• (bkz: #32160822)
  • hepsinde akp hile yaptığı içindir. bi de elektrikler kesildi. eee... bi deee
  • ülke genelinde 30% oy alan bir partinin türkiye partisi olmadığı çıkartılabilen şahane istatistik.

    %30 demek toplam 21 milyon insan demek, ve bu adamlar göç edip avrupa'da devlet kursa (türkiye'ye ait değiller ya), avrupa'nın 9. en kalabalık ülkesi olabilecek bir büyüklükte.

    sonra bize salak demeyin. olur, ne diyeyim?

    not: 21 milyon, chp seçmeni oranından toplam nüfusa giderek alınmıştır. nüfus 70 milyonsa %30'u 21 milyondur. yanlış anlaşılmasın diye belirteyim.

    diğer not: ne çok doğrucu adam varmış, bu arkadaşları tartışmalı il ve ilçelerdeki hatalı oyları savunurken de görmek isteriz.

    işte en güncel sonuçlar:
    hurriyet gazetesi web sitesinden alınan il / belediye meclis oyları chp yüzdesi: %25,6,
    2013 türkiye nüfusu: 76,67 milyon (wikipedia)
    gerçek sayı: 19,6 milyon, avrupa'nın 9.su olmuyormuşuz, romanya'nın ardından 10.cuyuz, wikipedia'ya itiraz edeceğim, nüfus sayımında kaydırma var, nüfuslar tekrar sayılsın diye.
  • rakipleri tarafından, 100 yıl önceki chp icraatleri kullanılarak, bireysel hataları partiye mal ederek ters propaganda yapıldığı içindir.

    chp çıkıp el broşürleri ile "bakara makara diye dalga geçen adama mı oy vereceksiniz" diye aynı taktiği uygulasa durum daha farklı olur.
  • mümkündür lakin meşru olmayan bir seçimin sonuçları üzerinden analiz yapmak anlamsızdır.
  • siyasi zeminde değil sosyal zeminde analiz edilmesi gereken bir olay. burada sayısı iki elin parmakları kadar olan ve geçimini bundan sağladığını öğrensem şaşırmayacağım ak trollerin safsatadan ibaret olan ezberlerini buruşturup çöpe atabilrsiniz.

    evet chp’nin oy alamadığı illerin analizi siyasi değil, içtimai bir zeminde yapılırsa anlam kazanır. kısaca analiz edelim.

    1-) özal sonrası, köy çözülür.
    2-) kırsal’da yaşayanlar ya büyük şehirlere olmadı şehir merkezlerine göçerler.
    3-) uyum sağlayamazlar.
    4-) kendilerini, sert bir yaşayakalma mücadelesi içinde bulurlar.
    5-) bu yüzden sınır seviyede pragmatist olurlar.
    6-) bu pragmatizmden olarak ilkelerin yerini çıkarlar, maneviyatın yerini maddiyat almaya başlar.
    7-) donanım ve yeterlik görece kısıtlı olduğu için, elde edilen bir kazanımı sürgit kılan, her türlü statükoyu baş tacı yaparlar.
    8-) o yüzden kendilerine, minimum seviyede standart sunan her türlü organizasyon, bu kesim için önemlidir.
    9-) muhalefet kavramını, güç bela elde ettikleri minimum seviyedeki standartlara düşman telakki ederler.
    10-) hayatta, kendilerinden üstün gördükleri ve imrendikleri kesimleri yenebildikleri tek mecra seçim sandığıdır.

