• kilis'e de halep'ten gelmiş, hoşgelmiş sefa getirmiş bir tatlı olup, ismi ile müsemma fıstıklı görüntüsü üzerine kaymak ile taam olunur efem.
  • cennet çamuru aslen halep yöresine ait bir tatlıdır. bu tatlı yaklaşık üç dört asır öncesine ait yemek tariflerinin olduğu osmanlıca yazılmış bir kitaptan tercüme edilen tarifin, sürekli denenmesiyle son şeklini almış bir tatlıdır.

    kadayıfı özel olarak antep'ten getirilir, çünkü oranın kadayıfı daha kalın tellidir, diğer kadayıflar aynı kıvamı vermez. sıcak şerbet, çekilmiş antep fıstığı ve kadayıf iyicekarıştırılıp içine biraz da tarçın ilave edilir. sıcak servis edilir, üzerine de kaymak konur. bugüne kadar onlarca arkadaşıma ısmarladığım bu tatlıyı beğenmeyene henüz rastlamadım. tatlıya son halini veren muhammet ömür akkor isminde uludağ üniversitesi işletme bölümünden mezun biridir. kendisi iş bankası yayınlarısponsorluğunda yemek kitapları çıkarmakta olup ilk kitabı bursa yemekleri piyasaya çıkmıştır. ikinci kitabının ise halep mutfağı üzerine olacağını söylüyor. muhtemelen o kitapta cennet çamuru adını verdiği tatlının tarifini de yayınlayabilir.

    yedikten sonra; cennetin çamuru böyleyse kendisi nasıldır diye insanı düşündürüp dine imana getirmesi olası bir tatlıdır.
    ve maalesef bu tatlının bursa'da ve sanırım türkiye'de yapıldığı tek dükkan olan semsek gaziantep kebapları isimli mekan teğet geçen krize kurban olarak geçtiğimiz günlerde kapanmıştır.
  • kalori bombasi olmakla beraber kanimca dunya uzerinde simdiye kadar yapilmis en guzel tatli.
  • bol su ile tüketilmesi gereken bir tatlı. üzerindeki kaymağıda özel bir kaymaktır yamulmuyorsam. bol tarçınlıdır." i am on a diet" diyenlerin kesinlikle uzak durması gerekendir.
  • kaymagi yeni dogum yapmis koyun sutunden yapildigi icin, mart ve nisan aylarinda piyasaya cikan, simdi tam zamani olan ve adami istanbul'un bir ucundan taa bahcelievler yayla'ya goturen tatli. (bkz: baklavaci maden)
  • bir kilisli ve kilis aşığı olarak bu konuda kelam etme hakkı görüyorum kendimde müsaadenizle...

    cennet çamuru; yöresel söylenişi ile cennet çamırı kilis'in ve kilislinin vazgeçemediği ve türkiyede en sık kiliste üretilip tüketilen bir tattır. aslında kaymaklı künefe olmakla beraber; künefeye göre yapılışı farklılık arz eder.
    http://baklavacimaden.com/images/kaymakli_mini.jpg
    http://kiliskatmer.com/urunler/small/797.jpg

    yukarıdaki resimlerden de görülebileceği üzere kaymaklı bir tatlıdır. aşırı enerji verir. ramazan ayının, kış gecelerinin ve dost meclislerinin vazgeçilmezidir... şahsım tarafından bi oturuşta 1,5 kgluk tepsinin sünnetlenmiş olması vakidir.

    kiliste bunu en iyi kadı caminin arkasından giderken; katran camisine varmadan sol tarafta kalan meşhur künefeci(adını unuttum),hacı fadıloğulları, bekanlar, ve aliler yapar. ayrıca bunun lezzetine lezzet katmak isteyenler, çiğ künefeyi odun bazarından aşağıya doğru inerken sağ kolun üstünde kalan hacı esvedoğulları'ndan almaları, kaymak için ise tercihen sabah bazarına uğramaları gerekir. rahmetli dedem bakkal yaşar(allah mekanını cennet eylesin) bu lezzeti hayatı pahasına yimiştir. hatta şöyle de bir hatırası mevcuttur bizde;

    rahmetli bizim tarafımızdan doktora götürülmüştür, doktor dedemin beslenmesinin kendisi için hayati önem arz ettiğini belirtmiş; tatlıdan özellikle de kaymak ve türevlerinden uzak durmasını sıkıca tembihlemiştir. yılların bakkal yaşarı bu laflara pek itibar etmemiştir. bunun üzerine doktor;
    -hacı amca! kaymak yersen ölürsün, dikkat etmen lazım daha ne diyeyim?
    dedem;
    -yimezsem de ölürüm doktor bey, yirim ölürüm daha iyi. hiç yoksa acından öldü demezler, yidi de öldü derler...
    allah mekanını cennet eylesin canım dedemin. rahmet istemişse demek ki...

    her neyse bu kısa menkıbeden de anlaşılacağı üzere bu cennet çamuru dediğimiz tatlı için insanlar ölümü göze alabilmektedir. kendisi öyle de bir zalım, öyle de bir hayın şekilde sevdirir kendini...

    1-2 kelam da bu tatlının nereye ait olduğu ile ilgili etmek arzu ediyorum. bu tatlı, kilis katmeri, kilis tava ve bunun gibi nice muhteşem kilis yemeği-tatlısı-kebabı kilis ahalisinin gereken şekilde memleketine sahip çıkmaması sonucu ya başka şehirler tarafından sahiplenilmiş; yahut da hiç duyulmamıştır. bu da biz kilislilerin bir ayıbıdır..

    hasılı kelam; bu tatlıyı yemeden ölmeyin hacabi. ayrıca kilisi de yemek yemeyi seviyorsanız mutlaka gidip ziyaret edin. çok cüzi paralara çok muhteşem şeyler yersiniz ki; bu sizi o memlekete aşık bile edebilir...

    (bkz: ramazanda oruçluyken yemek entrysi girmek)
  • yılın belli aylarında üretilen kilis kaymağı ile yapılırmış.
  • koyunun doğumdan sonra verdiği sütten yapılan ağız kaymağı ile yapılanı makbuldür. kilis' inmedar-ı iftiharı bekanlar 'da yiyiniz yediriniz.
  • ankara kentpark'ta marlinda'da yenilebilecek harika tatlı.
hesabın var mı? giriş yap