• 1919 - 1994 yillari arasinda yasamis turkiye' nin ve fenerbahce' nin gelmis gecmis en buyuk kalecilerinden. bir donem hem milli takimin kalesini korumus, kaptanligini yapmis hem de teknik direktorluk gorevini ustlenmistir.1951' de futbolu birakmistir. mukemmel kurtarislariyla ucan kaleci unvanini almistir, giydigi sari forma sebebiyle de kanarya sembolu cihat arman' dan esinlenilmistir.
  • dedelerimizden, "bir direkten diğer direğe uçardı" diye dinlediğimiz file bekçisi.
  • buyuklerimizden dinledigimiz bir efsaneye gore, bir penalti ati$i sirasinda ters ko$eye atlami$, bakmi$ top diger ko$eye 90 a dogru gidiyor, kalkmi$ diger ko$eye atlayip topu cikarmi$. tamamen fizik kurallarina aykiri bir hareket.
    kim bilir rahmetli nasil bir hareket yapti ki, o hareket bu kadar abartilarak bu $ekilde gunumuze geldi.
  • fenerbahçenin kalesinde tam 308 maç görev alan uçan kaleci... milli formayı giyme sevdalısıydı kendisi fakat o dönemlerde 2. dünya savaşı olduğu için 13 yılda sadece 13 kez o formayı giyebildi...
  • milli takımdaki son maçına hem kaleci, hem kaptan, hem de teknik direktör olarak çıkmıştır. (bkz: oha)
  • kendisi aynı zamanda iskender paydaş'ın anne tarafından dedesi olmaktadır.
  • kendisi galatasaray lisesi kökenlidir.

    (bkz: gülümseten ironiler)
  • çeşitli kaynaklarda doğum tarihi 1915, 1918 ve 1919 olarak yazılan, büyüklerimizin anlatımıyla efsane kaleci.

    doğum tarihi ile ilgili en uç bilgi ise türkiye futbol federasyonu'nun resmi internet sitesinde 1 ocak 1933 olarak verilmekte. aynı sitenin veritabanına göre cihat arman ilk milli maçına 12 temmuz 1936 tarihinde -yani 3 buçuk yaşında- yugoslavya'ya karşı çıkmıştır. milli takımımızda forma giymiş futbolcularla ilgili bazı bilgiler toplamaya çalışırken, en temel bilgi olan doğum tarihleri konusunda bile tff'nin sitesinden faydalanamadığımız gibi bu tarz saçmalıklarla da karşılaşılabiliyor.

    hani belki düzeltilir, bu yazdıklarım havada kalmasın diye ben de ekran görüntüsü aldım.
    bu da türk futbolunun en önemli isimlerinden zeki rıza sporel'in profilinin ekran görüntüsü.

    düzenleme: ekran görüntüleri yeniden yüklendi.
  • istanbul'un kartal ilçesinde ismini taşıyan bir halı saha tesisi mevcuttur.
  • "uçan kaleci" olarak anılan cihat arman, maçlara genellikle "sarı" kaleci formasıyla çıkarmış.. bir maçta yaptığı mükemmel bir kurtarış sonrası bir taraftar, "hey yavrum be, kanaryaya bak, yine uçtu" minvalinde bi methiyede bulunmuş kendisine bağırarak.. bu laf o sıralarda akıllara kazınmış.. sonralarda fenerbahçe'nin kadrosunu gençlerden oluşturduğu bi sene ligde alınan üst üste galibiyet serileri sonrasında, gazeteler, o günkü o lafa atıfta bulunurak fenerbahçeden "sarı kanaryalar doludizgin" olarak bahseder olmuş..
hesabın var mı? giriş yap