• 7 mart 1990'da yapılan bir suikastle öldürülen, o dönem hürriyet'te yazan gazeteci-yazar...
  • ankara balgat'ta anisina bulvar ismi verildi ama giden geri gelmez.
  • kizi icin (bkz: mehves emec)
  • ortaokul yillarinda babasinin kurdugu bir gazetede gorev alarak basin hayatina adim atmis olan cetin emec vuruldugu sirada hurriyet gazatesi genel yayin yonetmeniydi. yazdigi yazilar nedeniyle o donemin butun cesur gazetecileri gibi o da tehdit mesajlari aliyordu. suikaste kurban gittigi 7 mart 1990 tarihinden tam 90 gun once; aldigi tehdit mesajlari ile ilgili bir makale yazmis ve bu sekilde kendisini yildiramayacaklarini aciklamis, bu sekilde gercek bir gazeteci oldugunu ortaya koymustu. suikastin ertesi gununde atatürk havalimanı 'nın otoparkında terk edilmiş olarak bulunan bir otomobilin torpido gözünde hürriyet gazetesinin birinci sayfasındaki çetin emeç'in fotoğrafı kırmızı kalemle işaretlenmis olarak bulundu. bu olayin ardindan tam uc yil boyunca hic bir arastirma yapilmadi, yapildiysa da elle tutulur hicbir sey bulunamadi. çetin emeç'in olum emrini veren, iran yanlısı terör örgütü islami hareket'in türkiye askeri birim genel sorumlusu ve icra şurası üyesi 'deniz' kod adlı ekrem baytap, 16 ekim 1993'te istanbul'da yakalandı. ekrem baytap'ın olumune karar verdigi tek isim degildi tabi ki çetin emeç. turan dursun,uğur mumcu, bahriye üçok ve muammer aksoy da ayni kaderi paylasiyordu.

    suikastının planlayıcılarından, islami hareket örgütü üyesi abdullah bilen, merter'deki bir banka soygunu sirasinda polisle girdiği çatışmada öldü. 'nezih beyret' sahte kimlikli tetikçi ise kaçmayı başardı. tetikçilerinden irfan çağrıcıise 1996 yilinda bir banka şubesinden iran kaynaklı yüklü miktarda parayı çekerken yakalandı. bu ulkede yakalanan diger suclular gibi o da iki sene boyunca mahkemeye gitmedi ve dava uzadikca uzadi, yillarca tutuksuz yargilandi.
    ta ki 23 temmuz 2000e kadar... dgm'de çetin emeç suikastıyla ilgili yargılandığı davada , "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırıldı. aynı davada yargılanan dört sanık ise müebbet ağır hapise mahkum edildi. 17 sanığa da 3 yıl 9 ay ile 12 yıl 6 ay arasında ağır hapis cezaları veren mahkeme heyeti, 20 sanığın beraatini, yedi sanık hakkındaki dosyanın zaman aşımından düşmesini, bir sanığın da dosyasının ayrılmasına karar verdi. bu kisiler mahkemede cezaya carptirilmis olsa da orgut teror eylemlerine yillarca devam etti

    ve bugun... halkin gazetecisi olmak icin, sadece dogruyu yazmak icin, gorevini en iyi sekilde yapmak icin basin sehidi olan cetin emec'in olumunun uzerinden 15 yil gecmisken bu baslikta yazan alti (6) entry'den sadece iki (2) tanesi onun hakkinda birseyler anlatiyor birer satirla da olsa. ucuncu entryn ben olayim dedim usta. rahat uyu; izindeyiz.
  • erol simavi'nin nezih demirkent'i görevden almasi sonrasinda haftasonu 'ndan hürriyet ' in basina geçen, gazeteci selim ragip emeç 'in gazeteci oglu.
  • 12 aralık 1981-08 ekim 1988 tarihleri arasında hürriyet gazetesi genel yayın yönetmenliğini yürütmüş gazeteci. emeç'in özgeçmişi şu şekilde yazılmış: çetin emeç, 1935 yılında, istanbul'da doğdu. galatasaray lisesi'nin ardından, istanbul üniversitesi hukuk fakültesinden mezun oldu. gazeteciliğe, 1952 yılında babası selim ragıp emeç'in son posta gazetesi'nde başladı. 1972 yılına kadar hayat ve ses dergiler'inde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1972 yılında hürriyet grubuna geçti. hürgün yayınları genel yönetmenliği'ni yaptığı sırada, hürriyet gazetesi genel yayın müdürlüğü görevini üstlenen emeç, 1984 yılında genel yönetmen olarak milliyet'e geçti. 10.04.1986 yılında genel koordinatör olarak hürriyet gazetesi'ne döndü. bu görevden 09.10.1989 yılında genel koordinatörlük görevinden ayrılarak yönetim kurulu üyesi oldu. öldürüldüğü tarihte (7 mart 1990) 38 yıllık gazeteci olan emeç, hürriyet gazetesi yönetim kurulu üyesi ve yazarıydı. çetin emeç evli ve iki çocuk babasıydı.
  • suadiye'de, metin asık'ın evinin karsısında yobazlar tarafından kallesce katledilen basın sehidi.
  • türk basınının amiral gemisinin* eski genel yayın yönetmeni.

    kendi kaleminden çıkan bir itirafla, amiral gemisinin rotasının nasıl belirlendiğini tahmin edebiliriz :

    "zamanında başında bulunduğu hürriyet'te “pkk'nın dağ kadrosu yeniden derlenip toplanıyor” başlıklı bir haber çıkmış, o toplantıdan çekildiği bildirilen bir fotoğraf eşliğinde... ertesi gün, o sırada farklı patronu bulunan milliyet, “bu bir dezenformasyon” başlığıyla çıkmış. milliyet'e göre, bir gün önce hürriyet'te yayımlanan fotoğraf yakında yapılmış bir pkk toplantısını resmediyor olamazdı; olamazdı, çünkü o fotoğrafta yer alanların yarıya yakını yıllar önce çatışmalarda hayatlarını kaybetmişti.

    işte o zaman 'türk basın tarihi'nin en önemli itiraflarından birini kaleme alır aldatılan gazetenin yayın yönetmeni: “istihbarat örgütlerinin böyle bir huyu vardır” der rahmetli emeç, “büyük kardeşe büyük, küçük kardeşe küçük pay ilkesiyle çalışırlar. bu sebeple en fazla istihbarat kaynaklı haber bize gelir; ancak kaynağımız olan istihbarat örgütü bu defa bizi yanılttı.”"

    ayrıca:
    (bkz: birader)
  • kendisi pek sevilen biri değildi sanırım. zira bugün ölüm yıldönümünde bir avuç gazeteciyle anılan insan. ve bakıyorum bakıyorum ancak şu saate kadar hürriyet gazetesinin internet sitesinde bile onun adına bir haber göremiyorum. ama merak edenler için don krizi, müjde ar paris hilton'a neden kızmış ve yaşlılığında bile güzel görünen ünlüler ana sayfada cirit atıyor.
  • eşi bilge emeç'in yıllar sonra suikastıyla ilgili açıklamalar yaptığı kişi. gerçeklerle yüzleşmekten çekindikleri için iran tarafından suikaste uğradığına inanmak istediklerini söylemiş.

    "gerisinde kim var bu işlerin hâlâ anlamıyorum. bugüne kadar devleti suçlamadım, iran, hep iran dedik, dinciler dedik. çünkü ben atatürkçü, vatanperver bir kadınım. başka gerçeklerle yüzleşmek istemedim. o yüzden hep iran demek işime geldi sanırım. iran'ın yaptığına inanmak istedim."
hesabın var mı? giriş yap