• prematüreler yaşatıldıkça sayıları gittikçe daha da artacaktır.
  • prenatal; herediter nedenler, enfeksiyonlar, metabolik hastalıklar, olumsuz sosyal ve çevresel faktörler; perinatal; prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, anoksi, asfiksi, zor doğum; postnatal; enfeksiyonlar, vasküler problemler, anoksi, hemoraj, toksik nedenler, tarvmalar, neoplazm, serebral palsinin nedenleri arasındadır.
  • "eskiden böyle hastalıklar hiç yoktu. hep x ve türevleri yüzünden arttı." diyerek hakkında yorum yapılan bir sendromdur.

    cp bir hastalık değildir. ilerleyici özelliği yoktur. cp'li çocukta ek olarak epilepsi gibi nöbet geçirmesini tetikleyen bir etken var ise durumun daha kötüye gittiği olmaktadır. hatta bir tane hastamızı bu yüzden daha yeni kaybettik.

    peki neden eskiden bu kadar cp'li çocuk yoktu dersek. cevabı teknoloji ve tıbbın gelişmesine bağlıdır. normalde doğa her zaman güçlü olandan yanadır. zayıf olan ile her zaman erken ölür. cp'li çocuklar eskiden de doğuyordu.özellikle köylük bölgelerde böyle durumlar vardır. ancak çoğu ölü doğum ya da bebeğin erken ölümü (0-12 ay arası) ile sonuçlanmaktaydı. yaşayabilenler ise "sakat" kisvesi ile yaşamlarını sürdürmüşlerdir. günümüzde ise yenidoğan yoğun bakım ünitesinin gelişmişliği sayesinde küvezde kalarak yaşama tutunmakta ve hayatlarına devam etmektedirler. bundan dolayı da zaten özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarına ve özellikle cp alanında kendisini geliştirmiş fizyoterapistlere ihtiyaç duyulmaktadır.

    cp'li bir ailenin, özellikle annenin başına gelen ilk şey şoktur. sonrasını inkar, kabullenme aşamaları takip eder. kimisi anında durumu kabullenirken kimisi şoktan aylaca çıkamaz. 12 aylık bebeklerini merkezimize getiren ailedeki annenin uzun bir süre hiç konuşmadan donuk bir ifade ile bizi dinlemesi, çocuğun nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığını bilmemesi bize hala şokta olduğunu göstermekteydi. inkar dönemi de sancılıdır. "neden ben?" ile başlayan sorular, anne- babanın birbirlerini suçlamasına varana kadar gider. kabullenme ve inkar arasında çoğu zaman gelgitler yaşanmaktadır. bu dönemlerin uzaması her zaman cp'li çocuğun aleyhine olmuştur.

    cp'li ailelerin yaptığı birçok hata vardır ancak ben bir tanesine değinmek istiyorum. aileler çocuklarının hasta ve engelli olduğunun bilincine vardıklarında onları "yaralı kuş" olarak tanımlarlar. bundan sonrası ise tamamen aman ağlamasın diye her istediği yapılmış bir birey ile karşılaşmaktır. normal çocuklarda olan "şımarıklık" durumu cp'li çocuklarda tavan yapmış halde olur ve bunu kullanmayı çok iyi bilirler. oysaki normal bir çocuk gibi "hayır" kelimesinin anlamını bilmeliler ve her ağladıklarında istediklerinin yapılmayacağını öğrenmelidirler. 13 yaşında destekli bir şekilde yürüyebilen kız hastamız, annesi misafirliğe gitmesin diye çişini koltuklara yapmaktaydı ve kendisine o an istediği bir şey alınmayınca ağlama krizlerine girmekteydi. köye gittiklerinde etrafta bakkal bulmak bile zorken "bana hırka alıııığğğğnnnnnn." diye ağlayan bir kız çocuğunu gözünüzün önüne getirin. oysaki bebekten sevimliydi. sesi o kadar da yüksek çıkmıyordu değil mi?

    cp artık hayatımızın bir parçası, çağımızın yeni çocuk felci. bilinçli ailelerle bu çocuklarımızı topluma kazandırmak hepimizin görevi.
  • yüksek dozda uyuşturucu kullanımına bağlı olarak gelişebilen parezi.
  • bir doğum komplikasyonu olarak görülebilir. bunu en fazla artıran risk faktörü preterm eylemdir ve serebral palsilerin %20'si doğumda oluşan hipoksik iskemik ensefalopatiye bağlıdır. akut hipoksik intrapartum olaylarla ilişkili serebral palsinin en sık görülen şekli spastik kuadriplejidir.
  • kuir bir serebral palsi hastası bireyle yapılan röportaj: http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=17397
  • bazı olayları,kazaları,hastalıkları gerçekten tecrübe etmeden algılayamıyoruz. istediğimiz kadar okuyup,araştırıp,öğrenmeye çalışsakta insanız empatimiz sınırlı ama cerebral palsyli heja'nın annesi gülden öyle bir anlatmış ki ister istemez cp'li bir çocuğun yakınıymış gibi hissediyorsunuz. sanırım en doğru tanımıda yapmış kendisi. :http://anneloji.com/archives/5386`
    edit: güldenin hayatları oğlu ve kendisiyle ilgili herkese yararlı olabilecek bir blog'u da varmış. sadece cp değil bütün anne-babalar için belki bir faydası olur diye... :http://jiyanhejaye13.blogspot.com.tr/…ikayemiz.html
  • cerebral palsy(cp), diğer adıyla beyin felci, doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında merkezi sinir sisteminin hareket işlev alanlarının hasar görmesinden dolayı oluşan tablodur. hastalık değildir. tedavisi yoktur; ancak etkisinin en aza indirilmesi söz konusudur. bu da fizyoterapi, ergoterapi (iş ve uğraşı terapisi), cerrahi müdahaleler ve medikal cihazlama ile sağlanır. bunun dışında yoğun egzersiz programları bu tablonun etkisinin kalkmasında medikal cihazlama ve cerrahi operasyonların önüne geçmiştir.
    dünyada ülkelere göre değişmekle birlikte insidansı 2-3/1000 şeklindedir. erken okul çağında yapılan çalışmalar her 1000 çocuktan 1.2-2.5'unda cp olduğunu göstermiştir. amerika'da her yıl 5000 yeni cp vakası bildirilmektedir. türkiye'de yapılan dar kapsamlı çalışmalarda bu rakam 8/1000 olarak bildirilmiştir.
    cp görülme oranı; düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, zamanında doğan bebeklere oranla daha yüksektir. doğum öncesi, doğum esnası ve doğum sonrasında farklı nedenlere bağlı olarak oluşur. cerebral palsy'nin yenidoğan dönemindeki özelliklerine dayanan en azından üç büyük sendromu vardır:
    -düşük doğum ağırlıklı bebeklerde görülen cp
    -nörolojik ve sistemik hastalığını yenidoğan döneminde geçiren ve zamanında doğan bebeklerde görülen cp
    -yenidoğan döneminde sağlıklı görünen, daha sonra cp tanısı alan zamanında doğan çocuklarda görülen cp
    cp’nin % 10-15'i özellikle hayatın ilk aylarında geçirilen travma veya enfeksiyonlara ikincil olarak beyin zedelenmelerine bağlıdır.

