• ingilizce herhangi bir kelimenin sonunda cide gorurseniz biliniz ki ortada bir olum, katliam, soykirim, ortadan kaldirma, itlaf bulunmaktadir.

    surada (bkz: #63669320) sayilanlari da dahil ederek genelden ozele dogru siralayalim:

    omnicide: canli olan her seyin yok edilmesi
    politicide: cogunlugun azinligi oldurmesi, politik kirim
    genocide: bir irkin, etnik grubun yok edilmesi, soykırım
    ethnocide: bir etnik grubun kulturunun yok edilmesi
    elitocide: elitlerin, okumuşların, entelektüellerin yok edilmesi
    linguicide: dillerin oldurulmesi, dilkirimi
    regicide: kralın öldürulmesi
    homicide: insanin oldurulmesi
    suicide: bir insanin kendini öldürmesi
    parricide: yakin akrabalarin oldurulmesi
    parenticide: ana babanin oldurulmesi
    patricide: babayı öldürmek
    matricide: anayı öldürmek
    femicide: kadinlarin oldurulmesi
    sororicide: kız kardeşi öldürmek
    fratricide: erkek kardeşi öldürmek
    ambicide: arkadaşı öldürmek
    infanticide: cocugun oldurulmesi
    foeticide: bebegin oldurulmesi
    feticide: ceninin oldurulmesi

    bonus olarak ise decide: iki seçenekten birinin öldürülmesi.
  • sahil seridinden gelirken yollari dar ve birkac tane zorlu viraji var, hiz cok yuksek olursa solugu ucurumda alma tehlikesi mevcut. yol uzerindeki koylerin kopekleri de asfaltin ne oldugunu pek bilmeyip rahat rahat serilip yatiyorlar, yavas gitmek lazim can almamak icin. sanirim burayi da kesfetmisler maalesef her yer insaat. eskiden daha serinmis, simdi binalar yuzunden gunduz sicakligi yayla havasi gibi degil dediler. aksamlari serin, ince bir hirka gerekiyor. gece saat iki civari hala deniz kenarindaki yuruyus yollari doluydu, halki ve yazlikcilari eve kapanip kalmiyor, gezip dolasiyor, guzel bir sey. yakin koylerindeki bostanlara domuz ve ayi geliyormus, doga yuruyusu yapmayi dusunenlerin aklinda olmali. denizi akdenize alismis bunyede biraz soguk kanyon suyu etkisi yapiyor. karadenizde cokca gorulen rip akintisi olayi burada yokmus, gorece guvenli yani. tatilcisi de gordugum kadariyla genelde bu bolgenin insani. henuz aslen karadenizli olmayan biriyle karsilasmadim. denize sifir birkac pansiyon carpti gozume. sessiz sakin bir tatil isteyenler icin ideal gibi.
  • cide adı tarihi metinlerde ilk olarak homeros’un ünlü eseri ilyada’da anılır; “erkek yürekli pylaimenes komuta eder paphlagonialılara, gelmi$ler yaban katırlarıyla ünlü enetlerin yurdundan, kytoros’da sesamos’ta otururlar, parthenios ırmağı çevresinde kurmu$lardır ünlü saraylarını, kentleri kromna, aigialos, yüksek erythinoi’dur.. ilyada’da adı geçen paphlagonia kentlerinden kytoros bugün cideli’nin çok az bir söylem farkıyla gideros dedikleri sahil köyüdür.. kromna cide’nin 28 km batısında ki kuruça$ile’nin sesamos’ta $imdiki amasra’nın büyük iskender tarafından kraliçe amastris’e düğün hediyesi olarak verilmeden önceki adıdır.. aigialos ise osmanlı döneminde karaağaç adını alacak olan cide iskelesidir.. aigialos kentinin kalıntılarının bugünkü liman içerisinde kaldığı tahmin edilmektedir..

