• cene dusmesi gibi kesinlike anlik* bir heyecan ya da cene dusuklugu gibi kesinlike karaktersel* bir sorun ile karistirilmamasi gereken cene cikmasi, genelde esnerken agzin cok acilmasi sonucu, cenenin oynak alt kisminin govdenin geri kalan kismi ile baglantisinin kesilmesi ve agzin acik kalmasi* ile kendini gosterir... kendi kendine, ayna karsisinda geri takmaya calismak bir sonuc vermez, profesyonel yardim almak* gerekir... agiz acik bir sekilde hastaneye gidip de benim cenem cikti demek ise gercekten zor bir istir, malum, o halde cikarilabilen seslere konusma demek biraz zordur...
    (bkz: basima geldi biliyorum)
  • dişçi koltuğunda da rastlanabilitesi yüksek bir durum. zira bu dentist kısmısı, ha bire büyük aç daha büyük aç gibisinden talimatlar verirler. ahan işte açtık.. sonucu... uyyyyy.. bile diyemiyoruz:)
  • esnemek denen ve ulu hayvanlarca (bkz: insan) (bkz: dana) (bkz: su aygırı) icra edilen bu eylem esnasında her an başa gelebilecek hadise...olayın hemen ertesinde gazetelere ilan verilmesi* ve çıkan çenenin yerine oturtulması amacı ile (bkz: osmanlı tokadı) delikanlı bireylerin aranmasına başlanmalıdır...
  • çok sakız çiğnemekten, dişle kabuk kırmaya çalışmaktan, ya da sert nesneleri dişlemekten ötürü meydana gelebilecek durum.kendimden biliyorum, hiç çıkartmaksızın chin cup takarak 1 ayda tedavisi mümkün. ancak insanların yadırgayan bakışlarına ve uzaylı muamelesi görmeye engel olmanın bir çaresi henüz yok.
  • eğer fazla zorladıysanız akabinde her ağız açma hareketinde bu hadiseyi gerçekleştirmek için çeneninizi bi tarftan itmenizin gerekebileceği hoş olmayan olay
  • ilk yardim kurslarinda ogretilen birseydir. gerek yuksek dalis brovelerinden birini yapin (rescue diving), gerekse ilkyardim kuruluslarindan birinde yuksek seviye egitim alin (dusuk seviye egitimlerde bu verilmez), birtakim durumlarda yapilmasi gereken birseydir.

    ornegin, suni solunum yapmaniz gereken bir sahis vardir ortamda. eger agiz dokusu tamamen parcalanmamissa (kanama varsa zaten protez kullanilarak yapilir, tamamen parcalanmissa burundan yapilir), ancak agiz yoluyla suni solunum gerceklestirmek cok zahmetliyse, cenenin alt arka kisimlarindan iki el yardimi ile hafif asagiya ve yukariya yapilan bir hamle ile cene yerinden cikartilir, suni solunuma devam edilir.

    tabii yine burada yasam kalitesi olarak adlandirilan sey, yasamin kendisine nazaran geri plandadir. zira iki seceneginiz vardir; ya hastayi, "cenesi cikmasin aman" diyerek olume terkedeceksiniz, ya da daha sonralari bol aci cekmesine goz yumacaksiniz.
  • esnerken yaşanabilecek olay. birgün esnerken birden anlamsız sesler çıkarıp derdini anlatmak için kağıt kalem arayan bir arkadaşınıza bakıp ne olduğunu anlamaya çalışmanıza, anlayınca gülmemeye çalışarak kendisine yardımcı olmak için ne yapacağınızı bilememenize sebep olan olay. tabii arkadaşınız doktordan dönünce çenesinin kafasına bir bezle bağlanmış görüntüsü daha da görülmeye değerdir
  • esneme, ağzı kocaman açarak gülme ya da dişçi koltuğunda uzun süreli ağzı açık tutma sonucunda alt çenenin kopması ve ağzın açık kalması olayına verilen isimdir. çok acılı olur. konuşmak pek mümkün olmaz, daha doğrusu kişi konuşsada anlaşılması pek mümkün değildir. bir profesyonel tarafından yerine oturtulması çok zor olmasa da kendi kendine yapılabilecek bir şey değildir. sonrasında bir kaç gün sızlar.
hesabın var mı? giriş yap