    doğum öncesi nedenler:
    -annenin hamilelik sırasında geçirdiği enfeksiyon hastalıkları ( kızamıkçık, zona vb.)
    -anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı
    -annede gebelik toksemisi
    -plasentel yetmezlik, kanama, çoğul gebelik
    -yetersiz beslenme
    -ilaç kullanımı, travma, radyasyon

    doğum sırasındaki nedenler:
    -doğumun uzun sürmesi
    -kordonun kısa veya uzun olması, boyna dolanması
    -prematürelik (36 haftadan önce doğum)
    -düşük doğum ağırlığı (2500 gr'dan az)
    -zor doğumlar sonucu doğum yaralanması (zayıf veya çok genç annelerin iri doğan bebekleri, doğum esnasında bebeğin başının aşırı zorlanması ve beyin hasarı oluşması)
    -bradikardi ve hipoksi

    doğum sonrası nedenler:
    -çok yüksek ateş, enfeksiyon veya bebeğin ishal nedeniyle aşırı susuz kalması
    -menenjit (beyin zarlarının iltihabı), ensefalit (beyin iltihabı) gibi ağır enfeksiyonlar
    -kafa travması (düşme, trafik kazası gibi nedenler)
    -oksijen yetersizliği, boğulma, gaz zehirlenmesi vb.
    -zehirlenmeler
    -beyin kanaması veya beyinde pıhtı oluşumu
    -dolaşım yetersizlikleri

    cp’li çocukta motor gelişim ve öğrenme yavaştır. bu durum beyindeki lezyonun tipine, cp’nin ciddiyetine ve etkilediği ekstremiteye göre değişiklik gösterir. motor gelişim beyindeki lezyona bağlı olduğu için normalden sapmalar gösterir. fiziksel ve mental özrü fazla olmayan cp’li çocuklarda gelişim normale bir miktar paralellik gösterse de genellikle bebeğin doğumdan itibaren gösterdiği anormal reaksiyonlar ve sapmalar mevcuttur.

    1 aylık çocukta belirtiler:
    -sürekli ağlama
    -emme bozukluğu
    -ısrarlı ve sürekli kusma
    -çevreden gelen uyarılara cevap vermeme
    -havale (konsülziyon)
    2 aylık çocukta belirtiler:
    -bulunması gereken reflekslerin kaybı (moro refleksi, tonik boyun refleksleri, çapraz ekstansiyon)
    -kaslarda aşırı sertlik ya da gevşeklik
    3 aylık çocukta belirtiler:
    -nistagmus, gözde kayma, titreme
    -bebeğin sırtüstü, baş ve topuklar üzerinde yağ gibi sert bir şekilde durması
    -bebeğin gülmemesi, annenin yüzüne bakmaması
    4 aylık çocukta belirtiler:
    -baş kontrolünün olmaması
    -strabumus (gözde odaklaşma sağlanamaz)
    -elin yada ellerin 5 parmak içte kalacak şekilde yumruk halinde tutulması
    8 aylık çocukta belirtiler:
    -dönme ve oturma aktivitelerinin olmaması
    -el-göz koordinasyonunun yokluğu
    -tekme atarken iki bacağın birlikte ekstansiyona gitmesi
    -uzun oturma pozisyonda vücudun öne eğilmesi, bacakların hiperadduksiyona gitmesi
    10 aylık çocukta belirtiler:
    -emeklemenin olmaması yada her iki ayağın birden çekilerek sıçrar tarzda emekleme
    -ayağa kalmakta zorluk
    -ismi ile çağrılınca tepki vermemesi
    -verilen yiyeceği alamaması veya ağzına götürememesi
    -ağzından salya akması (akciğer problemleri yaşamasına ve diş çürümelerine neden olur.)
    1 yaşında çocukta belirtiler: tanı en kolay bu devrede konur. çocuk tutunarak yürüyemiyorsa, parmak ucunda ve bacakları adduksiyona giderek yürüyorsa cerebral palsy'den şüphelenilmelidir.
  • http://www.steptember.org.tr/

    yakalananlara destek olunması gereken. bunun en iyi yollarından biri de yukarıdaki linkte saklı.
hesabın var mı? giriş yap