• genel olarak ağızı gereğinden bayağı çok açma durumunun ardından çene kemiğinin yerinden oynaması ve yerine oturtmadan yarı felçli dururumda kalma halidir. çok sancılı olmakla beraber komik bir olaydır ki başıma gelen iki olayda da doktorlar suratlarında gereksiz bir tebessümle bana yardım ettiler. ayrıca gereksiz,treji komik ,cinnet geçirtecek diyaloglara zemin hazırlamış bir eylemdir.

    -çükücanın çenesi çıkmış arkadaşlar
    -ehe çok konuşmaktan çıkmıştır hehehe

    bununla beraber doktor ve hemşirelerin yaran diyalogları bir daha çeneyi çıkartmamam için yeterli olmuştur.
    -nasıl başardın ki bunu?
    -esnerken oldu.
    -ya hiç sabah sabah esnenir mi?allahllaha

    başka bi diyalog da
    -ee çok kasıyon ki sen çeneni yoksa takardım ben
    ve
    -senin çenen benden güçlü yavrum nasıl takıyım ki bunu...

    en sonunda ikisinde de uyutarak takabilmişlerdi.
  • eğer diş hekimine gitme imkanınız yoksa bir kişiden yardım alarak çıkan çeneyi yerine oturtabilirsiniz.

    öncelikle yardım edecek kişinin yapması gereken çenesi çıkmıs kişinin karşısına geçmek, iki elinin baş parmaklarını er kişinin çenesinin her iki tarafındaki büyük azı dişlerinin üstüne koymasıdır.kalan parmaklarıyla kişinin çenesini alttan destekler.daha sonra yapması gereken hareket çeneyi yavaşça aşağıya ve öne çekip, sonra yavaşça arkaya doğru itmesidir.önemli olan çeneyi desteksiz bırakmamak, her iki taraf için de hareketi simetrik yapabilmektir.

    burada dikkat edilmesi gereken birkac nokta vardır.ilk olarak eğer kişinin çenesi uzun süredir çıkmış vaziyette ise kaslarda olusmus spazmdan dolayı çene yerine oturunca çene bir anda kilitlenir ve kişi parmaklarınızı ısırır ve hatta koparabilir.bunun için önlem olarak baş parmaklara birkaç kat gazlı bez sarılmalıdır.bir diğer olay da kasları zedeleyecek derecede kuvvet uygulanmamalıdır, ayrıca dediğimiz gibi hareket simetrik yapılmalıdır.

    çene yerine oturtulduktan sonra kişinin çenesi bağlanarak belli bir süre acmaması, razı gelmezse de asırı acma hareketlerinden, sakız çiğnemekten, sert besinleri çiğnemekten belli bir süre uzak tutulması gerekir.

    en güzeli ise bir diş hekimine gidilip, bu işin uzman ellere bırakılmasıdır.
  • lisedeyken yurtta bir kızcağızın başına gelmişti. ilk gören mal, kıza cin çarptığını, ağzının gözünün kaydığını söyleyince hepimiz kaçışmıştık, yardım etmek yerine. çocukluk işte..
  • mandibula dislokasyonu olarak bilinen, çene eklemi kondillerinin temporal kemik eklem yerinden çıkması olarak adlandırılan bir durumdur. tek taraflı ya da iki taraflı olabilir. dört çeşit çıkık tanımlansa da (anterior, posterior, lateral, süperior) genellikle anterior yani öne çıkık daha fazla görülür. travma, distronik reaksiyon, ağzın gereğinden fazla açılması, diş çekimi sırasında, çenenin konjenital bozuklukları, önceden çene çıkığı geçirmiş olmak, epilepsi nöbeti, marfan sendromu ya da ehlers danlos sendromu gibi hipermobilite hastalıkları başlıca sebeplerdir.

