• konya da kuruyemiş ve meyvelerle donatılmış sofra.yemekler yenir,çaylar içilir sonunda çetnevir sinisi getirilir.büyük bir sini üzerinde tabaklar dolusu meyve * ,kuru kayısı,kuru erik,kuru üzüm,iğde,ceviz,fındık,fıstık,leblebi,çitlek *,termiye,reçel,küflü peynir,bal * bulunur.misafirlere "hadin buyrun,şundan da alın bundan da alın "ısrarlarıyla afiyetle yenildikten sonra bir müddet daha sohbet edilir misafir kalkar."oturun daha karpuz kescektik" lafından önce konya'da "daha çetnevir yicez galkmayın" lafı vardı.
    çetnevir aynı zamanda damadın bekarlığa veda gecesine de denmektedir.
  • bu gecede bol bol esek sakasi iceren oyunlar oynanir.

    http://www.youtube.com/watch?v=qqvc6srbop8
  • cumartesi günü en beterine denk geldiğim için, yazmadan edemeyeceğim... damada yapılan işkenceleri sırayla yazacak olursam:
    - isot yedirmek
    - karabiber yedirmek
    - pul biber yedirmek
    - müsil içirmek
    - patlayan sigara
    - oynamayınca kemerle, ıslak havluyla dövmek
    - ağzına bir elma verip oynamasını istemek. oynarken o elma düşerse yine dövmek
    - seni gidi topal şarkısında oynamasını istemek. iyi topallayamazsa, bu sefer de iyi topallayana kadar, bacağına çalışarak dövmek
    - çetnevir tepsisinde / sofrasında olan bütün yiyeceklerden -örneğin fındık, fıstık, üzüm, elma, armut, karışık çerez, çekirdek vb bilumum meyve ve kuruyemiş- ağzı tıka basa oluncaya kadar doldurup yedirmek. bu işlem, eziyet çektirecek kişi tarafından yapılacak olup, ağza verilen yiyeceklerin arasına isot, pul biber, kara biber, müsil gibi ekstralardan koymak. kabuklu yiyecekleri kabuklarıyla beraber yedirmeye çalışmak.
    - top 1 ateş ya da yaylım ateşi, kabak, para saklama, yağlı kayış vb dayak içeren oyunları oynamak. her zaman ilk ebeyi damat yapmak.
    - tuvalete dahi yanında 3-4 kişi olmadan göndermemek *
    - kaşık havası oynatmak. kaşığı kırana kadar damadı yine dövmek
    - bu işkenceyi gece 01.00'e kadar devam ettirmek. müsili de son demlerde içirip, damadı sabaha hem ishal etmek, hem de uykusuz bırakmak.

    vs vs vs

    işin kötü yanı, son çetnevirde kabak benim başıma patladı. katılımcıların hepsi bana bilendi. hatta ve hatta kemerlerini benim çetnevir ile asacaklarını açıkladılar kamuoyuna... nedendir ben de bilmiyorum. halbuki karerinde yaptım ben, abartmadım. ama öncelerden bir durum varsa demekki!..

    hal böyle olunca, ben de katılımcılara yapılabilecek eziyetleri not almaya başladım artık.. tavsiyeleri alabilirim *

    tanım: en gereksiz adet
  • konya daki düğün öncesi yapılan gelenektir.
hesabın var mı? giriş yap