• suriçi'nin tütün saran kadınlarıyla şiirlere, şarkılara konu olmuş eski bir semti. eskiden tütün fabrikası olan bina, sonradan tekel müzesi'ne dönüştürlmüştü. şimdilerde ise kadir has üniversitesi'nin kampüsü olmuş.
  • karakolu ile meşhurdur.
    (bkz: cibali karakolu)
  • bunların birinci amatör kümede, yeşil-kırmızı renklere sahip bir takımları vardır.
  • eski adı "cebe ali mahallesi"dir.

    zamanla "cibali" olmuştur.
  • "cebe ali" den gelmedir.
    bunun da şöyle bir hikayesini duymuştum :

    istanbul kuşatıldığı sırada cebe ali ve arkaşları kuşatmanın karşı tarafındadır.üzerinde sürekli bir post bulunan cebe ali postunu suya atarak arkadaşlarına "bu postla birlikte karşı tarafa geçip istanbul kuşatmasına biz de katılacağız" der ve arkadaşlarıyla birlikte kuşatmaya katılır.bu yüzden de çıktığı yere adı verilir.zamanla cibali olmuştur.
    *
  • a kadir şiiri.

    cibali dendi mi,
    aklıma siz gelirsiniz, kadınlar.
    kiminizin beş çocuğu,
    kiminizin nar gibi yanakları var.
    kiminiz kocasız kalmış,
    kiminiz ihtiyar,
    kiminiz daha körpe henüz.
    bana umulmadık,
    eskimiş türküler düşündürür,
    siyah başörtüsü altında yüzünüz.

    parmaklarda tütün kokusu.
    tütün kokusu pazen entarilerde.
    biriniz ekmek alır fırından,
    biriniz durmuş öksürüyor ilerde,
    geçiyor bizim mahalleden biriniz.

    cibali dendi mi,
    aklıma siz gelirsiniz, kadınlar.
    çarpık ayakkaplarınız gelir,
    kahraman elleriniz.
  • adini osmanli'nin * idam yöntemlerinin birinden alan semt. eskiden zindan olarak kullanilan, susuz derin kuyulara verilen ad cubdur. bu kuyulara zindan kuyusu da denilirmis. buraya atilan insanlar ölünceye kadar oradan cikamazdi. vaktiyle* halic'te cub-ı ali adinda böyle bir kuyu bulunmakta imis. cibali adini da buradan geldigi söylenir.
  • karakolundan çok yangınları ile ünlü , istanbul'un en eski semtlerdinden biri. eski istanbul'da devlet binaları taştan (kalıcı) , halkın oturduğu evler, haneler ise ahşaptan (geçici) yapılırmış. devlet baki, insanlar fani demenin bir ifadesi imiş bu.
    cibali semtinde çıkan bir yangındaki alevler, rüzgarın poyraz olarak esmesinden dolayı bütün ahşap evlerin çatılarını yalayarak geçer ta yenikapı'ya kadar ki bütün yerleşim yerini kül edermiş. tamamen yok olan o yerleşim yerini ise sadece bir senede tekrar eski canlılığına kavuştururlarmış.
    ayrıca, cibali'de karakol değil sadece komiserlik adını verdikleri bir emniyet birimi bulunurmuş eskiden. ne zaman ki ünlü cibali karakolu oyunu çıkmış, komiserliğe gelen bütün mektupların üzerinde "cibali karakolu" yazarmış. halk zoru (!) ile sonunda cibali'ye bir karakol yaptırılmış.
  • meyhane cenneti. yalnız dikkat edilmesi gereken yüzelli metre aralığında üç adet cibali adını taşıyan restoran vardır ve her restoran da cibali restoranı olduğunu iddia etmektedir. hatta cibalikapı balıkçısı burası mı diye sorulduğunda, cibali balıkçısı garsonlarının "evet, burası!" dedikleri hatırlatılmıştır. siz siz olun, hangisine gideceğinizi önceden iyi kararlaştırın. bermuda, pardon cibali şeytan üçgenin tamamlası için alttan da yakmayı unutmayın.
    (bkz: le caique cibali)
  • mahallenin cibali ismini almasi tarihteki en sikko adlandirmalardan biridir.. insan oglu tanriya inaninca bir noktadan sonra sacmalamaya basliyor ben bunu bilir bunu soylerim.. neymis cübbe ali (veya cebe ali) diye bir adam varmis da postunu denize sermis o noktada kagithaneden cibaliye dogru postlar üzerinde kopru olusturmuslar da yürümüsler.. ha super mario ya yeniceriler..

    hos bir sekilde karsi tarafta yani rumlar da bizanslilar da "bizi meryem ana gelip kurtarcak kiii heyooo" diye gezinirken, osmanlinin istanbulu fethindeki bu hurafeler az bile..

    cibali'nin bir sekilde sahane ruzgar alan yapisindan dolayi tarih icinde istanbulun tüm tasakli yanginlari bu yoreden cikmistir velhasil..

    bunun icin iki bakiniz verecegim ki istanbulun en büyük yanginlarini bilelim (bir piroman olarak ilgimi ceken yanginlar)

    (bkz: kizil bayram)
    (bkz: 1717 büyük istanbul yangini)
hesabın var mı? giriş yap