• ilk ozel turk gazetesi.
  • william churchill tarafından 1840 tarihinde kurulmuş ve 1864 yılında kapatılmış, bu süreç içerisinde sadece 1216 sayı çıkarmış ve ortalama okuyucu sayısı 150 kişiyi geçmemiş ilk özel gazete
  • zamanında* ilim, ahlâk, edebiyat üzerine makâleler, avrupa gazeteleri özetleri, piyes özetleri
    ve tiyatro hakkında bilgiler içeren yarı resmi gazete
  • tanzimat döneminde çıkarılmaya başlanan, ilk özel türkçe gazete olarak kabul edilen fakat devletten para yardımı aldığı için yarı resmi bir yapısı olan gazete.william churchill tarafından 1840 yılında çıkarılmaya başlanmıştır.sadece haber içerikli olan bu gazete ilk dönemlerinde ilgi çekmemiştir.bu yüzden ilk üç sayı bedava dağıtılmıştır.ilk önce haftalık olarak çıkarılan gazete daha sonra on günde bir çıkarılmaya başlanmıştır.daha sonra da william churchill siyasi nüfuz kullanarak devletten aylık 2500 kuruş yardım almaya başlamıştır.gazete dış ülkelere muhabir göndermiş ve dış haberlere yer vermiştir.bu özelliği sayesinde seçkin sınıfın ilgisini toplamıştır.gazeteye iskenderiye'den haber gönderen bir muhabir türk basınının ilk muhabiri sayılmaktadır.ayrıca ilk ölüm ilanları bu gazetede verilmiştir.1854 kırım savaşına da muhabir göndermiştir.1212 sayı yayınlanan gazete 1864 yılında kapanmıştır
  • 1840 yilinda ingiliz tuccari ve londra gazetelerinin istanbul muhabiri olan william churchill tarafindan imtiyazi alinan, devletin maddi desteginide aldigi icin yari resmi olan "haber gazetesi".

    1854 kirim savasina kadar pek satilmazken, kirim savasini yerinde izlemesi gazetenin gelismesini saglamistir.
  • ingiliz asıllı william churchill önce izmir'e gelmiştir, oradan istanbul'a geçmiştir. kendisi ticaretle uğraşıyordu. 1831'de ise amerika'nın istanbul ortaelçisi yanında konsolos olarak çalışıyordu.

    churchill bazı ingiliz gazetelerininde istanbul muhabirliğini yapıyordu. (morning herald) o dönemde yabancılar çoğunlukla kadıköy ve beyoğlu'nda yaşıyorlardı. halkın rahatsızlığı sonucu kadıköy'den çıkarılmışlardır. ancak churchill av merakı yüzünden kadıköy'de avlanmak için izin almıştır. kadıköy'deki kuşdili çayırında koyunlarını otlatmakta olan bir türk çocuğunu yanlışlıkla vurarak öldürür. (1836) 3 gün tutuklu kalır.

    o dönemde sürekli osmanlı devleti'nin açığını yakalama peşinde olan batılı devletlerin kapitülasyonlarının da etkisiyle churchill kurtulur. hatta olayın kaptılması için churchill'e bir pırlanta nişan 10bin karatlık, zeytinyağı ihracı fermanı ve türkçe bir gazete yayımlama "imtiyazı" verildi. zeytinyağı ihraç hakkını da bir rus tüccara 350bin kuruş karşılığı devretmiştir.

    takvimhane'den de aldığı destekle churchill ceride-i havadis'i yayımlayamaya başlar.(1840) gazete içerik ve biçim bakımından takvim-i vakayi'ye benziyordu. ilk sayılarında değişik ülkelerde geçen garip olaylara, coğrafya ve tarih bilgilerine yer veren ve bu içeriğiyle bir dergiye benzeyen on günde bir yayımlanan ceride-i havadis'in okur sayısı ilk yıllarda 150'yi aşmamıştır.
  • (bkz: #40489307)
  • (bkz: #55178010)
  • (bkz: ruzname-i ceride-i havadis)
    1840 yılında türkçe olarak basılan ilk özel gazete.
    olaylar günlüğü anlamına gelmekte. gazete sahibi ve editörü william churchill.

    ceride-i havadis'a kadar, basılan tüm resmi gazeteler tebaaya hükümetin karar ve emirlerini duyurmaktaydı. ceride-i havadis ise varlığını bu alanda sürdürebilmiş ve hatta haftada beş gün çıkmaya başlaması ile türklere yeni bir alışkanlık kazandıran ilk gazete olmuştur.

    elbette klasik gazete içeriğinin yanı sıra maksadı ingiliz ekonomisi ve çıkarları ile ilgili kamuoyu oluşturmaktı.

    ilk yıllarda iktidar mevkiinde bulunanların hiçbiri memleket içinde matbuatın kuvvetinden istifadeyi ciddi surette düşünmemiş.*
  • 1846 yılında william churchill'in ölümünün ardından gazeteyi oğlu alfred black churchill çıkarmaya devam etmiştir. gazetenin okur sayısını arttırıp ün kazanması kırım savaşı iledir. oğul churchill kırım savaşında savaş muhabirliği yapar bu ilk savaş muhabirliği örneklerindendir. bu arada oğul churchill kırım savaşından divan-ı hümayun'a da raporlar gönderir.

    gazetenin tirajının artmasıyla pek çok entellektüel gazetede yazılar yazmaya başlar.

    churchill ailesinin mezarları kadıköy katolik mezarligindadir.
hesabın var mı? giriş yap