• "çiletepe"

    aşık mahsuni şerif'in mezarının bulunduğu, hacıbektaş ilçesi'ndeki bir mezarlık/tepe.
  • haci bektas velinin gezdigi ve önemli hatiralar biraktigi yerdir. burda haci bektas veli’nin tanri ile bütünlesip kirk gün kirk gece ibadetettigi magarayi (delikli tas), alic agacini, zemzem suyunu, ayak izlerini ve kutsal sanilan diğer taslari bulacaksiniz
  • tasavvufta dervişlerin çile doldurdukları yer.
  • (bkz: halvet)
  • aziz mahmud hüdayi'nin bulgurlu'da bir çilehanesi vardır ve çilehâne adı ile maruf bir yerdir.

    üsküdar belediyesi'nin sitesi'nden, http://www.uskudar-bld.gov.tr/…=rehberayrinti&id=26 linkinden :

    "mescit, eski bulgurlu dağı, şimdiki küçük çamlıca tepesi üzerinde ve bu tepenin ümraniye'ye bakan yamacındadır. buraya, bulgurlu caddesi'nden ayrılan eski adı tuzak, yeni adı çiçek olan bir sokak* yolu ile çıkılmaktadır. mescit ve meşrutanın önünde geniş bir bahçe vardır. 5 x 10 metre boyutlarında, küçük bir mabettir. ahşap çatısı kiremit döşeli olup yerden iki metre yüksekliğindedir. şimdiki mabet, beş pencereden ışık alan bir xix. yüzyıl eseridir. mescidin yerinde, aziz mahmud hüdâyî efendi'nin bursa'dan üsküdar'a geldiği zaman ailesini barındırmak için yaptırdığı iki oda bulunuyordu. bunun altında veya civarında toprak altında ayrıca bir çilehanesinin bulunduğu rivayet edilmektedir. bu sırada vefat eden küçük oğlu, üst bahçenin köşesine gömülmüştür. kabrin üzerine küçük bir mermer lâhit yerleştirilmiştir. şâhideleri yok olmuştur. müslüman mezarında altın bulunmayacağını bilmeyen mezar hırsızları, bu kabri yan tarafından kazarak içeride altın aramışlardır. fakat bu sırada som lâhdin, mezar çukuruna düşmesiyle defineciyi yararladığı buradaki kan izlerinden anlaşılmıştır. lâhit hâlâ o çukurdadır. hüdâyî efendi, mürşidi üftade efendi'nin 988 (1580) yılındaki vefatı üzerine, üsküdar'daki bu yere gelmiş ve irşada başlamıştır. kendisinin burada ne kadar oturduğu belli değildir. fakat hadiselerin akışı takip edilirse, 1588- 1590 senesine kadar bu iki odalı evde kaldığı ve sonra rum mehmet paşa camii içinde ve sol taraftaki ikinci odaya göç ettiği söylenebilir."
  • gamsız girilmez esprisine konu olan yer.
  • kesin emin olmamakla beraber çıkış yerininin "çile çekilen yer" den çok "40 günlüğüne çekilinilen yer" olduğunu düşünmekteyim. çile, farsça çehel(40) dan türemiştir. çilehane de dervişlerin 40 günlüğüne kapandıkları yer olmalı. zaten işin mantığı düşünüldüğünde derviş te bu 40 günlük süreyi çile olarak değerlendirmeyecektir.
  • gelibolu fener altında dik bir kayanın altında iç içe iki küçük odadan oluşan düzgün bir kaya oluğudur.

    burası yazıcızade mehmed-i bican efendi'nin kitab-ı muhammediye adlı dini kitabını yazdığı yerdir. bu meşhur eserini burada yedi yıl çile doldurarak yazmıştır.
    sebeb-i hikmeti, hakka yakınlık, “ölmeden önce ölünüz, ölüm gelmeden ölüme hazırlanınız” sırrına mashar olmaya çalışmak içindir.
hesabın var mı? giriş yap