• taşıyıcı sistemi çelik olarak projelendirilen ve inşaa edilen,hafif,depreme dayanıklı fakat biraz pahalı yapılara verilen ad. yalnız yangına ve ateşe karşı zayıftır biraz. çeliğin üstü yangına karşı ısıya karşı koruyucu bazı kimyasallarla boyanmalıdır. ancak dünya ticaret merkezinde olduğu gibi deposu full yakıtla dolu bir boeing çarparsa binaya ne kimyasal kalır ne çelik kalır o sıcakta.
  • inşaat mühendisliği öğrencilerine okutulan en zor derslerden bir tanesi.
    çelik yapılar i (zorunlu)
    çelik yapılar ii (mesleki seçmeli ders)
    çelik yapılar iii (meslekten soğutan seçmeli ders)
    çelik yapılar proje (meslekten tiksindiren seçmeli proje)

    genelde herkes 3. alışta geçer i. sini o yüzden ii.sini alacak babayiğit pek çıkmaz. dersi alan kişi sayısı 300 e yakınsadığı zaman genel bir temizlik yapıp geçirebildikleri kadar kişiyi geçirirler çünkü okuldaki anfiler sınawlara yetmemeye başlamıştır.
  • karadenizli müthaitlerin doğuştan bildikleri (!) ders konusu.
  • şekiller var hesapta profildir,lamalı kiriştir yok levhadır bunlar.bunları bulonlarsın,perçinlersin veya kaynatırsın,sonra çekme/basınç çubukları girer işin içine zorlar iyice bir ton formülü vardır sonra da kalırsın dersten.ayrıca yıldız teknik üniversitesi için (bkz: zafer öztürk)
  • laz müteahhit amcalar ile yapı mühendislerinin birbirinden ayrıldığı en derin konulardan biridir inşaat mühendisliğinde, farzı misal ortalama bir laz müteahhit çok katlı olmadığı sürece her çeşit betonarme bina işini yüklenebilirken, iş çeliğe dönünce; hele bir de projecilik söz konusu ise artık laz müteahhitlerden arınmış bir çevrede iş yaparsınız. çelik işi ve dolayısıyla çelik yapılar da laz müteahhitlerin tutunamadığı alanlardır.
  • genellikle beton yapılara göre daha yükseklere uzanır...
  • betonarme dersi zorluk olarak dört işlem ise, çelik yapılar türevdir, integraldir.. öyle bir derstir işte..
  • bir inşaat mühendisliği dersi: insanı bezdiren, bıktıran, tiksindiren, hayattan soğutan, yaşama sevincini öldüren, depresyona sokan iğrenç ders.
hesabın var mı? giriş yap