• tipik resmi tarih üslubu ile hakkında şunlar söylenmiş:

    --- alntı ---

    1868 yılında arapgir'de doğdu. 1891 yılında mülkiye mektebini bitirdi. çeşitli kazalarda kaymakamlık, sancaklarda mutasarrıflık yaptıktan sonra 1914'de trabzon valiliğine atandı.

    1914-1918 yılları arasında trabzon valiliği yapmış bir devlet adamıdır. valilik yaptığı süre içerisinde nüfusu 1 milyon olan trabzonun iaşesini karşılamak, bunun yanında 3. orduyu beslemek ve ihtiyaçlarını zamanında ulaştırmak, rus donanmasının şehri bombalamasına karşı durmak ve ermeni çetelerine karşı savunmasız türk ahaliyi korumak hususlarında üstün gayret gösterdi.

    osmanlı hükümeti tarafından 27 mayıs 1915'te çıkarılan tehcir kanununu uygulayan cemal azmi bey ermenileri iç bölgelere göndermişti.

    savaş bittikten sonra tehcir kanunundan sorumlu tuttukları bir çok devlet adamına suikast düzenleyen ermeni komitacıları 17 nisan 1922 de berlin'de vali cemal azmi beyi şehit etmişlerdir.

    ruhu şad olsun.

    kaynak: trabzon'da kendi adını taşıyan ilköğretim okulunun internet sitesi

    --- alntı sonu ---

    bir de tabii gerçekler var. aşağıdaki ikinci alıntı, mehmet cemal azmi bey hakkında başka bir kaynakta yer alan bazı gerçekleri içeriyor:

    --- alntı ---

    cemal azmi bey, trabzon valisi olduğu dönemde (07.07.1914-02.02.1917) özellikle ermeni çocuklarına uyguladığı vahşet nedeniyle “trabzon celladı” diye de anılmaktadır. çeşitli şekillerde zulüm, cinsel taciz ve şiddete maruz kalan çocuk ve genç kızlar, cemal azmi’nin emriyle trabzon açıklarında belli aralıklarla toplu olarak denize dökülmüştür. valiliği sırasında sadece istanbul'da bulunan amirlerine güzel ermeni kızlarını armağan olarak göndermekle kalmamış, aynı zamanda tüccar mehmet ali efendi'nin de şahit olduğu gibi, 'kızılay hastanesinde 15 ermeni kızını kişisel zevklerinin ve cinsel arzularının tatmininde kullanmış' ve bu durum gümrük mal müfettişi besim efendi'nin savaş sonrası verdiği ifadelerle zapta geçmiştir (1) cemal azmi, 1915-1916 yıllarında öldürücü çetelerden olduğu gibi, rum köylerinin basılması ve rumların iç bölgelere sürülmesinden de sorumludur. 'trabzon davası' olarak adlandırılan duruşmanın 22 mayıs 1919 günkü celsesinde, 'silahlı ve silahsız aleni saldırı' ve 'toplu talan' suçlarını içeren 170. madde ile 'taammüden adam öldürme' içerikli 171. maddeye istinaden gıyabında idama mahkum edilmiştir.

    kendisi, diğer ittihat ve terakki ileri gelenleriyle birlikte yurt dışına kaçtı. 17 nisan 1922 günü, dr. bahaddin şakir ile birlikte berlin’de öldürüldü. ölümünden önce, türk kimliği altında kendi oğluyla arkadaş olan genç bir ermeniye övünerek şunları anlattığı bilinmektedir: "en güzel ermeni kızlarından 10 ila 13 yaş arası olanları kendime ayırdım ve o zaman 14 yaşında olan oğluma hediye ettim. diğerlerini denizde boğdurdum." (2)

    cemal azmi'nin mezarı berlin-neukölln’dedir.

    kaynak: http://www.aga-online.org/…cemal-azmi.php?locale=tr

    --- alntı sonu ---

    bugün itibariyle kahraman bilinen ve okullara, caddelere, kavşaklara isimleri verilen pek çok tarihi figür için benzeri bir alternatif portre yazmak mümkündür.

    tema:
    (bkz: ermeni soykırımı /@derinsular)

    ana tema:
    (bkz: soykırım /@derinsular)
  • 96 yıl önce bugün, doktor bahattin şakir ile beraber, ermeni katiller tarafından katledilmiştir.

    birinci dünya savaşı esnasında trabzon valiliği yapmıştır. trabzon valisi iken teşkilat-ı mahsusa ile beraber ermeni-rum çetelerine karşı milis örgütlenmesine yardımcı olmuş ve çetelerin yok edilmesinde üstün gayretler göstermiştir.

    bugün ermeni diasporası tarafından nefretle anılmaktadır.