    mekanizma olarak; öne (anterior'a) çıkık en çok görülen formdur. öne çıkık genellikle travma olmaksızın ağzın aşırı açılması sonucu gelişir. arkaya (posterior'a) çıkık çoğunlukla çeneye direkt darbe alınmasını sonucu gelişir. üste (süperior'a) çıkık, ağız yarı açık iken çeneye direkt travma alınması sonucu gelişir. süperior çıkık, orta kafatası kaidesinde glenoid fossa kırığı ile birlikte olabilir. hatta süperior çıkık; yedinci sinir felci, intrakraniyal hematom, serebral kontüzyon, serebrospinal sıvı kaçağı, sekinci sinir hasarına bağlı sağırlık ile birlikte olabilir. yana (lateral'e) çıkık çoğunlukla çene kırığı ile birlikte olur.

    klinik olarak, çene çıkığı olan bir insanın konuşması ve yutması çok güçtür. ayrıca çenesinde ciddi bir ağrı hisseder. tanı koymada tongue blade test diğer bir deyişle abeslang testi işe yarar. tahta abeslang hastanın molar dişleri arasına yerleştirilir. hastaya abeslang'ı bükene ya da kırana kadar sıkması söylenir. hasta bu testi yapabiliyorsa sorun yok demektir. bu test her iki taraf içinde yapılmalıdır.

    ayırıcı tanıda; temporomandibular eklem menisküsünde akut kilitlenme, kondil fraktürü, distonik reaksiyon, mandibula fraktürü, temporomandibular eklem dislokasyonu, travmatik hemartroz ve trismus düşünülmelidir.
    görüntüleme çalışmaları; çeneyi yerine oturtmadan önce kırık olup olmadığını anlamak için hastanın mutlaka grafisinin çekilmesi gerekir. kronik çıkık durumlarında grafi istenmeyebilir. gerekli durumlarda hastanın bilgisayarlı tomografisi ya da manyetik rezonans görüntülemesi de istenebilir.

    tedavi: böyle bir hastada öncelikle hastanın abc'sinin değerlendirilmesi gerekir. kapalı redüksiyon öncesi hastaya ağrı kesici ve kas gevşeticilerden verilmesi gerekir (bkz: sedoanaljezi). eğer hastada çıkık ile birlikte kırık varsa ya da hastada kronik çıkık durumu mevcutsa plastik cerrahi konsültasyonu istenebilir.

    iki taraflı çıkık durumunda redüksiyon:
    1-klasik redüksiyon tekniğinde; hasta oturtulur. doktor hastanın karşısına geçer ve hasta ile yüz yüze pozisyonda olur. doktor eldiven giyer ve baş parmaklarını hastanın alt çenesi içine, alt molar dişlerin en arkasına kadar yerleştirir. aşağı ve arkaya doğru basınç uygular.

    2- yatar pozisyon tekniğinde; hasta yatağa yatırılır. doktor ayakta ve hastanın baş ucundadır. doktor yine baş parmaklarını hastanın alt çenesi içine, alt molar dişlerin en arkasına kadar yerleştirir. yine aşağı ve arkaya doğru basınç uygular.

    3- whrist pivot tekniğinde; hasta oturtulur. doktor hastanın karşısında yüz yüze pozisyonda olur. doktor her iki baş parmağını dışardan hastanın çene ucuna yerleştirir. işaret parmaklarını ile ağzı kavrar, diğer parmakları dışardan inferior molarlara yerleştirilir. başparmaklarını hastanın vücudunun baş kısmı yönünde, diğer parmaklarını hastanın ayak kısmı yönünde iktirir.

    tek taraflı çıkık durumunda redüksiyon:
    öncelikle extraoral yani ağız dışından oturtma denenir. hasta oturtulur. doktor ayakta olur ve hastanın arkasına geçer. örneğin hastanın çıkığı sol tarafta ise, doktor nondominant eli yani sağ eli ile arkadan hastanın başını tutar. dominant eli yani sol eli ile dışardan çene kondiline aşağıya doğru basınç uygular. eğer bu yöntem başarısız olursa, doktor bu sefer hastanın ön tarafına geçer. yüz yüze pozisyonda, doktor intraoral olarak yani baş parmağını ağız içine yerleştirerek aşağıya doğru basınç uygular. eğer extraoral ve intraoral bu iki teknik ile çıkık yerine oturtulamazsa her iki teknik bu sefer kombine bir şekilde tekrar denenir. doktorun bir eli intraoral olarak aşağıya doğru basınç uygularken, diğer eli extraoral olarak aşağıya doğru basınç uygular.

