• filtre kahve yapma aleti, şeysi, camı, vs. cam sürahi gibi birşey. daha angut anlatamazdım. çok güzel görünüyor ahanda burada http://www.chemexcoffeemaker.com/
  • son zamanlardaki favori aparatım, kullanımı gerçekten çok keyifli. bence ideal boyu 6 cup için olanı. 3 cup için olanların çok dik bir ağızı var. kettle'ları da çok enteresan, alıp dekor olarak koymak lazım.
  • aşağıdaki adreste ucuz olmasa da bulunabilen alet edevat.

    https://kahhve.com/ekipman/chemex_seti
  • 1941'de alman peter schlumbohm tarafından icat edilmiş filtre kahve aletidir. kum saatine benzeyen alışılmadık bir tasarımı vardır.
  • her temizlemede kalp krizi gecirdigim ve "aman nolur kirmayayim" dedigim kahve yapma aparati. temizliginin minimal olmasi, sadece su ile calkalanip kenara kurumak icin birakilmasi bir nebze rahatlatiyor.
  • 1941 yılında alman peter schlumbohm tarafından icat edilmiş olan kahve demleme aparatı. peter schlumbohm, berlin üniversitesinde kimya doktorası yapmış bir kimyagerdir. 1935 yılında almanya'dan amerika'ya göç ettikten sonra üniversite eğitimi sırasında kullandığı cam huni ve erlenmayer gibi laboratuvar aletlerinden esinlenerek kum saati gibi ortasında boğumu olan, boğumun üst tarafına kağıt filtre konularak kullanılan chemex'i icat etmiştir.

    chemex'te kullanılan filtre, piyasada satılan standart kağıt filtrelerden daha kalın ve özel bir filtredir. bu filtreler çam ağacı gibi yumuşak ağaçlarlardan yapılmaktadır. istenmeyen tortu parçacıklarını ve yağları gidermek için diğer kağıt filtrelere göre yaklaşık olarak %20-30 daha ağır ve daha soğurucu bir yapıya sahiptir. chemex'te kullanılan camın malzemesi ise borosilikattır.

    bu apartın en önemli artısı, elde ettiğiniz berraklıktır. elde ettiğiniz kahvenin tadı berrak ve temizdir. çünkü filtreleme sırasında kahvenin içerisinde bulunan yağlar demlenen kahvenize daha az nüfuz etmektedir. kahve kokusunu seviyorsanız, bu kahve demleme yöntemi tam size göre.
  • başarılı 3.dalga kahve demleme aparatı. aeropress, v60, chemex her yöntemde farklı süzme kahve tadları almak mümkün.

    arkadaş ortamında, ofiste çokça kişinin içeceği bir kahve hazırlanıyorsa birinci tercih olmalı. tek seferde fazla porsiyonlarda yapma imkanı sağlıyor.
  • filtre kahve gibi sikko bi kahveye bu kadar para vermenin mantığını sanırım asla anlayamayacağım.

    espresso için harcanan her para kutsaldır ama filtre kahve?? yani bu filtre kahveyi isterseniz çaydanlıkta bile yapabiliyrosunuz.

    hayır tabiki profesyonel hazırlanmış aparatlara saygım var ama 250 tl ye satılan chemex setini görünce yavrum siz manyak mısınız diyorum firma kanadına.

    yurtdışında kaldığım dönemlerde sadece markette 1 dolara filtre kağıdı alıp evde kendim bardak çanakla filtre kahve yapan insanım ben. ciddi ciddi garip bi mevzuat bu chemex ve hario falan filan.
  • saçma bir alettir. sadece steampunk temasıdır. hipster fanlığıdır.. ama kahveye etkisi yoktur.

    bununla mükemmel kahveyi yaptığını söyleyen, sözümona üçüncü nesil kahve dükkanlarına inanmayınız. nedenleriyle açıklayacağım.

    önsöz:
    1)ben kimim, ne hakla eleştiriyorum:
    ben göçmenim. babaannem sabah kahvaltısında filtre veya moka içer. yeterli bence. yazı uzun olmasın.

    2) filtre kahve nedir.
    filtre kahve denen şey, en basit haliyle; filtreye yerleştirilmiş kahvenin üzerinden sıcak su geçirilmesi işlemidir. bu kadardır. fazlası yok. bu.. cidden bu kadar.. iyiside bu kötüsüde bu.. tadı neden hep başkadır? çünkü etkenler su ve kahvedir.

