• doksanlarda bir grup aptal tarafından, zenginleşme ile birlikte çin'in yavaş yavaş demokrasiye geçeceği, demokrasi olmadan piyasa sisteminin yaşayamayacağı iddia edilirdi. bu iddianın ne kadar yanlış bir hüsnü kuruntu olduğu son yirmi yılda net biçimde anlaşıldı.

    artık çin'in, küçük bir azınlığın tahakkümündeki baskıcı bir rejim olarak kalacağı kesinleşti. böylece "piyasa kapitalizmi demokrasi getirir mi" tartışması da sona erdi. bundan daha korkutucu olanı ise, önümüzdeki dönemde çin'in, kendi rejimini ihraç etmeye başlaması olacak.
  • kendi rejimini ve ateizmi ihraç etmeye başlayan ülke. abd ve ab gibi bölgesel çatışma içerde adam tutma ile uğraşmaz bunlar. parayla satın alabilirsem alır alamazsa mokoko.
  • 70 yılı aşkım süredir uygur türklerine akla sığmayacak işkenceler yaptığı için ilahi adalet tarafında cezalandırıldığını düşündüğüm yer
    bbc'nin uygur kamplarına girerek incelediği yerleri asla böyle bir şey yapmıyorlarmış gibi gösterdiler(bkz: https://youtu.be/4kxbh21-dxm)
  • türkiye'nin asla ve asla (bak sakın diyorum) düşmanlık etmemesi gereken dev. bu adamlar kendilerine yapılanı asla unutmaz. dünya'nın süper gücü oldukları zaman başımıza büyük belalar açabilirler.

    şu an da sadece ekonomik bir dev olarak gözükseler bile yarın dünya sahnesine siyasi ve askeri bir dev olarak da çıkacaklar.

    çin çok ciddi bir çekim merkezi haline geliyor fakat bazı körler rejimlerinden dolayı bu durumu küçümsüyor. bu stratejik bir hata.

    özellikle kaynatılmaya çalışılan uygur meselesi ile abd'nin yapmak istediği bizi çin'e karşı ön cepheye sürmektir.bu hataya düşülmemeli.

    geleceğin iki kutuplu dünyasında iki tarafında suyuna giderek mümkün olduğunca gelecekte çıkabilecek büyük krizlerden türkiye'yi korumamız gerekiyor.

    sıcak bir çatışma çıkabileceğini düşünmüyorum. zaten sıcak bir çatışma durumunda nato üyeliğimiz sebebiyle safımız belli. fakat böyle bir çatışma olursa einstein'in da dediği gibi taş devrine geri döneriz. onun için de hiç bir şeyin önemi kalmaz.
  • eğer amerika çok kısa süre icerisinde şapkadan tavşan çıkarmanın bir yolunu bulamazsa (savaş), küresel sistemin yeni güç merkezi ve dünyanın yeni patronudur.

    edit: küresel sermayenin dünyaya pazarlamaya hazırlandığı yeni nesil global sosyalizm modelinin laboratuvaridir aynı zamanda. amerika'yi kuran güçler tarafından kapitalizmin çokme olasılığına karşı amerika'nın anti tezi olarak bugünlere ustaca hazırlanmıştır.
  • sars-cov-2 covid-19 salgınının ortaya çıkmasının üzerinden, tahminlere göre bir yılı aşkın süre geçmesinin ardından, sonunda dünya sağlık örgütü'nden bir grup araştırmacıyı, virüsün kaynağını araştırmaları için wuhan'a kabul eden ülke.

    ekipten iki kişiyi, singapur'da yapılan antikor testleri pozitif çıktığı için ülkeye almamış, 13 kişilik ekip ülkeye giriş yapmış. öncelikle 2 hafta otelde karantinada kalacaklar. ancak, çin, ekibin nelere erişmesine izin verip vermeyeceğini açıklamamış.

    dolayısıyla, araştırmacıların virüsün kaynağını araştırırken örneklere vb. erişmesine izin verecek mi belli değil. ekibin üyeleri amerika birleşik devletleri, ingiltere, vietnam ve rusya gibi dünyanın farklı ülkelerinden. bkz

    şimdilik yapılan açıklamalara göre, karantinanın ardından ekip çin'de sadece iki hafta kalacak ve bu süre zarfında araştırma enstitülerinde, hastanelerde ve wuhan'ın deniz ürünü pazarlarında çalışan insanlarla görüşmeler yapacak. deniz ürünü pazarı ne alaka derseniz, bu pazarlardan yeni bir patojen çıktığı tespit edilmiş, o yüzden.

