• "christian dior peygamber demiyor" diye de igrenc espriler sinifinda yer edebilecek bir soz yok degildir.
  • fransız moda tasarımcısı dior, dünyanın en büyük modaevlerinden birini kurdu. altı ayda bir, yeni bir koleksiyon sunan ilk modacı olma sıfatıyla fransız moda endüstrisinin kalkınmasına büyük katkısı oldu.

    granville/normandiya'da bir suni gübre fabrikatörünün oğlu olarak dünyaya gelen dior, paris'te büyüdü. dior, liseyi bitirdikten sonra annesiyle babasının arzusu üzerine bir diplomat okulunda okudu ve bunun yanı sıra müzik yüksek okulu'nda ** bestecilik derslerine devam etti. 1927'de jacques bonjean ile birlikte açtıkları galeride christian berard, jean cocteau, salvador dali ve max ernst gibi arkadaş oldukları ressamların yapıtlarını sergilediler. önceleri çok iyi iş yapan bu galeri, dünya ekonomi krizinden sonra 1929'da iflas etti.

    1930 yılında tüberküloza yakalanan dior, tanıdığı bir desinatör aracılığıyla 1934'te ilk kez moda dünyasıyla tanıştı. bunun sonucu olarak, yaptığı çok sayıda şapka modelini, paris'te 30'lu yılarda en ünlü şapkacılardan biri olan madan agnes'e sattı. bunu izleyen zamanda yoğunlaştığı model tasarımlarını başka dergilerin yanı sıra "le figaro illustre"* dergisine sattı. 1938'de robert piguet adlı kadın terzisi dior'a haute couture modaevinde desinatör olarak iş verdi. dior, bu işi 1939'da askere alınıncaya kadar şürdürdü. bir yıl sonra işgal altındaki paris'e dönünce, günlük koleksiyon defileleri özellikle ileri gelen naziler ve yüksek rütbeli alman subayları tarafından ziyaret edilen lucien lelong'un yanında iş buldu.

    new look dior, kumaş fabrikatörü marcel boussac'ın parasal desteğiyle 1947'de paris'te avenue montaigne'de bir haute-couture modaevi açarak ilk koleksiyonunu sundu. dior'un dizaynlarında çocukluğundaki "belle epoque" akımının etkileri göze çarpmaktadır. dior, kadınların yoksunluk içinde geçen savaş ve savaş sonrası yıllarından sonra eğlenceyi ve bunun yanı sıra abartılı, kadınsı bir modayı özlediklerine inanıyordu. dior'un hesabı doğru çıktı. "look" dergisinin "new look" (yeni moda) olarak adlandırdığı elbiseler dior'un,dünya çapında tanınmasını sağladı. elbiselerin üst kısmı (belden yukarısı) bedene yapışıktı, ayak bileğine kadar inen etekler aşağıya doğru bollaşıyordu. bu tip elbiseler için kullanılan kumaş miktarı çok fazlaydı. normal elbiseler için ortalama 10-25 metre, gece elbiseleri içinse 80 metreye kadar.

    sosyetenin tepesindeki onbinler için dior modanın yeni kralıydı. 1948'de new york'ta bir şube açtı. ürün yelpazesini çok geniş tuttu. kadın elbiseleri yanında kürk, parfüm, şapka, ayakkabı ve takı üretiyordu. dior 50'li yılların başında moda trendlerinin (eğilimlerinin) yıllara bağlı bir olay olmayıp, aylarla sınırlı bir durum olduğunu anlayan ilk kişilerden biriydi. buna göre altı ayda bir yeni çizgilerini sundu, örneğin lale çizgisi (1953) ve kubbe çizgisi (1953/1954) gibi.

    dior'un işletmesi 1953'te bütün dünyada 16 şubesi bulunan 8 şirketten oluşuyordu. 28 atölyesinde bin kişiden fazla insan çalışıyordu. bu moda 50'li yılların ortasında değişti. dökümlü giysilerin dönemi başladı, bel serbest bırakıldı. dior'un 1955'te sunduğu a-çizgisi, üçgen biçimi üzerinde dar omuzlara sahipti. bununla elde ettiği başarı hiçbir şekilde "new look"u aratmıyordu.

