• doğu karadenizli biri olarak çevremde gerçekten çok fazla kanserden kaybımız oldu, en büyük nedeni de bu çernobil faciasıdır.
  • bu facia sonrasında radyasyonlu bulutlar, amerika ve kanada'ya kadar ulaşmıştır.
  • dünyanın neredeyse tamamını etkilemiş olan ve etkileri yüzyıllarca devam edecek olan ınsanlık tarihinin en kötü felaketlerinin başında gelen olay.
  • bilim çevrelerinin hala etkilerini araştırdığı nükleer kaza.
    binlerce insanın hayatına etki eden ve yaklaşık 300.000 insanı göçe zorlayan patlamadan sonra bilim insanları bölgenin çöle döneceğini öngörmüş 30 sene önce. fakat 30 senelik gözlemler sonucunda herkesi şaşırtan olaylar gözlenmiş. çöle döneceği öngörülen 40 km çapındaki alanda doğal yaşam tüm canlılığıyla devam etmekteymiş. hatta ve hatta yakınlarındaki alanlara göre vahşi hayvan popülasyonu daha canlıymış.
    normal şartlar altında hayvanların ve bitkilerin genlerinin bozulması sonucu mutant oluşumlar beklenirken böylesine gözlemler yapılması her geçen gün bölgenin popüleritesini yükseltiyormuş. şuan bir çeşit açık radyoekoloji laboratuvarı olarak kullanılan alanda ise yine de 20.000 yıl daha insan yaşamına uygun görülmüyormuş.

    buradaki trajikomik olay ise bu patlamanın nasıl meydana geldiği.
    26 nisan 1986 günü sscb'nin bir parçası olan ukrayna-belarus sınırında bulunan çernobil nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe test yapılıyor. testin amacı ise santralin ana elektrik sağlayıcısında olası bir sorun yaşanırsa reaktörün güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunu araştırmak. iş burada ilginçleşiyor. çünkü ortada herhangi bir sorun yok. ancak testin başlamasından itibaren daha 1 dakika bile geçmeden 4 numaralı reaktörde büyük bir buhar patlaması meydana geliyor. patlama reaktörün kapağını havaya uçurarak büyük miktarda radyoaktif maddenin ortaya çıkmasına neden oluyor. olaydan bir gün sonra sovyet yetkililer patlamanın ve yanmanın etkisini azaltmak için helikopterler ile reaktörün çekirdeğine kum boşaltılması kararını alıyor. işte tam olarak burada işler çığırından çıkıyor. kum boşaltma esnasında ikinci ve daha büyük bir duman dalgası açığa çıkıyor ve tam hızıyla çevreye yayılmaya başlıyor. reaktör tam 10 gün hiç durmadan yanmaya devam ediyor ve her geçen gün daha fazla radyoaktif madde yayıyor. bu radyoaktif maddeler rüzgar ve fırtına yolu ile kuzey yarım kürenin büyük bir kısmına yayılıyor.
    radyoaktif kirlilik heterojen bir şekilde dağılıyor.
    ne denir ki. kaş yaparken göz çıkarmak bu olsa gerek.
  • çernobil çevresindeki ormanlarda bir şey farkedilmiş. ormanın tabanında normalde olması gerekenden çok daha fazla yaprak birikiyormuş, faciadan sonra.

    neden mi?

    orman tabanındaki bakteriler ve küçük organizmaların patlama ile birlikte kırıma uğraması nedeniyle yaprakları çürütecek bir ekosistem bulunmuyor. bu nedenle, buradaki ormanlarda normal bir orman tabanından 30 kat daha fazla biomass bulunuyor.
  • insanlık tarihinin yaşadığı en büyük dramlardan biri.
    olası bir hata ya da kazanın sonuçlarının ne kadar kötü olacağını tahmin etmek zor olmamasına rağmen, insanlığın kaderi ordaki bir kaç mühendisin eline nasıl bırakıldı anlamak zor. deneyin başındaki dyatlov denen adam yasa, talimat, kriter vs dinlemeden deneyi tamamlamak için reaktörle inatlaşmış resmen.
    ayrıca bazı yazar arkadaşlar nükleer santrallerde patlama olma riskinin çok çok düşük olduğundan bahsetmiş. ama bak oldu işte arkadaşım. o çok çok küçük dediğiniz ihtimal gerçekleşti ki olmasaydı bile sonuçlarının milyonlarca insanın ölümüne yada kanser olmasına neden olacak bir kaza ihtimali, milyonda bir bile olsa çok değil mi?
  • ali şimşek'in seminerinde duyduğum; stalker ukrayna'da çekilmiştir. kıyamet sonrası görüntülerle bezelidir. çernobil faciasını adeta öngörüyor. tuhaf. sanayi bölgesi, kir, pas, kimyasal. andrey tarkovski kirlinin, pürüzün yönetmeni ya.
  • yarın üzerinden 31 sene geçecek olan modern zamanların en büyük faciası.

    öncelikle ufak bir bilgi, çernobil santralinin yakınlarında wormwood ormanı isminde bir orman patlama sonrası en büyük radyoaktif bulutun yolunun üzerinde kalmış ve çok kısa bir süre içinde tüm yaprakları kıpkırmızı olup ağaçlar ölünce kızıl orman adını almış. kızıl orman artık yok ancak bulunduğu yer dünyadaki en radyoaktif bölgelerden biri hala.

    ayrıca, reddit'te kendisi hakkında kitap yazan bir kişi 600'den fazla fotoğrafı derleyip ayrı ayrı albümler haline getirmiş . fotoğraflar faciadan önceki hayatı anlatıyor ve zamanın durduğu bir bölgede zamanın durduğu o ana gitmemizi sağlıyor.

    bütün linkler imgur linkidir, bloğu kaldırmak için dns ayarınızı google dns yapın yeterli.

    bölüm 1 - çernobil santralinin kurulma aşaması

    bölüm 2 - pripyat'ın kurulma aşaması

    bölüm 3 - reaktör patlaması ve sonrası

    bütün bunları derleyen insanın reddit'teki başlığının linkini de verelim.

    son olarak da, çernobil santralinin dördüncü reaktörünün etrafındaki sarcophagus 30 yılda çürüdüğü için tekrardan radyoaktif sızıntı oluşmaya başlamıştı ancak çeşitli ülkeler ve firmaların işbirliği ile yeni bir sarcophagus yapılarak dördüncü reaktörün üzeri kapatıldı.
  • radyasyon bana bir şey yapmaz diyen bakanın ekranda çay içerek olayı ispat etmeye çalışmıştır.
  • benden 3 ay büyük facia. ardında pripyat gibi bir hayalet şehir, elephant's foot denen korkunçlu bir yaratık ve ölen, hastalanan, etkilenen milyonlar bırakmıştır.

    bunu sadece seçim malzemesi olarak kullanacak bir iktidarın olduğu ülkede, nükleere hayır!
hesabın var mı? giriş yap