*

  • bilbo baggins'in yaşadığı ev.hobbiton köyü ve hatta shire'ın en güzel hobbit yuvalarından biri olarak kabul edilir.
    (bkz: bag end)
  • çıkın çıkmazı (bkz: bag end) hobbitlerce hobbiton köyü ve hatta shire'ın en güzel hobbit yuvalarından biri olarak kabul edilir. üçüncü çağ 28. yy'da, çıkınsaçması sırasının (bkz: bagshot row) en sonunda inşa edilen bu çukur, üç nesil boyunca baggins ailesinin malikanesi olmuştur; burada yaşayan bagginsler sırasıyla, bungo, bilbo ve frodo'dur. üçüncü çağ 3018 yılında, üç hobbit arkadaşı ile yola çıkan frodo, bu çukuru lobelia ve lotho (bkz: sackville-baggins)'e sattı.

    kaynak
  • sourberry'de her cumartesi saat 21'de yayın yapan, 1 saat boyunca fantastik dünyalarda kafasına göre dolaşan program. şöyle bir program sayfası var, her hafta çalınan şarkılar uygun playlist adlarıyla birlikte koyuluyor.

    bu hafta yapılan "galadriel özel" yayınının kaydı ise şu adresten dinlenilebilir.
  • yeni haberdar olduğum sourberry'nin 'en karizmatik programı'.

    iki haftadır program saatinde başka bir işim olduğundan dolayı canlı dinleyemesem de tekrarını kesinlikle dinliyorum. pazar günü sıkıca yapılmış bir kahvaltının ardından bilgisayarda çalışırken veya yazı yazarken arkada programın şarkı listesini dinlemek gibisi yok.

    özellikle bir galadriel özel yayını var ki, tanımı huzurdur.

    aynen böyle devam!
  • çok güzel lan orası...
  • sourberry'de bu hafta "enya özel" yayını yapmış program. program sayfası burası, enya yayınının kaydı ise burada.
  • yuvamın adı. her ne kadar apartman girişinde başka bir isim yazsa da tarif ederken çıkın çıkmazı diye bahsederim. hem portatif bir yaklaşım. konum olarak değişse de evimin adı hep aynı. şunun telaffuzunun güzelliğine bak. çıkın çıkmazı. çevirisini sevdiğim.
  • tamamı gerçek olmasa da, büyük bir bölümü gerçektir. "ah bilbo baggins eski dostum" der gandalf gri büyücü o düz yeşillik ovalarda. keşke izlememiş olsaydım yeniden izlerdim filmi.
  • yapacak hiçbir işi olmadığından yalnızca biraz üşümek için dışarı çıkmıştı. her günbatımından sonra merhametine sığındığı sıcak yuvasında zangır zangır titremeyi kendine yediremezdi, tabii ki soğuktan titriyor olmalıydı. saat çok geç olduğundan uyumakta olan dünyaya boş gözlerle bakarak yoluna devam etti. çok geçmeden arkasından seslenen birini duydu, dönüp baktığında kalabalık bir arkadaş grubu gördü. keyifleri yerindeydi, onlara katılıp katılmayacağını sordular. panikle zamanı durdurup cebinde taşıdığı aynadan yüzüne baktı. her zamanki gibi çok yalnızdı ve gökyüzünde olmasına rağmen aynada görünmeyen samanyolu da buna şahitti. yanlış giden hiçbir şey yoktu, korkuyla anlık bir tereddüte düşse de kararından vazgeçmedi çünkü insan insana bunu yapar mıydı?
    hızlı gelişen olaylardan hoşlanmazdı ama basiretsiz bir primat gibi içlerinden ikisini evine davet etti. şükür ki tereddütsüz kabul ettiler.

    konukların keyfine göre bir film açtı. aralarından biri evdeki eşyaları karıştırmaya başlamıştı bile ama aldırış etmedi. olur muydu hiç öyle şey, insan insana bunu yapar mıydı?
    rahat etmeleri için içecekler hazırladı, en sevdiği oyuncaklarını salona yığdı. biri çoktan arka pencereden kaçıp gitmişti ama bardağın yarısı hâlâ doluydu. köşede dikilmiş, geride kalanın ağzından çıkacak tek bir emir için pür dikkat yüzüne bakıyor, önünde kavuşturduğu ellerinin titremesini saklamaya çalışıyordu.

    bir yaygara koptu. boş bardaklar tek tek kafasında kırıldı. çok kanaması vardı ama
    hiç ağlamadı. mahalle ayağa kalktı, acıyan gözlerle ona baktı.

    titreyen ellerini gördüğü an kafasında şimşekler çaktı.
    kan sahteydi. bu rüyayı görmekten çok sıkılmıştı.

    insan insana tam da bunu yapardı.
  • bilbo baggins'in yaşadığı evin adı. kitaptaki orjinal adı bag end olup,
    çiğdem erkal ipek'in muazzam çeviri yeteneği sayesinde çıkın çıkmazı olarak türkçeleştirilmiştir.

    ne güzel olmuştur.

    ayrıca çiğdem erkal ipek sen ne güzel bir insansın;

    mirkwood: kuyutorman
    helm's deep: miğferdibi
    rivendell: ayrıkvadi
    mount doom: hüküm dağı
    fangorn: ağaçsakal
hesabın var mı? giriş yap