    diyet olarak; çene çıkığı yerine oturtulduktan sonra hastanın birkaç gün yumuşak ve sulu gıdalar alması gerekir.
    ayrıca çene çıkığı yerine oturtulduktan sonra hastanın iki hafta boyunca ağzını çok açmaktan kaçınması gerekir. çıkık yerine oturtulduktan sonra hastanın ağrısı için birkaç gün nonsteroid antienflamatuar ilaçlar alması da gerekir.

    edit: kaynak; http://emedicine.medscape.com/
  • neredeyse 2 sene muzdarip olduğum, gezilen binbir çene cerrahisinden, çıkmadan alınan yirmiliklerden sonra kendi kendine kaybolan, bu duruma bir doktorun da strestendir dediği durum. tam olarak çene çıkması mı bilmiyorum ama. ben daha çok çene kayması deme taraftarıyım.

    bir gün, durup dururken esneme esnasında kaydı çenem. hafiften sola doğru gidip orada takıldı. acı yok, ağrı, sızı yok. neyse, tık yaptı oturttum. o günden sonra, başlarda ara ara, sonraları oldukça sık olarak tekrarlandı bu durum. sadece esnemeyle değil, gülme, bağırma anlarında, simit gibi sert yiyecekleri ısırma sırasında sürekli yaşadım. insanın hayat standardını çok düşürüyor, hareketlerini devamlı kontrol etmek zorunda kalıyosun.

    baktık olmayacak doktora gittik. ege üniversitesi, konak diş hastanesi, alsancak falan derken somut hiçbir çözüm üretilemedi. biri dedi, eklemlerin hassas hiçbir şeyi ısırarak yeme, tostu bile çatal bıçakla ye; biri dedi çıkmayan yirmilikler çıkma çalışıp baskı yapıyor, ağız yapın küçük kaydırıyor. bunun üzerine, yirmiliklerin yarılıp alınması operasyonu gerçekleşti.

    bir hafta geçti, hala çene kayıyor, yerinden çıkıyor. taktım ya bir kere, inadına daha çok oluyor. tekrar gidildi aynı doktora. filmler çekildi, o olmadı nöroloğa gönderildik. hiçbir şey yok, yine başa döndük. bütün bunlar birkaç ay gibi bir süreç aldı tabii.

    sonra bir şey oldu ve geçti. esniyorum, bağırıyorum, gülüyorum kayma yok, tıkırtı yok. doktorla tekrar karşılaştık, sordu, geçtiğini söyledim. stresten o zaman dedi.

    yaklaşık 3 yıldır hiçbir problemim yok. stres denen şey, çeneyi bile yerinden çıkartabiliyormuş demek ki.
  • az önce esnerken bildiğin çıktı, hayatımda ilk defa başıma geliyor. hiç vakit kaybetmeden sert bir şekilde dişlerimi yemek yerken olduğu yerlerine getirmeye zorladım ve çene kemiklerimden kırt diye bir ses geldi. şu an çenem yerinde, biraz canım acıdı ama şimdi iyiyim.

    bu tür bir durumda size de kendi yaptığım şeyi öneririm, ama çeneniz çıkar çıkmaz hemen yapın, vakit kaybetmeden. yoksa tekrar doğru yerine oturtamayabilirsiniz.
  • (bkz: ikinci netter)
  • başıma gelmiş olmasından korktuğum hödö. kulağım mı dişim mi çenem mi ağrıyor bilemedim çok fena ama. neyseki iki gün sonra diş randevum var umarım çözüm bulur. eyyorlamam bu gadar.
  • alıştıysa seri bir şekilde tekrarlayabilir.

    ilkinde bayram sabahı kahvaltıda oldu. o saatte
    kalkmaya alışık olmadığımdan esnerken çıkardım galiba.

