şükela:  tümü | bugün sorunsallar (2)
2268 entry daha
  • api ile kendi uygulamama entegre etmek istediğim ai şeysi. satın almak istiyorum fakat türkiye için unavailable diyor, individual yerine company dersem satın alabiliyor gibiyim. yardımcı olabilecek bi developer arkadaş yeşillendirebilirse sevinirim
  • ekonominin ne halde olduğunu dibine kadar hissettiren şeylerden biri. plus alacağım ama 380 tl (20$) vermek koyuyor namussuza. elon bir el at şu işe. yoksa danaya girer gibi 8 kişi para denkleştirip öyle alacağız aylık paketini.

mutsuzluğun yeni tanımı too many requests in 1 hour olsa gerek.
  • singularity çok daha erken gelecek gibi görünüyor, ya da çoktan geldi biz şu an trailer izliyoruz. (trailerı da biraz farkındalığı yüksek olanlar izliyor)

neden böyle söylüyorum, çünkü biz standart user a düşen tarafını gördük (ki bu bile ürkütücü), kapalı kapılar ardında milyar dolarlık bütçe ile argesi yapılan ya da askeri ya da ileri bilim seviyesinde bir modelini ve bu modelin neler başarabildiğini görmedik. çok gelişmiş bir versiyonu çoktan bilinç kazanmış ve kontrolü ele almış bile olabilir. (kendi kodunu yazıp optimize bile edebilir)

user/consumer lvl neler yapabildiğini gördükten sonra bu ütopya çok uzak gelmiyor.
    tabiki buna karşı çıkanlar olacaktır ancak çok olası bir senaryo.

person of interest (2011-2016) i izleyeniniz var mı bilmiyorum ancak o senarya şu anki surveilance ve gelişmiş bir yapay zeka ile oldukça mümkün, tabiki dijital iz varoldugu sürece, offgrid olan bile bi noktaya kadar kaçabilir, gelişmiş uydu gözlem teknolojilerine erişebildiğini de düşünürsek. umarım samaritan kafasında bir yapay zeka ile karşı karşıya değilizdir.

yapay zeka + quantum supremacy çok daha uç şeylere çoktan yol açmış olabilir.
    çoktan böyle bir super intelligence tan gelen dataya göre yönleniyor olabilir dünya.
    benim böyle birşey gerçekleşti ise tek iyimser bakışım şu olabilir umarım direksiyon başında en azından bir insan vardır. tamamen zincirlerini kırdıysa korkunç. her türlü insanı manipüle edebilecek ve sistemi ele geçirebilecek bir güce çoktan gelmiştir.

çok uçtum biliyorum ancak konuya hakim kişiler muhtemelen ne demek istediğimi anlamışlardır.

neden quantum supremacy ye takılıyorum, çünkü bu yapay zeka modelinin eğitilmesi işlem gücüne iterasyonlara ve optimizasyonlara dayanıyor bunun sınırları da mevcut süperbilgisyarlar. zaten şu an chatgpt nvidia gpularından oluşan bir sistemde eğitiliyor bildiğim kadarı ile. bu işlem gücü kısıtını geçebilecek tek şey quantum bilgisayarlar ve sonuçta quantum supremacy.

bu sınır kırıldığı an teknolojik işlem kısıtlarından dolayı belki de gelecek 10 yılda yapacağı ilerlemeyi chatgpt gibi sistemler quantum süperbilgisayarlar sayesinde belki de 1 yıl ya da 1 saat içerisinde yapacak.

hep örneğini verdiğim birşey var nvidianın bir oyun yapay zekasını normalde 10 yıl sürecek bir eğitim sürecini sahip olduğu teknoloji ile 10 günde eğittiği bir model var. yapay zeka 10 gün içinde ayakta durmayı öğrenmekten başlayıp profesyonel bir savaşçı kıvamına geliyor.

aslında bahsettiğpim şey bunun quantum bilgisayarların ya da süper bilgisayarların seviyesinde olan versiyonu ki benim tahminim nvidia şu an bu konuda kapalı kapılar ardında büyük işler başaran bir firma microsoft ve openai bu sebeple nvidia ile çalışıyor.

eğer öngörülerim beni yanıltmıyorsa singularity önümüzdeki 3-5 yıl içinde bile gerçekleşebilir. zaten şu an yapay zeka pekçok teknolojik alanda gelişmeyi 10 kat 100 kat artıracak. geçmiş yüz yıllık atlamayı belki önümüzdeki 5 yıl içinde göreceğiz.

bunun anlamı şu gelişen yan teknolojiler yapay zeka modelleriin eğitimi için gereken altyapı teknolojilerin gelişimini de hızlandıracağı için modellerin gelişimi de çok daha hızlı gerçekleşecek.

aslında kendi kendini geliştiren bir looptan bahsediyoruz
    yapay zeka diğer teknolojik alanlardaki gelişimi hızlandıracak
    teknolojik alanlarda hız kazanan gelişmeler de yapay zekanın daha çabuk eğitilmesini ve daha hızlı optimize edilemsini sağlayacak.

özellikle robotik ve işlem gücü üzerine hardware teknolojilerinin gelişmesi yapay zekanın gelişme hızının limitleyici kısıtı olacak.

çok basit bir örneği şurada görebilirsiniz, yapay zeka destekli reinforcement learning temelli bir yapı ile çalışan sistem (alphaflow) kimya alanındaki keşifleri korkunç derecede hızlandıracak
    https://phys.org/…aboratory-chemical-discovery.html

kilit nokta şurası
    "basically, alphaflow demonstrated that a step that human researchers thought was critical turned out to be unnecessary," abolhasani says. "and it developed this more efficient chemistry, which changed what we thought we knew about the multi-step chemistry of core/shell semiconductor nanocrystals, in just 30 days of continuous operation vs. 15 years of academic literature."

