• chipko hareketi, 1972’de hindistan'da reni’de kadınların ağaç kesimine karşı başlattığı ve kısa sürede küresel bir nitelik kazanan protest ve çevreci bir harekettir. bu hareket temelini mahatma gandhi’nin satyagrahalarından alır. gandhici aktivistlerin dağlık kesimlerde kadın gücünün ve çevre bilincinin gelişmesine olan desteklerinin hareketin başlamasındaki etkisi göz ardı edilemez.

    http://en.wikipedia.org/wiki/chipko_movement
  • "hindistan reni’de hükümetin reni ormanı da dahil, bütün bölgedeki belli başlı ormanlarda ağaç kesimi hakkını ihaleye çıkarması üzerine bu dönemde sel baskınları artmış bir de yerel sanayinin gelişmesi ve iş alanlarının artırılması amacıyla kooperatifi kurulmuştur. tüm bunlar ciddi bir protestoya neden olmuştur. hükümet ağaç kesimi öncesi renilileri bir başka kentte uzun süredir devam eden mali uyuşmazlıkları tartışmaya davet etmiştir. insanların uzakta olduğu zamanda keresteciler bölgeye gelir ve ağaçları kesmeye başlar. olup bitenleri duyunca yerli halktan gaura devi adındaki kadın, köylü kadınları örgütleyerek ormanda ağaç kesimini protesto etmelerini sağlar. chipko hareketinin bilinen en iyi örneği olan bu olayda, devi ile ardından gidenler şiddet içermeyen sivil itaatsizlik yöntemine dayanan chipko tekniğini uyguladılar.
    chipko: hindu dilinde sarılmak demektir."

    kadınlar ağaca sarılarak kesimi önlemeye çalışmışlardır. ayrıntılı bilgi için bkz: joseph des jardin , çevre etiği
  • ın a village in northern ındia in 1973, where the main source of livelihood was the forsest, women started a non-violent protest against the felling of tees, also known as the ‘chipko movement’. the women hugged the trees to avoid them from being cut down. a very successful movement which resulted in saving their land. chipko means to ‘embrace’. nice
  • hindistan’daki chipko hareketi; katılımcıları, söylemi, yöntemi açısından simge bir örnektir. 1973’te himalaya bölgesindeki köylülerin yaşadıkları ve geçimlerini sağladıkları ormanlardaki araçların, ormanı işletmek için devletle anlaşan şirket tarafından kesilmesini ağaçlara sarılarak durdurması sonrasında başlayan hareket, kısa sürede bu bölgede aynı sorunla karşı karşıya gelen diğer köylere de yayılmıştır. bir köylü hareketi olduğu kadar çevre hareketi olan chipko hareketinin daha önemli özelliği kadınların, hareketin başından sonuna başı çekmesidir. hareket, ormanların sadece işletilecek bir doğal kaynak olmadığını, burada yaşayan topluluklar ve kadınlar açısından yaşamsal bir işleve sahip olduğunun göstermiştir.
  • 1730'da amrita devi isimli kadının aynı şekilde, yönetimin kesmek istediği ağaçlara karşı başlatmış olduğu hareketin etkilerini barındıran olaylardır.

    detaylı bilgi için çok özet bir youtube videosu mevcut, onu da şuraya bırakıyorum.
  • hintçede “sarılmak” anlamına gelen sözcükten esinle adlandırılmış sosyo- ekolojik harekettir.

    aslında eylemi gerçekleştiren yoksul köylü kadınların temel gayesi geçim kaynakları olan ağaçları ve ormanı korumaktır.

    ayrıca bu naif toplumsal hareket ekolojik mücadelenin tıpkı kazdağları ve ikizdere vb. gibi bir çok bölgede ve yerde olduğu gibi yerel toplulukların yaşam alanı savunularıyla bir ve ortak bir paydada bir arada yürütüldüğünün de göstergesidir aynı zamanda. (bkz: tree hugger)
hesabın var mı? giriş yap