• üzerinize çığ düşerse:

    serbest stilde yüzme hareketi ile karın üzerinde kalmak için mücadele edin. eğer kara gömülmüşseniz, kurtulmak için en iyi şansınız, birinin sizi görmüş olmasıdır.

    çığ sırasında düşen kar, sıkı bir kartopu gibidir. kazarak dışarı çıkmanız çok zordur. eğer sadece kısmen gömülmüşseniz, ellerinizle kazarak ya da kara tekme atarak dışarı çıkabilirsiniz.

    kayak bastonunuz hala elinizde duruyorsa, bir açıklık görene ya da hissedene kadar çeşitli yönlerde kara saplayın, sonra bu yönde kazmaya başlayın. eğer yapabilirseniz, çevrenizde küçükbir çukur kazın ve içine girin.

    tükürün, tükürüğünüz aşağı doğru akacak ve size yukarısının hangi yönde olduğu hakkında bir fikir verecektir. yukarı doğru çabucak kazarak çıkmaya çalışın.
  • kayak batonunu havaya fırtlatmaya çalışın. belki siz gömülürsünüz ama batonun yeri kurtarma timine yerinizi belirtir

    ayrıca mutlaka üzerinizde metal levha benzeri bir şey taşıyın. metal dedektörleri sizi bulsun
  • dagda dolanirken belinize tercihan kirmizi kurdele baglayin
  • https://youtu.be/ovjuugjgxj4

    ekipmanlarınız tam olsun ve yalnız başınıza tırmanmayın/kaymayın.

    https://youtu.be/yw5acukbd3k

    basit kapı alarmı alın yanınıza (portatif kapı alarmı olanlardan hani birbirinden uzaklaşınca ötenlerden). hem yerinizi belli edebilirsiniz hemde badiniz ile eşleşebilirsiniz.
  • son zamanlarda okuduğum en fahideli başlık ve bilgiler
    iyi ki okumuşum lan
  • bununla ilgili eğitim almıştım. hemen her yerde de zaten benzer şeyler anlatılıyor ama ben de paylaşmak istiyorum bildiklerimi.

    birkaç adımda incelenmesi gerekiyor:

    1. çığ düşme anı:

    - ilk anlar çok önemli. çok hızlı hareket etmek de hayati önem taşıyor. eğer ayağınızın altından kopan -ya da işte harekete geçen ya da ayrılan mı dersiniz, ne derseniz diyin- bir kütle varsa direkt olan kopan kısmın karşısına geçmek için hareket etmelisiniz (genelde atlamak).

    - üzerinizdeki ağırlıklardan derhal kurtulmalısınız. hayati olanlardan değil de size gerçekten yük olan ve olmasa da olur yüklerden kurtulmak zorundasınız. bu yüzden, sırt çantanızı ne olursa olsun gereksiz doldurmamalı ve asla bırakmamalısınız. çanta hem sırtınızı ve boynunuzu koruyacaktır hem de hayati malzemeler barındırdığı için hayatınızı kurtaran olacaktır. üzerinizdeki ağırlıklardan kurtulursanız hem daha rahat hareket edeceksiniz hem de o ağırlıklar yüzünden yaralanmaktan kurtulacaksınız.

    - çığ kütlesini arkanıza alarak değil de profilinize alıp yanlara doğru kaçmanız gerekiyor. tabiri caizse yan yan kaçmanız gerekiyor çığdan, çünkü çığın en büyük kütlesi orta kısımda ve orada kurtulma şansınız hayli düşükken kenarlarında kurtulma şansınız daha yüksek. kenarlarda hem daha az kütle var hem de hızı daha yavaş. hızlıca kenarlara doğru gidip hızdan ve kütleden kurtulmak zorundasınız. böylelikle hayatta kalma şansınızı arttıracaksınız. bunun için kesinlikle tereddüt etmemeniz gerekiyor. 1-2 saniye bile yana doğru koşsanız kardasınız, çünkü korkunç bir hızdan bahsediyoruz.