    üstün gayretleri neticesinde, ermeni çetelerinin ölüm listesine girmiş ve 1922'de berlin'de, sokak ortasında katledilmiştir. kurtuluş savaşı sonrasında atatürk'ün ön ayak olduğu tbmm kararı ile ailesine maaş bağlanmış ve milli şehit ilan edilmiştir.

    kutlu tini şad, mekanı uçmağ olsun!
  • 97 yıl önce bugün, doktor bahattin şakir ile beraber, ermeni katiller tarafından katledilmiştir.
    allah rahmet eylesin.
  • 97 yıldır berlin şehitliğindeki ebedi istirahatgahında dava arkadaşı dr bahâddin şakir bey ile yan yana yatmakta olan bir vatan evladı.
    allah rahmet eylesin.
  • bugün şehadetinin sene-i devriyesidir...

    rusların ve rus destekçisi ermeni çetelerin trabzon'u işgaline mani olmuştur.
    özellikle 1917 bolşevik ihtilalinden sonra trabzon'dan ayrılan rus kuvvetlerinin himayesinde şımaran ermeni çetecileri etkisizleştiren efsane validir...

    adı sanı bilinsin diye değil, devlet-i ali osmani diye yürüyen kahramanlardandır...

    şiir gibi bir çırpıda okumak isteyenler için...
    ayrıntılar https://muratdursuntosun.wordpress.com/…l-azmi-bey/

    görsel
  • turki toplumun tarihi nasıl her dönem eğip büktüğünün milyonlarca kanıtından biri. çoluk cocuk pek çok ermeniyi kayıklara bindirip boğdurmasıyla meşhur bir ittihatçı. rum köylerinin basılması ve rumların iç bölgelere sürülmesinden de sorumlu. 'trabzon davası' olarak adlandırılan duruşmanın 22 mayıs 1919 günkü celsesinde, 'silahlı ve silahsız aleni saldırı' 'toplu talan' 'taammüden adam öldürme' gibi tehcirde bolca işlenen suçlarına istinaden gıyabında idama mahkum edilmiştir. bu sebeple diğer ittihatçılarla beraber yurt dışına kaçtı. 15 yaşındayken onun sorumluluğunda olan bir bölgeden tehcirden kaçan erzurumlu bir ermeni tarafından öldürüldü.

    bu isimde trabzonda bir okulun olması, adına methiyeler düzülmesi, rahmetler okunması falanı fistanı bu toplumun ne olduğunun en net delillerindendir. başka memleketlerde bu isim utanç duvarında yer alırdı. gurur duyuyorlar. her toplum kendini belli ediyor. görmesini bilene.
  • teşkilat-ı mahsusa'nın kurucularından, birinci dünya savaşı yıllarında trabzon valisi. tarihi kaynaklara bakarsak malum sürecin en sayko kişiliği. tip de müsait yani şimdi görsel

    malum süreçte yaptıkları:

    30 bine yakın ermeni'yi ölüme terk etmek,

    özellikle ermeni çocuklarına şiddet gösterilip zulmedilmesini emretmek,

    binlerce ermeni kadın ve çocuğu mavnalara ve kayıklara doldurtup bunları karadeniz açıklarında batırma emri vermek,

    yerel bir hastaneyi genç ermeni kızlarla doldurup kerhaneye çevirmek, orayı "sık sık ziyaret etmek" ve bu kızları zamanla öldürtmek,

    almanya'da kaçak olduğu zaman orada karşılaştığı bir ermeni'ye "10-13 yaşlarındaki ermeni kızlarını toplar, güzel olanları oğluma hediye ederdim. diğerlerini de mavnalara ve kayıklara bindirip batırma emri verirdim" demek,

    yetimhanede ergenlik çağındaki ermeni çocukları kafasına göre toplayıp müslüman türk ailelere dağıtarak türkleştirmecilik icra etmek,

    çevresindeki varlıklı ermenilerin mallarını yağmalamak. 18 yaşındayken azmi'nin evinde bir dönem esaret altında olan arusiag kilijian adlı bir kızın savaş sonrası kurulmuş divan-ı harp'teki ifadesine göre evi çalıntı mallardan, lüks kilimlerden geçilmezmiş.

    17 nisan 1922'de almanya sokaklarında bahaettin şakir ile gezerken nemesis (intikam) operasyonu bünyesinde şakir ile birlikte iki ermeni tarafından öldürülmüştür cenazeleri (azmi fotoğrafın sağında)

    anlaşılır bir şekilde "trabzon kasabı" olarak anılan bu adamın adı trabzon'da bir ortaokula verilmiştir tık

    53-61 takımı yine şaşırtmıyor.
  • aydın selcen‘in büyük dedesidir. tipi de andırıyor kendisini.
hesabın var mı? giriş yap