    türkiye’deki sosyo-politik anomalinin açıklamasıdır bu olay. sosyal-demokrat, solcu oyların, gelir ve refah seviyesi arttıkça artıyor olması, gelir ve refah seviyesi düştükçe sol oyların azalıyor olması paradigmaya aykırıdır. bu durumun siyasi analiz noktasında karşılığı yoktur. bu chp’nin ya da herhangi bir sol partinin aşabileceği bir durum değil. çünkü 1980 sonrası yapılan toplum mühendisliği, ülkemizde millet değil, tebâ oluşmasına neden olmuştur. ülkedeki egemen iktidarın temsilcilerinin en büyük hayali, “36 milyon kadını konfeksiyon işçisi ya da temizlikçi, 36 milyon erkeği sanayide kalfa ya da taksi şoförü” olarak görmek olsa gerektir. ne kadar güçlü bir karizmatik liderle gelirseniz gelin, nitelikleri ve standart beklentileri görece düşük toplum dokusundaki statükoyu koruma eğilimini çok sallayamazsınız. bu anlamda akp’nin doğal sınırı, kemik oyu taş çatlasa %40’ın 1 ya da 2 puan aşağısıdır.

    aşağı gelmesi mümkün mü? mümkün. ancak ekonomik bir krizle. onu da kimse istemez. çünkü bu toplumsal yapı,dediğim gibi kararlarını ilkeyle ya da siyasi ahlâkla değil kazanımlarını muhafaza etmek noktasında vermektedir. türkiye’de muhafazakâr kesimin esasen, muhafaza etmek eğiliminde oldukları tek şey, zor kazandıkları yaşam standartlarıdır.

    sözün özü, sen bir bankadan diğer bir bankaya geçebilirsin. bir it firmasında yıllık 85.000 brütü beğenmeyip yıllık 95.000 brüt kazanacağın başka bir it firmasına geçebilirsin, bir holdingteki kurumsal iletişim departmanındaki görevinden ayrılıp, başka bir holdingte eğitim ve insan kaynakları departmanında yönetmen olarak işe başlayabilirsin. ama bir özel güvenlik şirketinden diğerine geçmek, bir temizlik şirketinden başka bir temizlik şirketine geçmek, bir belediyedeki memuriyetten başka bir belediyeye geçmek, o kadar kolay ya da anlamlı değildir.

    chp’nin oy alamadığı illerin sosyo-politik ve sosyo-ekonomik analizi kısaca bu şekildedir.
  • anormal bir sonuç değildir. bu 35 il kürt vilayetleri ile oldukça muhafazakâr illerden gelen sonuçlar. milli görüş geleneginden gelen muhafazakâr illerden chp ne yaparsa yapsın oy alamaz. kürt vilayetlerinde ise muhafazakâr seçmen hayatta chp'ye yönelmez. geçmişte chp ye yönelen laik kürtler ise haklı olarak bdp varken chp'ye oy vermez.
  • tespit doğru, iddia edilen saçmadır. her parti, türkiye partisi olacak diye bir algıyı size kim yerleştirdiyse onların amına koyayım.
  • bu ülkenin iyiliğini isteyen herkesin üzülmesi gereken durum.
  • hitler'in yüzde 44 alıp balkon'da 4 parmağını havaya kaldırdığını bilmeyenlerin çeyrek akılla analizini yapmaya çalıştığı durum..

    bu bilgi sahibi olmayan fikir sahipleri türkiye'nin partisi tespiti yapmadan önce cumhuriyeti kuran partiye, kendilerine cemaat eleştirisi yaptıklarında "cemaat devlete sızmış bunlar kargaları güldürür" demişti zamanında. şimdi kendi içlerinde cebelleşiyorlar..

    medyanın abluka altına alındığı, baskıların tavana vurduğu, doğrudam telefonla medya mudahalelerinin yapıldığı, sipariş yasaklamaların getirildiği, muhalefetin doğrudan sesinin kesildiği. muhalefetin elinde kalan tek şey herkese ulaşmayan internet olmasına rağmen ona bile yasakların getirildiği, anayasanın verdiği vermediği tüm yetkilerin kullanıldığı, buna rağmen 40 ilde yuzlerce kedinin aynı anda trafolara girdiği bir ülkede 2 milyon oy kaybetmiş, benzer diktatörlerle kıyaslandığında en az oyu almış denilebilecek parti destekçilerinin o kapasiteyle akıl vermeye çalıştığı durum..
hesabın var mı? giriş yap