    - eğer çığdan hiçbir koşulda kaçamıyorsanız ya da hareket edemiyorsanız, tutunabiliyorsanız etrafınızdaki sabit nesnelere tutunun: ağaç, kaya vb. çığ eğer küçük ise ya da siz merkezinde değilseniz kurtulma şansınız bu yolla hayli yükselecektir. yok eğer çığ hacimli bir çığ ise bunların hepsini ezip geçeceğini ve hepsini beraberinde götüreceğini unutmayın ama en azından kurtulmak için şansınızı denemiş olursunuz. tutunduğunuz nesne büyük bir şey ise de çığ altında kalırsanız çok fazla gömülmemenizi sağlar.

    2. çığ altında kaldığınız ilk an:

    - ağzınızı kapatın ve dişlerinizi birbirine kenetleyin.
    - çığ ile birlikte hareket ediyorsanız yüzme hareketi ile yüzmeye başlayın ve kütle üzerinde durmaya çalışın.

    3. çığ altında:

    - çığ altında kaldıysanız ve hiçbir şekilde yüzme hareketi ile yüzeye çıkamıyorsanız öncelikle çığın tamamen durmasını beklemelisiniz.

    - çığ durduysa ya da yavaşladığını hissediyorsanız boğulmaktan kurtulmak ve nefes almak için kendinize alan yaratmak zorundasınız:

    a. uzmanların söylediği en önemli şey, tam çığın yavaşlamasına yakın çok derin bir nefes alıp göğsünü şişirmek ve nefesi birkaç saniye için içinizde tutmak ve böylelikle büyüyen göğsünüzle birlikte kendinize nefes almak için ekstra alan yaratmanız ama bunu kimse yapamaz diye düşünüyorum. kimsenin aklına bile gelmez. hayli zor. geçelim. ben şahsen asla yapamam.

    b. nefes almak için ellerinizden biriyle burun ve ağzınızın önünde kendinize alan açın. bu alan sizin nefes alma alanınız olacak. bu alanı ne pahasına olursa olsun koruyun. bu alan en az 30 dakika boyunca hayatta kalmanız için yeterli olan oksijeni barındırıyor olacak.

    c. nefes alma alanınızı açtıktan sonra herhangi bir nesneye ulaşabiliyorsanız hareket ettirip atmaya çalışın ya da en kolayı tükürün. nesnenin hareket yönü ya da tükürüğünüzün yönü size nerenin aşağı nerenin yukarı olduğunu gösterecektir.

    - yapabiliyorsanız yukarıya doğru çıkmaya çalışın ya da karı kazmaya çalışın.

    - yüzeye çıkamıyorsanız bir elinizle diğer kolunuzu tutmaya çalışıp ağzınız ve burnunuz önünde üçgen oluşturup nefes alma alanınızı da koruyarak boşta olan elinizi yukarı doğru kaldırın. eliniz yüzeye ulaşabiliyorsa çıkmaya çalışın ya da bu elinizi yardım çağrısı için kullanın.

    - çevrenizde insan sesleri duyuyorsanız bağırın ama birkaç bağırıştan sonra size cevap verilmiyorsa nefesini boşa harcamayın çünkü bunlar sizin hayatta kalmak için ihtiyaç duyacağınız nefesler olacak. ayrıca muhtemelen siz bir kapalı alanda olduğunuz için onları daha iyi duyuyor olacaksınız. onlar sizi duymuyor olabilir, panik yapmayın.

    - yalnızca ve yalnızca çevrenizde insan sesi ya da hareketi duyuyorsanız bağırın. bunun dışındaki hiçbir halde nefesinizi boşa harcamayın.

    - nefes için açtığınız alan hayli önemli. tekrar ediyorum. bu alanı koruyarak sakince yardım beklemeye koyulmalısınız.
hesabın var mı? giriş yap