• türkiye'de 20 milyon kadar nüfusu olan millet.
  • türkiye de nüfus sayımı etnisiteye göre yapılmadığı için tam nüfusu bilinemeyecek halk. öte yandan garip bir unsur olarak çerkesler bir çok ülkeye yayılmışlardır. aslında osmanlı dönemi onların ana vatanlarından çıkışını oluşturur. daha baskın olarak rusyanın 1800'lerde kafkaslardaki hakimiyeti ile kah sürgün kah göç nedeniyle, anadolu, yakın doğu gibi bölgelere gitmiş ya da gönderilmişlerdir ve bu bölgelerde bulunan ülkelerde yaşarlar ve etkin bir halktır. rusyanın hüküm sürdüğü yukarı kafkaslar ana vatanlarıdır. hatırladığım kadarıyla türkiye yi de baba vatan olarak görmekte olup ana vatana dönüş özlemleri bulunur. ayrıca ürdün de kraliyet muhafızı olarak da görev yaparlar.
  • devlet kademelerinde çokça yer alan kişilerdir. içlerinden çokca genkurbaş, bakan, vekil, müsteşar çıkarmıştır. bu bürokratlar da öyle dandirikten yerlerde değil de, daha çok emniyet, mit ve askeriye gibi güvenlik ile ilgili kuruluşlardadır.
    ben bu adamların birbirine olan gizli muhabbetini cemaatlerde bile görmedim. artık birbirlerini seslerinden mi, tiplerinden mi, şivelerinden mi tanıyorlar bilmiyorum ama hemen kaynaşıp birbirlerinin işlerini hallediyorlar.
  • (bkz: çerkes) doğru söylemi çerkestir.
  • serkeşlerin yanlış telaffuzudur.
  • çok kıskanıyorum arkadaş. hepsi birbirini tanıyor. üniversitedeki kafkas kulüplerine bir görev bilinciyle gidiyorlar.
    ben de istiyorum. biz de toplanalım bir kulüp altında. mınınnalarla hırısi keyfi yapalım.
  • aynı anda hem göçebeliğin hem savaşçılığın hakkını veren halklardan, kavimlerden. osmanlı onları sınır boylarında çok kullanmış. ürdün askeriyesi tamamen çerkezlerden sorulurmuş. o da osmanlı kalıntısı durum. tembel tarafları ve sabırsızlıkları var, ulusal/grup karakteri olarak. ticarete, tarıma o kadar meraklı ve yatkın değiller; adeta savaşçılık/askerlik üzerinden doğal olarak aristokratlar. hem aile içinde hem grup içi ve gruplar arasında hiyerarşi, basamaklanma, kalite kavramı/anlayışı var. örneğin kabartaylar çerkezler içinde ayrıca aryan grupmuş. ben bilmiyorum, duydum. türkiye'de mi, tüm çerkesler içinde mi, nüfusları kabarıkmış.

    jan'lı isimleri çok boldur ya, hemen akla gelen bir kısmı janberk, janset, jansen, jansine diye sıralanabilir. muhtemelen jan valjan da bunlardandır.

    çerkez'i benim gibi birçok başka dışarlıklı kişi ve yazar üst kimlik olarak genel ad olarak söylüyor olabilir. örneğin kosova'da kaynanamın etnik olarak mensup olduğu abızah grubu varmış, kosova - sırp savaşı sırasında veya sonrasında kafkasya'ya dönmüşler. kendi köyleri varmış, artık boş veya devredilmiş durumda.

    çerkezler profesyonel askerlerdir, türkler ise genel olarak asker millet. çerkesler paralı askerlikte çok iyiler, türkler "vatan sana canım feda", yani bitli piyadelikte. 15 temmuz'da bile gördük. iki yakın ulusun ortak yönleri asker millet olmaları, atlı tarihe yaslanmaları, ata ve atalar kültüne verdikleri yüksek önem, anaerkillikten ancak ana merkezliliğe geçebilmiş olmaları.

    çerkesler de bu sülük terapisine alışkınmış genel olarak. alışan hep devam ediyor diye bir inanç var. (bkz: sülük terapi/@ibisile)

    "ordular karşı karşıya geldi. savaşta svyatoslav*, hazarları yendi ve onların kenti biela viezha'yı* aldı. (...) biela viezha, beyaz şato anlamına gelmektedir ve sarkel'in slavcası olmaktadır. (...) kaynak, bundan sonra svyatoslav'ın yasianları ve karugianları (osetyanlar ve çerkezler) da ortadan kaldırdığını, tuna bulgarlarını yendiğini, ama bizans'a yenildiğini, sonra kiev'e dönerken yolda peçeneklerden müteşekkil bir grup tarafından öldürüldüğünü anlatmaktadır." arthur koestler - the thirteenth tribe

    (bkz: çerkesler), circassian
    (bkz: çerkezce/@ibisile)
    (bkz: çerkez ethem)
    (bkz: şeyh şamil)
    (bkz: çerkes/@ibisile), çerkes kızı/@ibisile
    (bkz: kabardey), kabartay
    (bkz: çeçen)
    (bkz: inguş)
    (bkz: abaza), abhaz, abzah
    (bkz: adige), adıge
    (bkz: kabardey)
    (bkz: shapsig), şapsığ
    (bkz: ubıhlar)
    (bkz: lezgi)
    (bkz: çerkezler türk değildir)
  • tamamen olaya bakış açınıza bağlı aslında fetö örgüt falan demişsiniz ama düşünceniz yanlış.
    sadece kendi kültürlerinden gelen ve artık neredeyse az sayılacak kadar olan bu topluluğun geleneklerini yaşatma çabasıdır tamamen . hiç bir çerkezin yıllardır bu ülkede yaşıyorlar bu şekilde ne devleti yıkmak ne de başa geçmek gibi dertleri olmamıştır.hepsi kendi hallerinde kendi gelenekleriyle hayatlarına devam etmeye çalışan insanlardır.tek gayeleri ise nesillerini kültürlerini doğru olarak aktarabilmektir.
  • oğuz boylarından bir türk halkı.
  • adapazarındaki ile sivastaki ya da kayserideki bir değildir.

    sanılanın aksine bağnaz ya da tutucu değillerdir. kız erkek birbirini görür, gezer.

    kadının sözü geçer.

    ya da ben böyle gördüm.

    not: şamırza
hesabın var mı? giriş yap