• * yanık sutun olarak da bilinir.
    * restorasyon hükümet tarafından değil, ibb tarafından yapılmakla birlikte altında hz isa'nın carmıha gerildiği hac şeklindeki tahtadan parcalar olduğu söylenmektedir. yaklasık 2 sene onarımın sürmesi beklenmekle birlikte bir sene de türk işçilerinin yavaşlığını eklersek, istanbul'u tarihi kent diye gelen turistler cevresinde sadece türkce acıklama bulunan koca bir levha ve kuş pislikleriyle karsılasacaklardır. hayalimde ise hep eyfel kulesi gibi etrafının sarılması ve en üste (35 m. yukarıya) küçük bir kafe acılması ve istanbul'un galata kulesi gibi yukarıdan izlenisi biz suriçililere yasatmasıdır...
    * konstantin'in şerefine ms 330'da başkent roma'dan istanbul'a nakli sebebi ile şehrin ikinci tepesindeki büyük oval bir meydanın ortasına dikilmişti.
    konstantin diye bilinen meydanın etrafı sütunlu galeriler ile çevriliydi. orijinalinden daha kısa hali ile günümüze kadar korunmuştur. sütunun porfir blokları zamanla ve yangınlardan çatladığı için demir çemberlerle çevrilmiştir. mermer başlık 12. yy'a, alttaki örme takviye kısmı ise 18 yy.'a aittir. sütunun dibindeki küçük bir odada erken hıristiyanlığa ait kutsal emanetler odası olduğuna inanılırdı. buradan geçen ana yol büyük konstantin devrinden beri aynı güzergahtadır.
  • çemberlitaş kız öğrenci yurdunda 4 yılımı geçirdiğim, sultanahmet ve beyazıt dolayısıyla her mevsim turist kaynayan, kalabalık, hareketli, ramazan'da cıvıl cıvıl, meşhur çemberlitaşının restorasyonunun bitişini göremediğim, düşündüğümde aklıma hep güzel anılar getiren istanbul semti...
  • eminönü-zeytinburnu cadde tramvayı hattının sultanahmet ile beyazıt istasyonları arasındaki istasyon. eminönü'nden itibaren 5. istasyondur.
  • altında bir takım kutsal eşyaların bulunduğuna ilişkin söylence tekrar hortlayan taş.

    http://www.milliyet.com.tr/…/11/14/son/sontur33.asp

    açın bakın kardeşim, ne varmış görelim, fıtık etmeyin adamı. umarım sonu erke ya da marduk gibi çıkmaz.
  • şehr-i sitanbul'un bizanstan kalma sütunlarından biridir.
    zamanın behrinde ahali, bugün adına çemberlitaş dediğimiz sütunun ve emsallerinin tılsımlı olduğuna inanırmış. taaaa antik çağlardan ortaçağa geçen bir inanışa göre bu sütunların kimi zelzeleye, kimi yangına, kimi sivrisineklere, kimi farelere karşı şehri koruyor, bizzat hükümdarın katıldığı dini törenlerle keşişlere okutularak, üfletilerek akabinde tükürtülerek (tükürme geleneği oradan gelmektedir) dikiliyorlarmış. yeni bir şehir kurulurken yada uğradığı felaketten sonra onarılırken, açılış törenlerinde mutlaka bir sütun dikmek zamanla her memlekete yayılarak anane halini almış.
    efendime söyliym, bugünkü çemberlitaş sütununun yerinde eskiden kırmızı renkli som mermerden yapılmış, silindirik bir sütun varmış. büyük depremlerden birinde kentin harabeye dönmesinin ardından dikilmiş. fakat yeterince tılsımlı olmadığından mıdır nedir, bilinmez, kentte meydana gelen ikinci bir büyük depremle hasar görmüş. o zamanlar tepesinde bir sığırcık rölyefi olduğu söylenir ki, ben görenine rastlamadım, anlatanların yalancısıyım. müteakiben çemberlerle onarıldığı anlatılmaktadır ki, işte buna şahidim. ben gördüm. doğrudur.
  • dün etrafındaki metal desteklerin aşağı düş(ürül)mesiyle yüreğimizi ağzımıza getiren taş. o civarda bulunan, mesela çemberlitaş tramvay istasyonunu kullananları uyarıyorum. çok yakınında durmayın, benden söylemesi.
  • artık restorasyonunun fark edilmediği anıt.
    yok hayır çalışmalar bitmemiştir. ancak 7 yıldan uzun bir süredir süren bu durum sonucunda çemberlitaşın çevresindeki o ilginç şeylerde insana artık "normal" gelmektedir.
    sanırım restorasyonun kendisi de tarihi eser sayılacak yakında...
  • istanbul'un özeti ve istiklal caddesinin alternatifidir.
  • istanbulun doğumgünü pastası mumudur.
  • hele sükür kendisine kavustuk.
    her ne kadar sadece üst kısmı su anda görülebiliyor olsa da eski günlerden daha güzel, daha temiz, taş işlemeler daha rahat görünür hale gelmistir.
hesabın var mı? giriş yap