• önümüzdeki "baskanlik tartismalari", "anayasa degisikligi tartismalari" ve 4 yil sonra yapilacak secimler öncesinde chp'yi kipirdatma calismalari.

    chp'nin asil problemi nedir? baykal döneminde %20'ye sikismis parti kilicdaroglu döneminde %25 bandina sikismis vaziyette. bu parti nasil sicrama yaratacak? sorun nerede? lider mi? teskilat mi? adam kayirmaca mi? chp'ye duyulan önyargi mi? yeteri derecede calisamamak mi? kendini ifade edememe mi? genclesememe mi?

    önümüzdeki süreclerde gerek köse yazisi, gerekse haberler paylasarak bu baslik altinda saglikli bir fikir alisverisi yapmak ve chp'yi, yani ülkenin garantisi durumundaki tek partiyi, yani tek adam zihniyetine yönelen ülkemdeki en önemli "karsit gücü" kipirdatma calismalari amaciyla bu basligi aciyorum. hayirlisi olsun.
  • bana göre halka inememesidir. günümüzde belirli seçmen kitlesine ulaşabilmek için para harcamak gerekiyor. (bkz: kömür)(bkz: makarna)(bkz: market fişi)
  • (bkz : atatürkün ölümü)
  • türkiye'deki büyük çoğunluğu muhafazakar olan ve son yıllarda daha da muhafazakarlaştırılmış olan insanlara geçmiş travmalarını hatırlatması ve güçlenmesi halinde kazandıkları hakları tekrar kaybedeceklerine dair kaygı uyandırması. gelmiş geçmiş hiç bir yönetimin de bu kaygıyı gidermekte sağlam rol alamaması. akp nasıl modern insanın hayat tarzı için bir tehditse, chp'de muhafazakar insanın yaşam tarzı için bir tehdittir algı bazında. chp'nin ihtiyacı da algı yönetimini iyi yapabilmesidir.
  • gerçekten devrimci, gerçekten halkçı politikalara, özüne dönememesidir. özüne dönmesinin engellenmeye çalışılmasıdır.

    chp şu haldeyken bile halk ona sıkı sıkıya sarılmaktadır. ancak chp bu güvene dayanıp, halkçı politikalar üretememektedir.

    eğer chp iktidar olamıyorsa, sorun halkta değil chp'nin yönetimindedir yani.
  • her şeyden önce, bu kampanyayı yürütürken dikkat edilmesi gereken nokta; sidik yarışına girmemektir.

    chp babamızın oğlu değil, tuttuğumuz takım değil. belli bir siyasi görüşü, ideolojiyi temsil etmesi gereken bir kuruluş. dolayısıyla, chp seçimden birinci parti olarak çıktı mı, şampiyon olmuş olmuyoruz. yani tutun ki, chp bir değişim sürecine girsin, ve oylarını her seçimde artırsın %30 %35 %40 %50... ve 1. parti konumuna gelsin. kendimize sormamız gereken soru şu: "bu %50 oy alan chp, benim siyasi görüşümü paylaşıyor mu?" cevap muhtemelen "hayır"dır. çünkü benim, anadolu insanının çoğunluğuyla aynı fikirde olmama imkan yok. eğer bu chp, halktan %50 alabiliyorsa, bu demek oluyordur ki, artık chp benim fikirlerimi, benim dünya görüşümü temsil etmiyordur.

    dolayısıyla, chp'nin oylarının %20'ye düşmesinin ya da %30'a çıkmasının bana bir faydası ya da zararı yok. benim tek derdim, oy verdiğim parti, benim fikirlerimi temsil etsin.

    neyse, gelelim şimdi asıl meseleye: diyorsunuz ki, chp aslında gayet güzel bir parti, ama kendini anadolu insanına ifade edemiyor, dolayısıyla hak ettiği oy oranlarına erişemiyor, mecliste de yeterince temsil edilmiyor. bu chp ne yapsın da, anadolu insanına biraz daha sempatik görünsün, derdimiz bu anladığım kadarıyla.

    bana sorarsanız, "ben sosyal demokratım." diyen bir parti, en boktan vilayetten bile kafadan %10 oy almalı arkadaş. çünkü vaatleri gerçekçi, herkesin işine yarayacak şeyler, ayrıca herhangi bir çıkıntılıkları yok. ama bakıyoruz, yozgat, erzurum, van vs gibi illerde chp'ye çıkan oy %1. demek ki chp buralarda iyi çalışmıyor, kendisini yeterince iyi anlatamıyor. valla oturup konuşacaksın kardeşim insanlarla. ikna edeceksin, "çhp faydalı, çünkü..." diye anlatacaksın. tamam, halkımız cahil, halkımız anlamıyor, oturup en cahile anlatır gibi anlatıyoruz, yine anlamıyor. ama anlatacaksın. aydınlatacaksın insanları. o %1'lik oran olacak %2, 3, 5. yavaş yavaş, kademe kademe. sabırla. yani 10 sene içinde her 20 kişiden birini ikna edin, yeter.
  • bence turk halkinin asil problemini bulmamiz daha mantikli olacaktir. bugunku chp toplumun her kesimini kucaklayan, lideri muhaliflerin karsisina cikabildigi, somut projeler uretmis olan bir olusumdur. "ben alevi'ye oy vermem" "islam dinini yasaklayacaksiniz" "camileri ahir yaptiniz" diyerek oy vermeyen insanlarin oldugu bir ulkede chp'nin birince parti olmasi imkansizdir.
  • sistemli belediyeciliği bilmemesi. "sıradan" halkın kalbine giden yol belediyeden geçer çünkü bizim sanayi devrimini ıskalamış cahil toplumumuz "demokrasi" "eşitlik" gibi soyut kavramları algılayıp değer biçemezken en basit belediye hizmeti bile (asfalt dökmek, süt dağıtmak, lale soğanı ekmek, park yapmak vs.) elle tutulur gözle görülür olduğu için halkta karşılık bulur.

    kabul etmek lazım türk insanı muhafazakar tandanslı falan ama nurettin sözen'i de marslılar seçmedi demek bir şekilde ikna edilebilseler en azından belediyede sol partiye oy verecek seçmen çıkar.

    akp de bugünkü %50'sinin çoğunu sahip olduğu belediye networkünü doğru kullanarak oluşturdu.

    chp, başarı ve iktidar istiyorsa halkta karşılık bulacak doğru belediyecilik modelini geliştirmeli, franchise mantığı ile elindeki tüm belediyelerde uygulamalı, ve çıktısının reklamını da iyi yapmalı.
  • türkiye'de din hakim oldukça chp de olmaz tkp de olmaz, sol olamaz. bunu aşmak lazım. laik sayılmanın günah olduğu bu ülkede, okullarda yağmur duası öğretiliyor artık. neden bahsediyoruz?
hesabın var mı? giriş yap