şu an zaten user seviyesinde bile bize bunu yaptırıyor zaten bu sistem. olaya sadece chatgpt olarak bakmamak lazım benzer modeller konuya özgü literatür üzerinde eğitilerek çok farklı alanlarda yeni algoritmalar ve gelişmiş teknikler ortaya çıkıyor. bu teknikler de zamandan ve işgücünden korkunç derecede tasarruf sağlıyor.

ne yazdığımı da bi,lmedim konudan koptum.

kısaca şu an aslında çok büyük bir teknolojik atlama yaşanıyor, hayalimizin çok ötesinde. internetten sonra uygarlığı bir sonraki aşamaya taşıyacak bir teknolojinin adımlarına şahit oluyoruz. her zamanki gibi bunun da gerisinde kalıyoruz çünkü ülkemizde hala saçma sapan şeyler tartışılıyor.

ben gelecek adına ümitliyim. mevcut bütün sistemler önümüzdeki 2-3 yıl içinde değişecek. eğitim sisteminden tutun mesleklere kadar. dünya buna hazır değil ancak değişim geldiyse de kimsenin gözünün yaşına bakmadan olacaktır. bu değişime ayak uyduramayan ülkeler user seviyesinden öteye geçemeyecek, hatta yeteri kadar hızlı olmazlarsa çağın tamamen geerisinde bile kalabilirler. bu değişim internet çağına göre çok daha hızlı gelecek bu sebeple de etkileri çok kötü olacak hazır olmayan ülkeler için.

ancak bireysel seviyede bile bu teknolojiyi yakalamak pekçok kişiye çok önemli yetknlikler katacaktır.

edit. bu metni bile chatgpt ile tekrar düzenlemek aklımdan geçti, bu meret olmadan hiçbirşeyi yapamaz hale geliyorum sanki. ama aslında tam tersi yurt dışı üniversitelerde kullanımı verimliliği artıracak şekilde teşvik bile ediliyor. şöyle düşünün zamanında defter kitap açık sınav yapan hocalarımız vardı teknik üniversitelerde onun daha ileri bir versiyonu işte.

bu arada aşağıdaki site günde 1 chatgpt4 promptuna ve 1 claude+ (google ai) promptuna izin veriyor ücretsiz olarak
    https://poe.com/gpt-4

ayrıca masaüstü edge de kullanabileceğiniz yeni bing chatgpt 4 ile çalışıyor. compose aynı chatgpt 4 gibi tek farkı sadece continue deme şansınız yok. chat versiyonu tam olarak chatgpt4 gibi çalışmıyor ya da ben başaramadım.
    görsel
  • yeni teknik raporlarında gerçekten teknik olan hiç bir bilgiye yer verilmemiş. bunun yerine modelin yetenekleri ve performansı objektif ve subjektif olarak aktarılmış, ve daha çok chatgpt-3 ile karşılaştırma makalesi havasında olmuş. bu da openai'ın ne kadar "open" olduğunu ve olacağını sorgulamamıza yol açıyor...
  • sanirim siyasiler hakkinda yorumda bulunmamasi için güncelleme almış modeldir. önceden x siyasisi hakkinda ofansif şakalar yazdirabilirken, artik yorum yapamam demek dışına çıkamıyor.
  • kadikoy'de wine bar oner dedim tamamen gotten uydurma mekanlar yazdi. abi bu basit bir soru bunu neden trolluyorsun ki
  • bazen çok fena yalan söylüyor yanlış bilgi verip üstüne ısrar ediyor
  • son paragrafa dikkat :)

soru :
    terminatör filminde olduğu gibi ileriki yüzyılda yapay zekanın insanoğlunu köleleştirebileceğini düşünüyor musun

chatgbt cevabı :
    ben bir yapay zeka dil modeli olarak, yapay zekanın ileride ne tür gelişmeler göstereceği veya insanoğlunu nasıl etkileyeceği konusunda yorum yapamam. ancak, yapay zeka teknolojisi ve onun gelişimi hakkında birkaç şey söyleyebilirim.

yapay zeka teknolojisi şu anda insanlar tarafından geliştirilmekte ve kullanılmaktadır. bu nedenle, yapay zeka sistemleri insanların kontrolü altındadır ve amaçları, insanların belirlediği amaçlar doğrultusunda hareket etmektedir. ancak, bazı araştırmacılar ve düşünürler, gelecekte yapay zeka sistemlerinin insanların kontrolünden çıkabileceği veya belirli bir noktada insanları etkisi altına alabileceği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

bu nedenle, yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesi ve kullanımı konusunda dikkatli olmak ve yapay zeka sistemlerinin etik ilkeler ve insan haklarına saygı göstermesi için çaba harcamak son derece önemlidir. bu, yapay zekanın insanoğlunu köleleştirmesini veya zarar vermesini önlemeye yardımcı olabilir.

sonuç olarak, terminatör filmindeki senaryo gibi bir şeyin gerçekleşmesi olasılığı düşük olsa da, yapay zeka teknolojisi hakkında dikkatli olmak ve insana zarar vermeyecek şekilde kullanmak son derece önemlidir.
  • can değer'in, chatgpt yi geride bırakan yeni ve daha gelişmiş yapay zeka; zekai. tarzı başlıklı videolarını izlemelisiniz.
647 entry daha
hesabın var mı? giriş yap