• kendisini politik ve bilimsel bir mecra olarak görmesi, insanı bazen rahatsız edebiliyor. tonton bir beyaz türk, profesör ve (bkz: herbokolog). fatih altaylı ve habertürk sayesinde bayağı parlamıştır, şu an türkiye’nin en popüler akademisyeni olabilir. amma ve lakin tv de kendisini de izlettirmeyi başarıyor, entertainment işine girse, gayet başaralı olur.
  • 24 mart 1955'te istanbul'da doğdu. 1973 yılında robert koleji'nden mezun oldu. 1978'de state university of new york at albany'den jeolog olarak mezun oldu ve aynı üniversitede 1979'da yüksek lisansını bitirdi.

    1981'de istanbul teknik üniversitesi maden fakültesi, genel jeoloji kürsüsünde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1982'de state university of new york at albany'den doktor unvânı aldı. 1984 yılında londra jeoloji cemiyeti'nin başkanlık ödülü'nü, 1986'da tübitak bilim ödülü'nü aldı.
    aynı yıl istanbul teknik üniversitesi maden fakültesi genel jeoloji anabilim dalında doçent oldu. 1988'de neuchâtel üniversitesi fen fakültesi'nden şeref bilim doktoru (docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı. academia europaea'ya 1990 yılında kabul edildi ve cemiyetin ilk türk üyesi oldu. aynı yıl avusturya jeoloji servisi muhabir üyesi, 1991 yılında ise avusturya jeoloji derneği şeref üyesi oldu. yine 1991 yılında kültür bakanlığı'nın "bilgi çağı ödülü''nü kazandı.

    1992 yılında istanbul teknik üniversitesi maden fakültesi genel jeoloji anabilim dalında profesörlüğe terfî etti. 1993 yılında türkiye bilimler akademisi'nin en genç kurucu üyesi oldu ve akademi konseyine seçildi. aynı yıl tübitak bilim kurulu üyesi oldu. 1994 yılında rusya doğa bilimleri akademisi üyeliğine, fransız ve amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliğine seçildi. ayrıca kendisine fransız fizik cemiyeti ve école normale supérieure vakfı tarafından rammal madalyası verildi. şengör 1997 yılında, fransız bilimler akademisi tarafından yerbilimleri dalında büyük ödül (lutaud ödülü) ile taltif edildi.

    1998 mayıs ayı içerisinde şengör, collège de france'da misafir profesör olarak bir kürsü işgal etti. burada "19'uncu yüzyılda tektoniğin gelişmesine fransız jeologlarının katkısı" konulu bir ders verdi ve 28 mayıs 1998'de collège de france'ın madalyasını aldı. 1999'da londra jeoloji cemiyeti kendisine bigsby madalyasını tevcih etti. 2000 yılının nisan ayında amerika birleşik devletleri ulusal bilimler akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk türk oldu. rusya bilimler akademisi'ne fuad köprülü'den sonra seçilen ikinci türktür. ayrıca 2013 yılında leopoldina doğa araştırıcıları akademisi üyeliğine seçilmiştir.

    şengör, jeolojide bilhassa yapısal yerbilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve kimmer kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir. orta asya’nın jeolojik yapısını ortaya çıkarmış, kıta-kıta çarpışmasının ön ülkeleri nasıl etkilediği meselesini çözmüştür. yücel yılmaz ile birlikte, levha tektoniği içinde türkiye'nin yerini değerlendiren ve atıf klasiği haline gelen bir makale yazmıştır.

    jeoloji ve tektonik konularında 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili de iki kitap ve 300’e yakın deneme yazısı yayınlamıştır. abd, rusya, avrupa ve almanya'nın bilimler akademisine üye olan şengör'ün yayınlanmış 1826 makalesi vardır ve bu makalelere 12658 atıf yapılmıştır. bunların 1997-1998 yılları arasında cumhuriyet bilim teknik dergisindeki "zümrütten akisler" köşesinde çıkmış olanları yapı kredi yayınları tarafından 1999'da "zümrütnâme" başlığı altında kitaplaştırılmıştır.