    cide adı muhtemelen daha sonraki dönemlerde, romalılar döneminde guacalla’nın komutanlarından birinin adı olan calla da cide adından gelmektedir.. cide’de calla da cide adından gelmektedir.. cide’de calla da cide adına kesilen paralar bulunmu$tur.. bölgede; gasgaslar, paphlagonialılar, enetler, romalılar, bizanslar, candaroğulları, ve osmanlılar egemenlik kurmu$lardır.. cide, batıda doğanyurt, güneyde $enpazar, azdavay, pınarba$ı, batıda bartın iline bağlı, kuruca$ile ve ulus ilçeleri, kuzeyde ise karadeniz ile çevrilir.. bartın’a 90 km, inebolu’ya 100 km, kastamonu’ya 140 km, istanbul’ a 500 km uzaklıktadır..

    rıfat ılgaz'ın anlatımıyla:

    “cide’de doğduğum e$siz benzersiz memleket, ne iyi etmi$ de annem beni bu cana yakın memlekette doğurmu$! her $eyimi yetirdiğim günlerde cide’nin belleğimin duvarlarına yansıyan görünümü ile dirilir, ya$ama gücümü tazelerdim..”

    “….ciğerlerim havaya ilk burada kavu$mu$tu.. demek vücudum buranın havasına, suyuna, besinine, göre olu$up geli$mi$ti.. gözlerim buranın görünümüne bakarken daha dingindi. kim bilir sinirlerim, sağduyum, bilinçaltım da öyle olmalıydı..”

    “rıfat ilgaz denince akla karadeniz gelir; önce memi$köylü, sonra cideli olu$um.. cideli olduğumu yapıtlarımda gösteri$im; kimilerinin sandığı gibi cide’ye, memleketime turistik katkıda bulunmak için değil, doğanın güzelliğini doğa-insan ikilemi, değerlendirilmemi$ üretimi, sömürüyü, geri kalmı$lığı, bulup cıkarabilmek(…) bu gerçekleri yeryüzü insanlarına gösterebilmek.. demek ki amacımın içinde yöresel olmaktan çok evrensel olabilme çabası var..”

    “.. ilk izlenimlerim, doğa-toplum ili$kilerim, insan sevgim burada biçimlenip uç verdi, halkı, köylüyü, kıtı kıtına ya$ayan insanları burada tanıdım(…) hala köylü dendi mi, cide köylüsü gelir aklıma*..”
  • gündüzleri denize girebilecek kadar sıcak, geceleri rahat rahat uyuyabilecek kadar serin biryer.
    ve merak edenler için evet bu entry'yi cide'den atıyorum. denizi izleyerek, dalga seslerini duyarak.
  • sarıyazması mehur olan kastamonu ilçesi.

    hatta sarıyazma diye bir türkü var, düğünlerde 10-15 kere çalınır illa ki.

    kastamonu ya da bartın tarafından gelmeniz farketmez, her iki yolda da araba kullanması zordur ama zevklidir de. o manzaraları daha uzun seyredebilmek için arabanızı biraz yol kenarına çekerseniz kimseyi tehlikeye atmazsınız.

    bartın tarafından gelecek olanlar önce bi' amasra yapabilir yol üzerinde.

    kumsalı uzundur cide'nin. hatta karadeniz'in en uzun kumsalına sahiptir. yine diğer karadeniz sahillerinin aksine denizi güvenilmez değildir.

    gideros koyu'nu mutlaka görün hatta oturun enfes iskorpitlerin tadına bakın. üzerine bir de kahve. ohh miss!! bartın tarafından geliyorsanız yol üzerinde görürsünüz mutlaka.

    kışları hayalet kasabayı andırırken yazları adım atacak yer bulamazsınız neredeyse. istanbul'da oldukça kalabalıklar, yazları özellikle festival döneminde memleketlerine gelir cideliler.

    sahilden çarsına doğru çıkarken sağda rıfat ılgaz evini göreceksiniz. hem soluklanın, hem büyük ustayı anın.

