• bir hikayesinde, gün ağardıktan kararıncaya kadar etrafını çevirebildiği kadar toprağın sahibi olmak için yola düşen bir çiftçiyi anlatır. hedefi daha çok toprak, daha çok kuvvet.
    ancak gözünü mal bürümüş bu abimiz, şurayı da alayım, burayı da alayım derken ipin ucunu kaçırmış ve başladığı noktaya varamadan şişip kalmıştır.
    yanındaki uşağı ise düştüğü yerde toprağı kazarak bir kurgan oluşturuyor ve gömerek evine dönüyor.
    ve üstad tolstoy şu cümle ile noktayı koyuyor:
    bilmiyordu ki..
    asıl ihtiyacı olan bu kadar topraktı.
  • hisseli kissalar içeren öykü kitabı.

    öykülerden birinde, daha önce yerleri sildiği çamurlu bir bezle kirli bir masayı temizlemeye çalışan, ancak bezi sürdükçe masaya çamur bulaştığından bir türlü masayı temizleyemeyen bir hizmetçi vardır. bu hikayeden de kötülüğün kötülükle giderilemeyeceğini anlıyorduk.
  • tolstoy'un kısa hikayelerden oluşan kitabı. hikayelerden birisi de insan ne ile yaşardır. tolstoy'un müslüman olduğunu ileri sürenlerin en büyük dayanaklarından birisidir.
    kitaptaki en güzel söz için
    (bkz: #4574327)
    (bkz: klasiklerde spoiler olur mu)
  • tolstoy 1910 kışında bir tren istasyonunda zatürreden ölmüş. belki de o zamanlar insan ne ile yaşar'da mihaele olduğu gibi yoldan geçen birilerinin kendisine evlerini açmasını bekleyerek evinden kaçmıştı. mihaele göre biraz yaşı ilerlemişti sanırım. onun kadar da şanslı değilmiş anlaşılan.
  • özellikle bir basısındaki son derece islami tercümeyle dikkatimi çeken kitap. okurken bir ara samanyolu tv de falan yayınlanan "sırlar dünyası"nı izliyorum sandım.. ancak "insana ne kadar toprak lazım?" adlı öykünün kitaptaki en çarpıcı eser olduğunu söyleyebilirim. buna göre gözünü toprak bürüyen bir çiftçi, bir kabileden toprak talep eder. kabile de ona istediği kadar toprak verebileceğini; ancak o sınırı kendisinin belirlemesi gerektiğini söyler. oyunun kuralı şudur: adam istediği bir bölgeden başlayarak sınır çizmeye girişecek ve tekrar başladığı yere gelerek o alan içerisindeki toprakların mülkiyetini kazanacak. fakat çiftçi başladığı noktaya bir gündoğumundan diğer gündoğumuna kadar geçecek süre içersinde dönmek zorunda, aksi halde toprak falan kazanamayacak. insanoğlu açgözlü vesselam. kocaman bir daire çizmeye yelteniyor ve son anda tam başladığı noktaya gelecekken çiftçimiz ölüyor. insana ne kadar toprak lazım? çiftçi öldüğü için 2 m2 yer yeter de artar diye öyküyü bağlıyor üstat...
  • tolstoy'un, yemek tarifleri kitabı kalınlığındaki ama manen en derin, hikayelerden oluşan kitaplarından biri.
  • --- spoiler ---

    "kötülük yapmayın, çünkü, yani kötülük yapmak kötü bişeydir sonuçta. hem günaha da gireriz. onun yerine iyilik yapın, o güzel bişey :)" şeklinde minik uyarılarla bezeli öykülerin bulunduğu bir tolstoy kitabi olduğu söyleniyor, ki bence bunu tolstoy yazmadı.

    --- spoiler ---

    tolstoy'u eleştireyazmak (tam eleştirmek bile değil yani, eleştirmeye yeltenmek) benim haddime mi konu o değil ama, (ama'yla başlayan cümlelerde ama'dan önceki herşey yalandır derler, demek ki ben içten içe tolstoy'u eleştirebileceğimi düşünen küstahın tekiyim, işte bunlar hep subliminal) bu kitap gerçekten beni hayal kırıklığına uğrattı. aslında kitapla birlikte bu kitabı bana tavsiye eden -eski- arkadaşım (evet artık kendisiyle ortak bi paydada buluşabileceğimizi sanmıyorum) da ziyadesiyle hayal kırıklığına uğrattı. hem bikere bu nasıl kitap ismi, tamam biliyorum rusça filan evet ama, off neyse.

    bilmiyorum isterseniz okuyun tabii. ilköğretim öğrencisiyseniz yani.
  • timaş yayınlarındaki çevirisinde mikael için 've melek rabbine hamd-u senalar ederek göğe yükseldi'diye bir ifade kullanılır..
  • dini öğretiler ve vaazlara katlanırsanız çok güzel, edebi dil olarak yüksek seviyede bir masal kitabı.

    --- spoiler ---

    "iki metre toprak ona yetti de arttı bile" kısmı baya vurucu olmuş tabi.

    --- spoiler ---
  • anna karenina gibi bir eseri yazmış olan tolstoy'un, yamuluyorsam düzeltilme hakkım saklı kalmak kaydıyla, muhtemelen "hidayete erdikten" sonraki dönemde yazdığı ahlaki bir hikayesi.

    okuması oldukça keyiflidir. melekler, yaratıcı, kader gibi konulara da değinir.
hesabın var mı? giriş yap