    fransa, birleşik krallık, avusturya ve amerika birleşik devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan şengör, collège de france dışında birleşik krallık'ta oxford (royal society araştırıcı bursuyla), abd'de california ınstitute of technology (moore distinguished scholar olarak) ve avusturya'da salzburg lodron-paris üniversitesi'nde misafir profesörlük yapmıştır. şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır.

    celal şengör, ileri seviyede ingilizce, fransızca ve almanca bildiğini beyan etmekle birlikte; felemenkçe, italyanca, portekizce, ispanyolca ve osmanlı türkçesini okuyabildiğini de söylemiştir.

    çalıştığı üniversiteler
    state university of new york at albany, abd – "yüksek lisans, doktora"
    collège de france, fransa – "misafir profesör"
    oxford üniversitesi, ingiltere – "misafir profesör"
    caltech, abd – "misafir profesör"
    salzburg lodron-paris, avusturya – "misafir profesör"
    istanbul teknik üniversitesi – "öğretim üyesi"
    yetmemiş sırf merakından dolayı tarihe sarmış, öyle sadece osmanlı, türk tarihi filan değil. adam amerikadan japonya’ya kadar tüm ülkelerin tarihi hakkında ciddi bir bilgi birikimi yapmış.
    eminim boktan eğitim sistemimizden çıkmış çoğu tarih profesörünü cebinden çıkarır.
    sırf siyasi sorulara verdiği cevaplardan dolayı celal beye söven zırtolar ülkemizin eğitim seviyesini net bir şekilde gösteriyor.
    lan size nasıl yorum yapılır bilmiyorum.
    oksijen israfı yapan beyinsizlersiniz.
    ama entry girebiliyorsunuz doğru.
  • tam adı ali mehmet celal şengör olan değerli insanın arasıra ismini yazarken tercih ettiği şekil.

    tatlı adam yahu.
  • alanında parmak ile gösterilen, dünya çapında, değerli bir bilim insanıdır.
    bir bilim insanı nasıl olursa tam da öyle bir adamdır.

    neden bu denli eleştiriliyor anlamak güç. siz bir jeoloji uzmanına kalkıp da politika sorarsanız alacağınız cevap tabi ki kişisel fikirlerini içerecektir.
    bu fikirlere de katılmak zorunda değilsinizi dayatan yok.

    son dönemde bir dost sofrasında söyledikleri ile gündeme geldi. arkadaşları ile gayet rahat bir ortamda sohbet ederken alınmış bir kayıt. yorum bile yapmaya gerek yok.

    bırakalım bunları da bu seviyede bilim insanları, sanatçılar nasıl yetiştirilir buna bakalım.
  • carl sagan'a 'sahtekar' dediğinden beri kendisini ciddiye alamıyorum. hayır sen kimsin ya?
    sinirlendim gece gece.
    neyse biraz da edison'a sallayayım, sonra rahatlayacağım
    en büyük tesla!
  • kişisel kütüphanesinde gerçek dinozor yumurtası olan tarihçi. müzede olması gerektiğini düşündüğüm milyon yıllık yumurta neden hocanın kütüphanesinde diye düşünürken buldum kendimi. devasa kütüphaneyi gezdikçe ve aslında buranın bir çeşit özel müze olduğunu gördüm. böyle bir düşünceye kapıldığım için kendisinden özür diliyorum.

    hocamız artık sadece okula ve operaya gitmek için evden çıkıyormuş. kendisinde yaşlılığımı görüyorum. bir gün karşılıklı omlet (gallus gallus domesticus) yiyebilmek dileğiyle...

    https://youtu.be/65u_sdnt3ns?t=327
  • halen kendisine laf atılan bilim insanı. keşke türkiye’de doğmasaydı dediğim değerli adamdır kendisi. zira farklı ülkede doğmuş olsaydı değeri çok bilinirdi.
  • ilginç bir adamdır.
  • türkiye de her şeyin bilimini yapan bilim adamı.
hesabın var mı? giriş yap