    kalacak yer konusunda sıkıntı yaşamak istemiyorsanız önceden rezervasyon yaptırın. isterseniz geceleri yakamozları izleyebileceğiniz denize nazır pansiyonlar var, isterseniz turizm lisesinin uygulama oteli. merak etmeyin otel yeterince güzeldir. dileyenler limanda yalı otelde de kalabilir.

    cide halkının çok güzel bir projesi var cide'de. en geniş katılımlı koro projesi. öğrenciler, öğretmenler, halk 7'den 70'e hep beraber korodadır. eli enstrüman tutanlar enstrüman çalar, dileyen şarkı söyler. müzik öğretmeni muharrem baz hocamıza teşekkürler.

    gelmişken loç vadisini görmeden gitmeyin. hes projesi bitince sular altında kalacak. yazık olacak o güzelliğe.

    çarşıya yolunuz düşerse, hanbahçeye uğrayın. eğer uygun zamanda giderseniz, çiçeklerin renk ve görsel şölenine hayran kalacaksınız.

    yollarında sürü halinde gezen köpekler görürseniz korkmayın. zararsızdırlar.

    yemek konusuna pek bir yorum yapamayacağım, bennim aram iyi olmadı yemekleriyle.
  • babamın bir dönem savcılık yaptığı, rıfat ılgaz ile rakı masaları kurduğu, annemle evlenip cide postasında haber olduğu , gitmekten pek hazetmediğim ama annem icin katlandığım küçük kastamonu ilçesidir. .
    dip not: rıfat ılgaz bir kitabında babamdan bahseder :)
  • ideal tatil yeri.

    esasen karadeniz için en ideal tatil mekânı artık batı karadeniz. yani bartın - kastamonu - sinop hattı. çünkü bu alan gerçekten doğal. yayla dersen yayla, plaj dersen plaj, orman dersen zaten türkiye'nin en büyük ormanları batı karadeniz'de.
    cide ya da amasra'dan başlayacak bir gezi, inebolu, ilişi, abana, çatalzeytin, türkeli, ayancık, sinop ve gerze noktalarına uğranarak sonlandırılabilir.
    gideros, evrenye, ilişi, ginolu, ayandon, istefan ve sinop plajları tavsiye edilebilir.
  • cide öyle güzel ki. kastamonu merkezden biraz uzaklaşınca yol boyu bir ırmak eşlik ediyor size. ağaçlar uçurumlar dağlar yemyeşil ama güzel bir yeşil sonra birden denizin mavisi çıkıyor karşınıza, küçük şirin bir kasaba.yollarda durup gezilesi ahşap evli köyler var. insanları büyük şehir insanı gibi değil. hemen arkadaş oluyor. sohbete giriyor.o tıkış tıkış minibüste size ikramda bulunmaya çalışıyor. ama gelin görün ki sahile yakın yerlerden ormanı açıp şehirlerde görmeye alıştığımız site tipi evler yapmaya başlamışlar.
  • karadenizin incisidir. gidilmesi görülmesi gerekilen yurdun güzelliklerinden faydanılası şirin bir ilçedir kendisi. aynı zamanda memleketimdir. etli ekmeği, cevizli helvası ("cidella"), sarı yazması, rıfat ılgazı ve doğa güzellikleri meşhurdur.
  • cide, tarih boyunca ipek yolu üzerinde önemli bir liman olma özelliğini sürdürmüş, osmanlı imparatorluğu döneminde de “karaağaç iskelesi “ adıyla anılan kastamonu'nun kuzey batısında yer alan ilçesidir.
    valla, gömeren, malyas, kısık ve aydos kanyonlarına ev sahipliği yapan..
    loç vadisi gibi güzelliği dillere destan bir vadisi,
    çoban, timne, gazallı, hıdır, okçular, gideros, asarcık gibi kaleleri olan,
    birbirinden güzel plajları ve koylarıyla karadeniz'in en harika bölgelerinin başında gelir.
    görsel
hesabın var mı? giriş yap