    -su: (aşırı sıcak, soğuk su kullanılması)
    -kahve: (kötü, bayat kahve. miktarın yanlış olması vs. damak zevki dışında kahve seçimi)

    sadece espresso bambaşka bir şeydir. iyisi kötüsü vardır. kahve ile alakası yoktur.

    kahve tapınıcıları tarafından luzumsuz kutsallaştırılan bu aletin standart bir filtre kahve makinesinden en ufak bir farkı yoktur.

    3)chemex nedir.
    chemex, steampunk temalı nesneler kullanarak bildiğin kahve yapmanı sağlayan aparattır.

    4) gereksiz bilgi
    sırt çantalı gezginlik yaparken iki şey alırım.
    https://2.bp.blogspot.com/…600/moka+pot+nedir+4.jpg
    şurda gösterilen moka pot hunisi, (10gram)
    bol bol kağıt filtre

    huninin içine kagıt filtremi yerleştiririm. üstünden sıcak su geçiririm. kahvemi içerim.

    5) filtre kahve makinesinden farkı nedir.

    a) bu bir filtre kahve makinesi:
    http://www.delonghi.com/…w-brillante/1361619328.png

    yandaki hazneye su eklersiniz. su ısınır. ısınan su ise kahve koyduğunuz üst bölümdeki filtre kahveden süzülerek aşağıya dökülür.

    b) https://www.williams-sonoma.com/…12/1121/img67o.jpg

    bu otomatik bir chemex. çaydanlık.. pardon çaydanlık olmaz... şekilli dalgalı konik çaydanlıktan yavaş yavaş su dökmeye üşenirseniz diye kendisi döken, sıcak su ısıtmayı beceremezseniz diye tam derecesinde ısıtttığı suyu üstten otomatik döken bir alet.

    fark ettiniz mi filtre kahve makinesinin aynısı oldu.

    c) http://www.lovelymedjimurje.com/…ex-giftagram-1.png bu da manuel. bildiğiniz chemex. suyu elle ısıtır üstten dökersiniz. suyu üzerinde gezdiriyoruz filan diyenin ağzına çarpıyorlar. çünkü kağıt filtreler çok yavaş su süzer. yani içi daima ağzına kadar su dolar.

    https://images.contentful.com/…60&h=640&fm=jpg&q=70

    işi biraz daha komplike göstermek için tartı kullanılır ki, her seferinde bir şeyleri tartarak yapmak ta sadece mallıktır.
    mesela 20gram kahvenin kapladığı alan hiç değişmez. "ölçek" denen şey icat edilerek rahatça su ve kahve miktarını sıfır hata ile kullanabilirsiniz.

    180ml suya 2 ölçek kahve kullanır starbuck's. 1 ölçeği tepeleme tatlı kaşığı ya da gidin sorun, yanınıza kap götürün. 1 ölçek kahve içine atsınlar. evde bakın ne kadarmış.

    6) ben nasıl demliyorum?

    içi boş ışıksız bir kütüphanede yalnız başıma demleyerek odama getirdiğim kahvemi içinde bol kitap bulunan loş ışıklı odamın ahşap masanın üzerinde içmek isterseniz gelin buyrun.

    güzel di mi? ritüellerle kendinizi sofistike hissetmenizi istiyorlar sadece. neden bilmiyorum. ama kahve sadece içecek.. mokayı dedem yapar. o çok maharet istiyor bakın. ama sallama çaydan çok farkı yok fitre kahvenin.

    iyi bir espresso ise başka bişey. ev imkanlarıyla zor malesef.

    edit: ama v60 filtre diyenlerin ağzına filtre kağıdıyla vururum.. onun chemex ile alakası yok.. ikisi farklı şeyler.. v60 kağıt çeşidi ile kahve demlemenin milyon yolu var.. bir tanesi de chemex isimli vazo içine yerleştirmek.. konik bardak ya da chemex yerine hatta arkadaşınız filtreyi tutsun. siz üstten suyu dökün. yönteme de humanizer diyin.
  • bildiğiniz cam şarap sürahisinin kahve severlere fahiş fiyatla ittirilmiş versiyonu. chemex ile bambaşka bir tat alıyorum diyenlere o övgülerini kullandıkları filtreye yapmalarını tavsiye ederim. yoksa aynı filtreyi nescafenin kırmızı fincanına da koysanız aynı tadı alırsınız. benim tercihimi sorarsanız yeni çıkan umex'i öneririm, bu ürünle hem akarken doldurabilirsiniz hem de bayat kahveden bile deli tatlar alabilirsiniz.

    edit: iş bu entry ironi içermektedir.
hesabın var mı? giriş yap