• eski ahitte sıkça, yeni ahitte bir kez geçen ve melek türünden bazı varlıkları tanımlamak için kullanılan isim. asur dilinden (kirubu, karâbu) ibranice'ye geçmiştir ve yaklaşık olarak "yakın olanlar" anlamına gelmektedir.

    adem'in düşüşünden sonra cennet'e insanlar girmesin diye cenneti beklemişlerdir (genesis 3:24). ayrıca ark of covenant'ı koruyan iki varlık da cherubim'dir (exodus 25:22).

    "he drove them out; and at the east of the garden of eden he placed the cherubim, and a sword flaming and turning every way to guard the way to the tree of life (genesis 3:24)."

    "there i will meet with you, and from above the mercy seat, from between the two cherubim that are on the ark of the covenant, i will deliver to you all my commands for the israelites (exodus 25:22). "
  • (bkz: keruv)
    (bkz: kerubi)
    (bkz: cherub)
  • (bkz: cherubism)
  • cherub isminin cogul halidir. seraphim grubundaki birinci sinif dort buyuk dusmus melegin alt grubunda yer alan dusmus melekler olup beyaz, uzun ve kanatli hayvan figuru ile tanimlanirlar.

    6 melegin isimleri sirasiyla soyledir;

    azazel, beelzebub, berith, lauviah, marou, salikotal
  • (bkz: seraphim)
  • hıristiyan ikonografisinde sıklıkla resmedilen melek figürü.
    genellikle birden fazla sayıda birarada betimlenir.
    http://2.bp.blogspot.com/…s400/10 1304-6 giotto.jpg
    http://www.wisdomportal.com/…ascension(822x782).jpg
  • bugün ilk defa karşılaştığım kavram.

    kuranda mukarrebin diye geçen kelime,

    ingilizce cherubic sfıatı burdan gelirmiş: böyle bebek gibi dolgun yanakları olmak.
  • temsili çizimlerde görüleceği üzere öküz, kartal, adam ve aslan figürleriyle resmedilir. bunlar 4 elementi temsil eder ve 4 elemente hakim olunduğunu, kontrol edildiğini sembolize eder.

    aynı figürler tarotta dünya kartında mevcuttur. dünya kartı majör arkana serisinin son kartı olup artık hayat yolculuğunun sonudur. karmalar temizlenmiş, reenkarnasyon bitmiştir. kişi kemale ermiştir. 4 elementi de dengeli haldedir.
  • ibranice: cherub; çoğul cherubim.

    terim ihtimalen akadca "dua etmek" anlamındaki karibu/kuribu veya "kutsamak" anlamına gelen karabu fiilinden türemiştir.

    kerubim, "bilginin doluluğu"--- "bilgeliğin dökülmesi" --- "armonilerin ruhları"olarak da adlandırılır. tanrı'nın taht taşıyıcısı olarak işlev gören insan, karasal hayvan veya kuş benzeri özelliklere sahip kanatlı, göksel varlıklardır. bu doğaüstü varlıklara kadim mezopotamya ikonografileri ve mitolojilerinde de rastlanır.

    ilk hiyerarşideki tüm varlıklar gibi 'tanrısal'ı doğrudan gören ve onun iradesini doğrudan uygulayan ulu ruhsal varlıklardır. kerubim aynı zamanda gerçek zodyak varlıklarıdır. genellikle dört kanatlı hayvan varlıklar olarak tasvir edilirler. bu, onları genellikle bir insan bedeniyle tasvir edilen serafim'den ayırır.

    önde gelen dört kerubim, üç hayvan başlı [boğa, aslan ve kartal] ve sfenks'e benzeyen insan yüzlü tetramorflar olarak tasvir edilmiştir. hezekiel kitabında ve bazı hıristiyan ikonalarında, iki kanatlı ve dört yüzlü olarak tasvir edilmiştir: bir aslan [tüm vahşi hayvanların temsilcisi], bir öküz [evcil hayvanlar], bir insan [insanlık] ve bir kartal [kuşlar]. bu figürler yerdeki ve gökteki varlıkları temsil eder.

    hezekiel'in anlatımına göre; bacakları dümdüzdü, ayak tabanları boğa toynakları gibiydi, cilalı pirinç gibi parlıyordu. daha sonraki gelenek, onlara çeşitli fiziksel görünümler atfeder. bazı erken midraşik literatür, onları cismani olmayanlar olarak tasavvur eder. batı hristiyan geleneğinde putto [melek bebek] ile ilişkilendirilmiştir; [putto da klasik aşk tanrısı; cupid/eros'tan türetilmiştir], bu da cherubim meleklerin daha sonraları meleklerin küçük, dolgun, pembe yanaklı, kanatlı çocuklar olarak tasvir edilmesiyle sonuçlanmıştır.

    hâkimiyetleri güneş sistemimizin sınırlarının çok ötesine uzanır; tahtlar [thronus] ve seraphim ile birlikte zodyak diye tanımlanan bölgeye aittirler. cherubim'in görevi tanrı'dan aldıkları bilgelikle gezegensel sistemin gelişim hedeflerini genişletmektir. bu tamamen kişiler üstü bir bilgeliktir ve dünyanın oluştuğu milyonlarca yıl içinde birikir ve sonra mistik bir güçle yayılır.
hesabın var mı? giriş yap