• özellikle her iki cinsiyette de mortalitesi en yüksek ilk 3 kanser türünden biri olan nsclc (bkz: küçük hücreli dışı akciğer kanseri) için şimdiye dek bulunmuş belki de en faydalı tedavi şekillerinden biri olan aşı.

    aşı basitçe vücutta immün sistemi uyararak kanser hücrelerini çoğalmaları yönünde uyaran egf'ye yönelik antikorlar üretilmesini sağlar. antikora bağlı olan egf kanser hücrelerini uyaramaz ve kontrolsüz çoğalma engellenmiş olur. hastalıkla bir süre savaşmış, fakat diğer tedavi yöntemlerine olumlu cevap verememiş hastalarda daha etkiliymiş. kanseri tamamen tedavi edemese de, ölüm riskini azaltıp, hastalığı zayıflatıp ilerleyişini büyük ölçüde yavaşlatır.

    cancerresearchuk
  • bir doktorun anlattığına göre esas amaç kanseri kronik hale getirmekmiş. bir şeker ya da tansiyon hastalığı gibi..
  • küba centro de inmunología molecular fasilitesi tarafından geliştirilen, bütün herkesin dilinde olan efsanevi kanser aşısı.

    aşama aşama anlatıyorum.
    1. yapısı

    cimavax-egf, adından anlaşılacağı üzere egf'e karşı bir hede. dur, önce cimavax kısmını açıklayayım. cim, centro de inmunologia molecular isminin kısaltması. ticari satışlarını yapan firma cimab s.a o sondaki a harfi buralardan biyerlerden geliyor işte. vax ise bildiğimiz vaccine.

    şimdi gelelim egf kısmına. bu bir aşı olduğu için, işin içine antikor gireceğini tahmin etmişsinizdir. egf'e karşı antikor oluşturacağız efendiler.

    neisseria meningiditis'in p64k proteini ile egf proteinini konjuge edip basıyorsunuz vücuda. yanına da adjuvan olarak montanide isa 51 ekliyorsunuz. sonra i.m. olarak veriyorsunuz işte.

    2. etki mekanizması

    self protein olan egf, normalde immün yanıt oluşturmazken bakteri proteiniyle konjuge halde, bi de üstüne adjuvan ile karışık şekilde vücuda verilince immün sisteme kafayı yedirtiyor. self-tolerans işte burada kırılıp, egf'e karşı antikor oluşturulmaya başlanıyor. antikor demek, egf seviyesinin azalması demek (withdrawal)

    egf withdrawal da tümörün işine gelen bir durum değil. nsclc başta olmak üzere akciğer ve pankreas kanserlerinde, neoplastik hücreler hep egfr overexpresseddir. egfr'ın en önemli ligandını ortamdan çekerseniz; egf'in cell cycle değişikliğini, apoptoz bloklamasını, anjiyogenez indüklemesini, hareketliliği, invazyon kapasitesini falan hep etkilersiniz.

    kısaca tümörün proliferatif ve pro-survival yeteneklerine ağır darbe vurmuş olursunuz. cimavax-egf de tam olarak bunu yapıyor.

    devamı için şuradan daha fazla bilgi edinilebilir.
  • terapötik kanser aşısı.
  • cimavax-egf adı verilen aşı, 25 yıllık bir araştırmanın sonucunda, havana’daki moleküler immünoloji merkezinde tütün içimi ile ilgili hastalıkları araştıran bilimciler tarafından geliştirilmiş.
    aşıdaki aktif madde araştırmanın başında bulunan gizela gonzales tarafından açıklandığına göre, kontrol dışına çıkan kanserlerdeki herkeste bulunan bir protein. “bu ilaçtaki epidermal büyüme faktörü, kanserdeki kontrol dışı hücre üretimini tetikleyen proteinlere karşı antikor üreterek, kanseri kontrol altında tutulabilen bir kronik hastalığı dönüştürebiliyor.” diyor.
  • dr. gonzales, aşının kanserin üçüncü ve dördüncü evresinde bulunan ve kemoterapi veya radyoterapiye cevap vermeyen ilerlemiş düzeydeki hastalar üzerinde etkin olduğunu söylüyor. dr gonzales’e göre kanseri önlemek mümkün değil ama kritik düzeydeki hastaların durumunda bir iyileşme yönünde aşı yarar sağlayabiliyor.
    cima-vax-egf küba’da 1000’in üzerinde hastada klinik denemelerden geçmiş ve şu anda artık ülkede ihtiyaç sahiplerine ücretsiz verilmekte.
  • kullanıp fayda gören olduysa yeşillendirebilir mi?
  • (bkz: #77595180)
  • türkiye’ye de gelmiş aşı. halen test aşamasında. ülkemizde aşırı pahalı olacağı öngörülüyor. yerinde, küba’da, tedavi için de sıraya girmek gerekiyor... gidip göreceğiz, işe yarıyor mu yaramıyor mu...
  • küçük hücreli dışı akciğer kanserinin (nsclc) tedavisinde kullanılan kanser aşısı. birkaç maddede toparlayalım...

    - aşı herkese uygulanamıyor. uygulanabilmesi için belli kriterler var. bunlardan en önemlisi hücrenin küçük olmaması gerekliliği. ayrıca tümörün dokusunda neugm3 olması gerekiyor. buna ek olarak, kişinin 18 yaşından büyük olması, hiv virüsü taşımaması, steroid kullanmıyor olması, geçen sene içinde kalp krizi ya da felç geçirmemiş olması, geçmişinde kalp ameliyatı ya da kalple ilgili ciddi hastalık olmaması, kanserin başka organlara sıçramış olması, immünoterapi geçirmemiş olması ve hastanın kendi kendine bakabilecek durumda, yüzde elli aktif olması gerekiyor.

    - aşı önleyici değil. yani "ay bir aşı olayım da kanser olmayayım" seviyesinde değiliz ne yazık ki henüz. ancak belli bir evreden sonra uygulanabiliyor ve bu evre akciğer kanserinin ileri aşamaları (3b ve 4 gibi).

    - aşının yaptığı tümörün gelişimini engelleyerek kişinin yaşam standartlarını geliştirmek ve süresini uzatmak. neugcgm3 gangliositine karşı antikorlar geliştirerek bunu sağlıyor. yani direkt hastalığa müdahale etmiyor.

    - aşı tek başına kullanılamıyor. yani kemoterapi yine de gerekiyor. kemoterapi sürecinde kanserli hücre sayısı azaltılıyor ve böylece antikorlar daha rahat işlerini halledebiliyorlar.

    - hastanedeki tedavi süresi 3-4 gün. sonrasında aşılarınızı alıp çıkabiliyorsunuz hastaneden. herhangi bir ciddi yan etkisi yok.

    - aşı kübalılara ülkelerinde ücretsiz. her yerde öyle olmasını dilemek dışında bir şey elden gelmiyor..
hesabın var mı? giriş yap