• en mantıklı olanı yapandır. boşalan benzin deposundaki atıklar, parçalar, kalıntılar dibe çöküp motora gitmesini engellemeye çalışır. benim depo boş geziyor gittiği yere kadar diyorum. önceki aracımdan sanayiye gitmeyeceksem depo genelde dolu olurdu. zenginmişim o zamanlar..
  • yakıt, çeyrek deponun bir diş altına indiğinde ilk iş olarak yaptığımdır. depoda kalan tortunun pompa, akış sistemi ve enjektörlere ulaşmaması için önemlidir.
  • yakıt pompası, deponun içindeki yakıtı motora pompalarken ısınır.

    depo içinde bulunan yakıt, yakıt pompasının soğumasını sağlar.

    60 litrelik bir deponun içindeki pompa mekanizması, aşağı yukarı 30cm uzunluğunda, pompa da bunun alt kısmına yakındır.

    60 litrelik bir deponun boyutları aşağı yukarı çap 40cm, boy 50cm civarındadır.

    çeyrek depo yakıt kaldığında, aşağı yukarı 10cm derinliğe kadar yakıt çekilir, pompa mekanizmasının üçte biri yakıta temas etmez, pompa motoru hemen hemen yakıta değer vaziyettedir.

    ısınan yakıt pompası, ömründen yer. yakıt ışığı yandığında, dinlerseniz pompanın sesini, yırtınışını duyabilirsiniz.

    doğru yapan tiptir.
  • motora zarar verme olayını anlamadığım durum.

    benzin filtreden geçmiyor mu? ayrıca araba normalde deponun altından yakıtı almıyor mu?
  • muhtemelen bilgisayar oyunlarında bir şarjörün yarısından azını harcayıp reload yapan bir oyuncudur. *
  • 1-adam bunu bir kanun haline getirmiştir.
    2.para sorunu yoktur.
    3-pimpirikli olabilir. (allah göstermesin.)
  • arabasini seven ve uzun yillar kullanmak isteyen herkesin yapmasi gereken harekettir.
  • özellikle lpg'li araç kullanan sürücüler için elzem bir konudur. şöyle ki:
    araç ilk çalıştırma esnasında benzinle çalışmaya başlar. motor soğutma suyu belirli bir sıcaklığa ulaşana kadar lpgye geçiş olmaz. motor su sıcaklığı uygun değere geçince lpg yakıtına otomatik geçiş yapılır ki bu dediğim olay yeni nesil enjektörlü motorlar için geçerli bir durumdur. eski nesil karbüratörlü motorlarda bu durum sürücünün şahsi tercihine bağlı olarak manuel kumanda edilebilir.
    sürekli lpg ile çalışan bir araçta (günümüz türkiye'sinde her 100 lpg'li aracın en az 95i bu şekilde kullanılır)
    motor lpg ile çalışır vaziyette iken, benzine her hangi bir ihtiyaç yokken bile ilgili motorun orijinal çalışma mantığı benzine göre düzenlendiği için benzin pompası sürekli çalışır haldedir. benzin pompasının kullanılmasına ihtiyaç olmadığı halde çalışır durumda olması uzun vadede lpg'li araçlar için arıza olarak geri dönüş sağlar. bu tür bir arıza ile karşılaşmamak için yapılması gereken en önemli kullanıcı tedbiri , araç deposunda mümkünse asgari çeyrek deponun üzerinde benzin bulundurmak ve benzin pompasının sürekli çalışmasından kaynaklı olarak ısınarak bozulmasının önüne geçebilmektir. depoda ne kadar çok benzin varsa benzin pompası içinden geçen düşük sıcaklıktaki benzin miktarı da o kadar fazla demektir. tersini düşünürsek depoda 2 lt benzin var ve benzin pompası sürekli olarak bu 2lt benzini devridaim yapacak ve düzenli olarak aşırı ısınmaya maruz kalacaktır. öte yandan bu türden arızaların önüne geçebilmek adına araç lpg de çalışır iken benzin pompasının çalışmasını engellemek için röle koymak gibi değişik ve mantıklı uygulamalar mevcuttur.
    dizel araclarda ise durum benzindekinden farklılık arz eder. tek tür yakıt sistemi ile çalıştığı için dizel araçlarda mazot pompasının ısınması haricinde depo dibindeki tortular ve hava yapma riski gibi riskler mevcuttur. özellikle sürekli inişli çıkışlı yollarda yapılan seyahatler dizel araçlarda da çeyrek deponun üzerinde yakıt bulundurma gerekliliğini ispatlayan durumlardır.
    aracın kullandığı yakıttan bağımsız olarak depoyu sürekli dolu tutmanın bir diğer avantajı ise özellikle yaz aylarında daha çok gözlenen depodan yakıt buharlaşmasını minimuma indirmektir. sürekli kullanılmayan araçlarda depoyu full doldurmanın yakıt buharlaşmasını azalttığı tecrübe edilmiştir. öte yandan sürekli olarak 10-20 liralık benzinle gezen araçlarda bu buharlaşmanın daha fazla olduğu bilinen bir gerçektir.
    yine bir dipnot olarak eklemek gerekirse, aracınıza hangi yakıtı alırsanız alın ancak yakıt aldığınız zaman dilimindeki sıcaklığa dikkat edin. özellikle yaz kış farketmez mümkünse araç deponuzu gece yarısı saatlerinde yani günün en düşük sıcaklığının olduğu saatlerde doldurmayı tercih edin. çünkü benzin istasyonlarındaki yakıt doldurma prensibi litre bazında bir ölçüm tekniğine dayalıdır. düşük sıcaklıkta görece olarak daha çok veya daha zengin yakıt almış olacağınızı göz önünde bulundurunuz.
    en nihayetinde son söz olarak ister dizel ister benzinli olsun aracınızda kısa ve uzun vadede sorun yaşamak istemiyorsanız mutlaka çeyrek deponun üzerinde yakıt bulundurunuz.
    sağlıklı, kazasız ve belasız mutlu sürüşler dilerim.
  • ben de ilk zamanlar böyleydim şimdi ışığı görmeden doldurasım gelmiyor.
  • bütçem müsait ise azaldığını hissettiğim anda gidip yakıt alırım, müsait değilse de zaten yapacak bir şey yoktur.

    kimseye de akıl vermem.
hesabın var mı? giriş yap