• doğal seleksiyondan yırtarak iyi devam ettirmişler kendilerini; yüzde keçi sakalı hariç kıl, tüy yok; saçlar beyaz ama - 20 yaş görüntüsü, çekik gözler.
    ben bunlardan bir tanesine uçakta rastladım; ho çi minh sandım herifi, göreleli çıktı.
  • faruk sümer'in "çepniler" isimli kitabında haklarında şöyle bilgiler kullanılmıştır:

    * çepniler türkiye türkleri'nin ataları olan oğuzlar'ın 24 boyundan biridir. çepniler anadolu'nun bir türk yurdu olmasında en büyük rolu oynayan boylardan biridir.
    * çepniler, giresun'dan batum'a kadar uzanan doğu karadeniz bölgesi'nde de yurt tutarak bu bölgede türklüğü hakim kılmışlardır.
    * çepniler'in adı, diğer oğuz boylarıninki gibi, ilk defa olarak büyük türk bilgini kaşgarlı mahmud'un divanu lugati't-türk (türk lehçeleri sözlüğü) adlı eserinde geçmektedir. büyük alim kaşgarlı, adı geçen eserinde çepni boyunu 21. sırada zikretmiş ve damgasının şeklini de vermiştir.
    * 14. yüzyılın başlarında ilhanlılar'in başkenti tebriz'de vezir reşidüddin'in başkanlığında bir heyet tarafından yazılmış olan cihan tarihi cami'üt-tevarih'te çepniler oğuz eli'nin üç ok kolundan gösterilmiş, oğuz han'ın 6 oğlundan biri olan gök han'ın 4 oğlundan biri sayılmıştır. divanu lugati't-türk'te olduğu gibi cami'üt-tevarih'te de çepniler'in damgaları verilmiştir.
    * çepni'nin manasına gelince, kaşgarlı, oğuz boylarının taşıdıkları isimlerin manaları hakkında bilgi vermiyor. reşidüddin'e göre ise çepni, "nerede yağı görürse hemen savaşır" demektir. (çeharum: çepni yani her ca ki yağı bined bi-tevakkuf cenk küned=yani nerede yağı (düşman) görürse hemen savaşır)
    * 1312 yılında endülüslü alim ebu hayyan tarafından türkçe hakkında kahire'de yazılmış, kitabul-idrak li-lisanil-etrak adlı eserde çepniler'in adı geçiyor. ebu hayyan çepniler'i bir türk boyu olarak tanıtıyor. bu kayıt çepniler'in önemli bir başarı elde ederek adlarını mısır'a kadar duyurmuş olduklarını gösterir. çünkü zikredilen eserde sadece çepni ile kınık boyundan söz ediyor ve diğerlerinin adları geçmiyor. kınıklar, bilindiği üzere selçuklu hanedanını çıkarmış olan boydur.
    * bazı kayıtlarda ismi (özellikle rumlar arasında olsa gerek) "tzapnides" diye de geçmektedir.
    * çepniler oğuz eli'ni meydana getiren 24 boydan biridir. oğuz eli de türkiye, azerbaycan, ırak, türkmenistan ve gagavuz türkleri'nin atalarıdır.
    * çepniler'in bütün obaları anadolu'ya gelmiştir. bu sebeple hazar ötesi türkmenleri arasında çepniler'in hiç bir obası yoktur.
    * çepniler'den kalabalık bir kol da yukarı kelkit vadisinde yaşıyordu. bu çepniler, trabzon rum imparatorluğu'na güneyden yapılan seferlere katıldılar. bununla ilgili olarak 1380 yıllarında onların kışlaklarının yukarı harşit vadisi'ne kadar gitmiş olduğunu kesin olarak bilinmektedir. 15. yüzyılın birinci yarısında ise onların eynesil-kürtün-dereli-giresun arasındaki geniş bölgenin tamamen kendi tasarruflarında olduğu görünmüştür.
