• kadın olmak istediğini söyleyen bradley manning'in yeni adı. kendisine mutluluklar diliyoruz.
  • devlete ait gizli bilgileri wikileaks'e sızdırmak suçundan 35 yıl hapis cezası almış eski amerikan askeri.
  • 1917 casusluk yasası gereği suçlanan 11. amerikan vatandaşı.

    yaptığı alenen casusluktur, tabii, devletine ihanetinin altında etik noktalar yakalayabiliriz.
    sonuçta sızdırdığı bilgiler ve belgeler insanlık suçlarının ifşasıdır; savaş sırasında friendly fire, asker arkadaşlarının zevk uğruna insan öldürmesi benzeri korkunç olaylar aktarılmıştır wikileaks'e. yaptığı şey büyük bir cesaret gerektirir, ve takdir edilesidir.

    medyada rastladıkça haberlerini okurum izlerim, ancak pbs internet sitesinde rastladığım bir makale, bu ispiyonculuk yasasına ve chelsea manning'in durumuna, daha genel konuşacak olursak, "internet ayak izimiz"e dair bakış açımı değiştirdi.

    bakınız, 1917 espionage yasası'na göre, amerikan tarihinde* toplam 11 kişi suçlanmış. ve işin ilginç kısmı, bu 11 kişiden 8'i, obama hükümeti sırasında suçlu bulunmuş ya da davaları sürmekte. geri kalan 3 dava nixon, reagan ve oğul bush dönemlerinde.

    ben biraz bu ilginç kısım üzerine yazacağım.
    bu durumdan ne çıkarabiliriz?
    obama yönetiminin bu konuda daha paranoyak, ya da devletin istihbarat zafiyeti içerisinde olduğunu söyleyen kofti eleştirmen kafasında olmayalım.

    bu, tamamen artık yaptığımız dijital her hareketin kayıt altında ve izi kolayca sürülebilir olduğunun bir göstergesi. assange abimizi sıklıkla eleştiren amerikalı politisyen ve bilimci steven aftergood şöyle diyor: "more and more of our communications leave easily accessible electronic footprints, whether it's email or phone records or downloads of documents on classified networks. it is easier than ever to track them to their source."

    önceki tarihlerde aynı yasayı çiğnemekten dolayı suçlanan kişilere bakıp konuyu detaylandıralım:
    daniel ellsberg: richard nixon döneminde bu abimiz amerika'nın gizli vietnam belgelerinin "fotokopisini" çekerek gazetelere dağıtmış. 7k sayfa gizli belgenin tek tek fotokopisini çekmiş. git işine be güzel kardeşim, yedi bin sayfa ne yahu? her neyse.

    görüyoruz ki, elemanımız kendi kendini ifşa etmiş ve böyle yakalanmış.
    ancak chelsea manning ve obama döneminde yakalanan diğer 7 şahsın şansı ve şanssızlığı, teknoloji çağına doğmuş olmaları.
    bilgileri dışarı sızdırmak için ellerinde anonim olabilecekleri internet vardı.
    ancak e-posta, mesajlar, telefon görüşmeleri daha sıkı kontrol altındaydı.

    meraklılara 'derin okuma' için larisa epatko'nun pbs yazısı için şuraya, ispiyoncu yasası gereği yargılanan 11 kişi için de buraya yönlendireyim.
  • (bkz: utku kalı)
  • gerçek bir yurttaş, gerçek bir yurtsever, gerçek bir kahramandır.
  • en bunalımlı zamanında içini döktüğü adrian lamo omurgasızı tarafından hayatı kaydırılan cesur insan.
  • obama gider ayak kendisine bi güzellik yapmış diyollar.
  • başkan barack obama tarafından affedilen insan. 2013'ün ağustos ayında 35 yıllık cezaya çarptırılmıştı. 4 ay sonra 17 mayıs'ta özgürlüğüne kavuşuyor.

    https://www.theguardian.com/…arack-obama?cmp=twt_gu
hesabın var mı? giriş yap