    şömizye elbiseleriyle (fuseau-çizgisi) özellik kazanan 1957 sonbahar koleksiyonunun defilesinden sonra kalbinden ve midesinden rahatsız olan dior, italya'da montecatini'ye tedavi olmaya gitti ve özel yaşamı hakkında hiçbir şey bilinmeyen moda kralı burada, 52 yaşında geçirdiği inme sonucu hayatını kaybetti(21 ocak 1905 - 23 ekim 1957 ). modaevinin yeni baş desinatörü yves saint-laurent oldu.
  • insanı vezir eden ama kesinlike rezil etmeyen; oscar töreninde de reklamını fazlasıyla iyi yapmış marka.

    dior giyiyorsanız tuvaletinize basıp düşseniz bile dior'la muhteşem gözükürsünüz.
    ben demiyorum, christian dior.
    jennifer lawrence

    o nasıl bir estetik düşüş öyle, canını yediğim!
  • maria grazia chiuri’nin “cenazene böyle geleceğim arslanım” modunda bir couture koleksiyonu hazırladığı marka. chiuri’nin valentino’da konuşturduğu dehasını yeniden hatırladım. dior için hazırladığı en güzel koleksiyon olabilir. ayrıca bar jacket’ın farklı formlarını ve varyasyonlarını görmemiz de güzel oldu.
  • kreatif direktörü maria grazia chiuri'nin paris'te tanıtılan 2019 sonbahar couture koleksiyonuyla 2009 valentino'suna geri dönüş yaptığı moda evi. slogan t-shirtle couture defilesi açmak bariz kolaycılık olsa da koleksiyonu genel olarak beğendim. siyah olduğu için millet maria grazia'ya sövüyor ama bu gözler çok daha korkunç defileler gördüğü için bir şey söylemek istemiyorum. bu sefer yapabilmiş bence. ikonik bar ceketleri de beğendim sonuçta dior denince akla gelen 3-5 şeyden biri olduğu için mirasa hakaret etmemiş. ama couture için değişen müşteri kitlesini bu defileyle gözlemleyebiliyoruz. eskiden avrupalı amerikalı zenginler bu kıyafetleri alırken şimdi bunları rusya, petrol ve doğal gaz zengini bazı asya ülkelerinin zenginleri ve para babası araplar satın alıyor. bazı parçalar st. petersburg'da oturan 65 yaşındaki oligarkın 37 yaşındaki eski model karısının giyebileceği şeylere benziyor.

    https://www.vogue.com/…-dior/slideshow/collection#1

    chiuri'nin son couture koleksiyonu olduğu dedikoduları dolaşıyor bu arada. ocak'ta tanıtılacak bahar couture kreasyonunu başkası tasarlayacak diyorlar.
  • maria grazia chiuri'nin eşşeğin bir tarafına su kaçırdığı marka. kendi ayakları üzerinde duramayan, ayda 10k versen açlıktan ölecek gold diggerların bile feminist t-shirtleri giymesi bir yana güzelim klasik markayı millenial markasına çevirmiş. koleksiyonda dior'un ruhuna uygun müthiş parçalar da var ama asıl piyasayı benim giydirdiğim modeller yapacak ona yanıyorum. bundan önceki raf da burayı calvin klein zannediyordu deli oluyordum. tuttuğu takıma uygun teknik direktör getirilmemiş taraftar gibi sinirliyim şu anda.

    https://www.vogue.com/…an-dior/slideshow/collection
  • kreatif direktörlerinin ve marka yüzlerinin değişmesinden sonra ceo konusunda da değişikliğe gitmiş dev marka. sidney toledano'dan sonra fendi'nin eski ceo'su pietro beccari şubat ayında yeni görevine başlayacak. toledano da dior'daki başarısının ardından lvmh'nin moda grubunun başına geçerek terfi etti.

    yılların zengin abla markasını şimdi jennifer lawrence, rihanna, bella hadid, emilia clarke falan temsil ediyor. adamlar gözlerini y kuşağına dikmiş durumdalar.
  • kendisi, ikinci dünya savaşının sonuna doğru fransız direnişi için alman ordusunda istihbarat toplarken gestapo tarafından kaçırılan kız kardeşi sağ salim eve dönünce ürettiği parfüme miss dior adını vermiş olan moda dahisidir.
  • fondotenine* verdiginiz parayi* son kurusuna kadar hakeden markadir. yuzdeki tum kusurlari, lekeleri vs kapatip puruzsuz bi hale getirir. ayrica akmaz, dagilmaz, ucup gitmez..
  • diorskin forever isimli fondöteni benim için piyasadaki en iyi fondöten. yapısı,duruşu, tenle bütünleşmesi ve kokusu muhteşem. estee lauder double wear almaya gitmiştim aslında ama double wear aşırı kapatıcı ve ağır geldi. dior tende yokmuş gibi bir his bırakıyor. sanırım hayatımın fondötenini buldum.
hesabın var mı? giriş yap