    çenem çıktı deyince kimse inanmadı. sonunda diş hekimi bozuntusu kardeşe muayene et dedim de o şekilde hastaneye gitmeye ikna ettim. bizimkiler yağlı yememek için hatta dedemlere gitmemek için yalan söylediğimi düşünmüş.

    diş hastanesi kapalı bayram olduğu için yeni mezun bir çocuk var o da çenem çıktı deyince suratıma tuhaf tuhaf baktı.
    sonra on dakika bekleyin deyip gitti.
    geldi çenemi taktı ama acımadı.

    netter: acımıyor mu bitti mi?

    diş hekimi: acımıyormuş videoda öyle diyordu

    netter: ??!%$~

    diş hekimi: az önce video izledim ona bakarak taktım orada diyordu. içiniz rahat etmezse yarın 8'den sonra gelin yarın nöbetçi arkadaş çene cerrahı.

    gelmeme gerek kalmadı.

    ikinci'de nickime bkz verilmiş

    üçüncü de dün,

    başkasında çıksa takarım ama insanın kendini karşıdan tutup, baş parmaklarını molar dişlerin onune koyup, hem de mandibulayı traksiyona alması pek mümkün değil. derken yine de ağrı çok diye deniyorum. sonuç hüsran

    hastaneye gittim. acili yokmuş. önce panoramik röntgen genel ağız muayenesi sonra sevk ve müdahale şeklinde istiyor.
    yarım saat röntgen bekledikten sonra 10 dk da asistan bekledim. asistan röntgene baktı.

    asistan: sağ alttaki çürük rahatsız ediyor mu?

    ben de röntgene baktım.
    evet 46 numara sıkıntılı ama çenem çıkık şu an ağrıyor önce ona baksak diyorum. (hâlâ delirmediğim saniyeler)

    asistan: önce dış bakalım burada bütün problemleri belirleyip sonra sevkleri yaparız.

    ağzımı açamadığım için diğer muayeneleri yapamazsınız demek zorunda kalıyorum bu arada ağrım daha şiddetleniyor

    çene cerrahına sevk çenemi takıyorlar. ama bitmiyor. bu defa da ağzımda olmayan dişe implant yapalım sevk edeyim diyor.
    "işsizim şu an yaptıramam" deyince kredi kartına taksit yaparız. dedi o saatten sonrası yok zaten kaçarak uzaklaştım çenem de takılmış. tamam hasta sıkıntısı var hatta kota veriyorlar öğrencilere şu sürede 100 kanal, 50 dolgu şeklinde ama o hastayı böyle mi bulacaksınız. delirip delirip sakinleştim sonra da kaçtım haliyle. zaten çenem de takılmış. ağrısı mı? hâlâ var kafam karıştı video izleyen hekim taktı en ufak ağrı yok. üniversite hastanesinde yard. doç çene cerrahisi uzmanı taktı hâlâ ağrıyor.

    özetle küçük hastanelerin aciline gidin
    değilse çıkık çeneyle iki saat daha bekliyorsunuz.
  • bu sabah başıma gelen hadisedir , yatakta pazar keyfi yaparken bir anlık esnemenin ucunu kaçırmam sonucunda , çene kemiğim yerinden oynadı ve öylece kala kaldım , ne konuşabiliyorsunuz ne rahat nefes alabiliyorsunuz, tükürügünüz çenenize doluyor tüküremiyorsunuz , hemen lokman hekim sincana gittim , kbb yok dediler , apar topar başkent hastanesine geldik pederlerle , 45dk dan fazla süren yolculuk ve totalde 1.5 saattir kitli olan çenemi , başkent hastanesi acil servis doktorları 10 saniyede yerine oturttu ve acılarım son buldu , bugün konusmamam gerekmiş baya zorlanıcam ama hadi hayırlısı bakalım .

    özet : başıma bu durumun gelmesinin sebebi zamanında gördüğüm ortodonti tedavisi maalesef çene yapımı kaydırdılar . tedavi bittiginden beri her esnemede gülmede çıkar gibi oluyordu zaten , bu defa tutamadım :)
hesabın var mı? giriş yap