• ''irish literary renaissance'' adıyla da bilinir. irlanda edebiyatı'nda 1885'ten william butler yeats'in 1939'daki ölümüne kadarki gelişim dönemini temsil eder. öncüleri lady gregory, edward martyn ve william butler yeats'dir.

    yeats'in ve hareketin diğer temsilcilerinin ortak amacı, irlanda'nın efsanelerinden, halk masallarından ve kahramanlarından beslenecek yepyeni bir ulusal edebiyat yaratmaktı. bu hareketin en önemli yazarları, ilginçtir, kendi dillerinde yazmak yerine, belki de etkilendikleri türlerden olsa gerek ingilizce yazmayı seçmişlerdir. bunun yanısıra, birçok yazar irlanda'nın tarihini temel almak yerine modern irlanda yaşamını anlatmayı seçmişlerdir.

    yeats dışında bu hareket içinde yer alan şairler george russell, oliver st. john cogarty, john synge ve sonraki dönemde sean o'casey'dir. romancıları arasında george moore, james stephens ve james joyce gibi isimler bulunur.
    bütün bu isimler 20.yy'ın ilk 40 yılında ingilizce düzyazı ve vezin alanında edebiyata çok önemli eserler kazandırmıştır.
  • (bkz: kelt uyanışı). joyce uyanışı tiye almaktadır.
hesabın var mı? giriş yap