    * çepniler iskan faaliyetlerinde bulunarak uzun harpler ve fena idare yüzünden anadolu'da meydana gelmiş olan geniş nüfus boşluklarının doldurulmasında da yine pek önemli roller oynamışlardır.

    kaynak: çepniler - anadolu'nun bir türk yurdu haline gelmesinde önemli rol oynayan oğuz boyu, faruk sümer, türk dünyası araştırmaları vakfı 1992
  • oguzun üçoklardan gokhanbey isimli oglunun cepni isimli cocugunun kavimidir. turkmenistanda yasarken anadoluya goc etmislerdir. savasci ozellikleri cok gelismis bir kavimdir ozellikle ata binme ve ok atma konusunda cok kabiliyetlidirler. en savasci ve gozu pek kavim olduklari rivayet edilir. anadoluya goc ettikten sonra cihat sirasinda samanizmden vazgecmemeleri nedeniyle muslumanlarla en uzun ve en kanli savaslari yapmislar, pek cok defa katliama ugramislardir. daha sonradan abbasilerle birlikte muslumanlarin tarz degistirmeleri sonucunda pek cok diger turk boylariyla birlikte samanizmin inanclarini icinde barindiracak sekilde alevilikmeshebini kabul etmislerdir. mezhep farkliliklarindan ve osmanlinin ozturklere bakis acisindan dolayi osmanli hukumdarligi boyunca cok zulme ugramislar, horgorulmusler ve yeni fethedilen yerlerde sinirlara yerlestirilmislerdir. (bkz: akincilar) halen karadeniz bolgesinde ve de ozellikle marmara bolgesindeki bazi koylerde yasamaktadirlar. pek cok orijinal turk geleneklerini halen muhafaza etmektedirler. ozellikle ortaasyadan gelen anaerkil duzen belli bir olcude muhafaza edilmektedir. kadina asiri derecede onem verilir, saygi duyulur ve ailede soz soyleyen ve duzenleyen kisi genelde kadindir.
  • son yuzyila kadar genellikle kendi aralarinda urediklerinden oturu gen frekansi cesitlilik arz etmez. bu nedenlerden dolayi pek cok tanimlayici belirgin ozellikleri vardir. renkli (genellikle yesil) gozlu, kumral veya esmer, bugday tenli, hafif cekik gozlu, uzun boylu (erkekler 1.80 ustu, kadinlar 1.65 ustu) elmacik kemikleri cikikdirlar. uzun yillar zor sartlarda bulunmalarindan oturu dogal seleksiyon sonucu gen havuzunda cekinik hastalik genlerinin frekansi cok dusuktur o nedenle bu topluluklarda kalitimsal bir hastalik uzun yillardan beri gorulmemektedir. buyuk bir cogunlugu yerlesik duzene gecmesine ragmen halen ufak bir kismi gocebedirler. ayrica ozturk olmalarina ragmen kafataslarinda turk kemigi bulunmamaktadir (bkz: smiley koymak istiyorum)
  • trabzon'un şalpazarı ilçesi'ndeki ağasar yöresi ve giresun'un doğusunda bolca yer edinmişlerdir .. alevilikten sünniliğe dönmüştür çoğu. yaylacılık, oynanan horona cem evlerindeki gibi sırtını dönmeme hep alevilikten kalmış gelenekleridir..
  • mustafa kemal'in muhafız komutanı topal osman'ın bağlı olduğu türk boyu.
  • bir oğuz boyu. üçoklardan. günümüzde genel olarak karadeniz bölgesinde yaşarlar.
  • (bkz: giresun)
  • balıkesir ovası çevresine yayılmış 35 köyün etnoğrafik adı. alevidirler. gaziantep-rakka taraflarından geldikleri düşünülmektedir. yerel ağızda çetmi denir.
  • özellikle karadeniz bölgesinde yerleşik olan türk boyudur. ordu , tokat, amasya, samsun ,çorum yörelerinde hatrı sayılır miktarda çepni bulunmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap