keşidecisinin yazılı izni olmadıkça banka tarafından ödenemeyecek veya karşılığı olmasa dahi karşılıksız kaşesi basılamayacaktır.

    bu khk ile çekin varlığı fiilen ortadan kalkmış ve bankanın aracı olduğu senet (bono) durumuna düşürülmüştür.
  • çekte vade olmaz bunun için senet kullanılır.bu bize özgü bir hikaye.çekte senet gibi vade uygularsan ödenmediği zaman da hapis cezası uygulamamalısın.dünyada bunun amacı üzerimde nakit yok fakat bu para hesabımda bu çek karşılığında paranı tahsil edebilirsin demektir.çekin karşılığı yoksa dolandırıcılık vs hapisle yargılanma gündeme gelir.sense bizim memlekette şu tarihte şu hesapta para olacak diye geleceğe oynuyorsun o tarihte kaza geçirdin hasta oldun alacağın gelmedi ne olacak.hesapta şu tarihte para olacak dedin olmadı yallah hapise.
  • doğrudur, çekte vade olmaz.

    çünkü çek bir ödeme emridir ve keşide edildiği andan itibaren görüldüğünde ödenmesi gerekir.

    ancak burada gözden kaçan bir unsur var sayın seyirciler. çekin üzerinde yazılı olan tarih vade değildir, keşide tarihidir. yani düzenlenme tarihidir ve aslında siz ileri tarihli bir çek düzenleyip karşı tarafa veriyorsunuz. yani bu ileri tarihli bir ödeme talimatı oluşturmak gibidir. o sebepledir ki çekte vade olmaz.
  • katıldığım bir durum ve ttk* madde 795'e göre çek, bankaya ibraz edildiğinde karşılığı banka tarafından ödenir.

    çek'in düzenlendiği günün tarihi yerine ödenecek günün tarihi atılınca* vade beklemek olağan*.
hesabın var mı? giriş yap