    çin yerel medyasında virüsün, avrupa'dan donmuş yiyeceklerle çin'e geldiği, çin'den çıkmadığı iddia ediliyormuş. avrupa'da 2019 yılında dağıtılan donmuş yiyecek paketleri üzerinden virüs yayıldı deniliyormuş. haber

    13 kişilik ekibe singapur'da kalan 2 kişi sonradan dahil olabilecek mi, çin bu araştırmacılara ne kadar destek ne kadar köstek olacak, bu girişimin sonu bilim kurgu filmlerindeki gibi mi olacak, çin'den dürüst açıklama ve salgınla mücadelede bizlere yardımcı olabilecek net bilgiler edinilebilecek mi göreceğiz.

    18 ocak güncelleme: çin, araştırma ekibinin hasta bakımı sağlayan kişilerle, laboratuvar çalışanlarıyla ve hastalığı atlatmış olan kişilerle görüşmesine izin vermiyormuş. bugün, amerikan sağlık bakanlığından bir yetkili çin'i arayarak, lütfen bu araştırmacıların bu kişilerle görüşmelerine izin verin demiş, ancak bu talep reddedilmiş. bu gidişle bir ay komünist propaganda dinleyip ülkelerine geri dönecek bu araştırmacılar. bkz

    25 ocak güncelleme: bugün çıkan haberlere göre, wuhan'daki ekibin hiç değilse virüsün ortaya çıkıp yayılışını ve yayılış hızını gösteren bir zaman çizelgesi / timeline yaratmak için çalışmalar yapıyor ancak ne kadar başarılı olup olmayacaklarının belli değil. çin'de virüsün kaynağına dair yapılan her türlü araştırmanın komünist parti lideri ve supreme leader xi jinping'e doğrudan bağlı bir task force tarafından onaylanmadan yayınlanamıyor/açıklanamıyor. haberde alıntılanan bazı bilim adamlarına göre, gerçekleri ne kadar gizli tutsalar da, virüsün tam olarak nasıl ortaya çıkıp yayıldığını öğrenmek, çin'in de yararına çünkü bu tür bilgiler, bir sonraki salgına karşı hazırlıklı olmalarını sağlayacak. bkz.

    3 şubat güncelleme: bugün çıkan haberlere göre, ekip wuhan'da bulunan, corona virüsünün nasıl ortaya çıktığını araştıran laboratuvarı ziyaret etmiş. çok sıkı güvenlik önlemleri alınan ve yoğun olarak korunan bu laboratuvarda üç buçuk saat geçirmişler. konuştukları kişiler arasında çin'de yarasalarda bulunan corona virüsü konusunda yıllardır yaptığı araştırmalardan ötürü bat woman lakabını kazanan bir kadın araştırmacı da varmış. laboratuvarda birçok corona virüs örneği olsa da şimdilik çinli araştırmacılar dışında kimsenin bunlara erişimi yok. çin'e dünya sağlık örgütü ekibinin bu örneklere erişimini sağlaması yönünde baskılar yapılsa da henüz bir sonuç alınmış değil. bkz.

    14 şubat güncelleme: bugün çıkan haberlere göre, ekip, salgının tahmin edilenden daha önce başladığı ve sadece aralık ayında virüsün wuhan'da binlerce kişiye halihazırda bulaşmış olduğu kanaatindeymiş. çinli bilim adamları ekibe aralık ayında sadece 174 kişide virüsü tespit ettiklerini söylemişler. araştırmacılardan biri, rapor edilenlerin sadece hastalığı ağır atlatanlar olduğunu düşündüklerini, bunu baz alarak yaptıkları modellemelere göre aralık ayında virüsün binlerce kişiye bulaşmış olduğunu düşündüklerini söylemiş.

    ayrıca sadece aralık 2019'da yayılan virüsün 13 farklı suşu olduğu tespit edilmiş. bu da, virüsün çok daha önceden yayılmaya başladığına işaret ediyormuş. keza harvard'da yapılan bir çalışma da, benzer şekilde, virüsün 2019 yazı itibariyle dünyanın her yerine yayıldığına işaret ediyormuş. haber

    çin'den ayrılan araştırmacılar, çin kendilerine ellerindeki en eski covid örneklerini vermese de birkaç örnek gösterdiklerini söylemiş. hala virüsün laboratuvardan çıkıp çıkmadığı sorusuna net bir cevap bulunabilmiş değil. haber
  • bu ülkenin sömürgesi olmaya hazır olup amerikan karşıtlığı yapan ulusalcılara allah akıl fikir versin. bari atatürk'ün adını ağzınıza almayın. yüzünü batıya dönmüş, medeniyet ve çağdaşlık ışığında ilerleyen bir lideri yüceltmek doğulu, insan hakları ve demokrasiden nasibini almamış devletlere yanlayanlara kalmadı. değil çalışmak tatil için bile gitmeyecekleri ülkeyi inatla savunuyorlar. komünizm belasını ve insan haklarının önemini çok güzel bir şekilde gösteren, kendi içerisinde dünyadan ayrı bir simülasyonda takılan devlet.
  • ingilizcesi people's republic of china olan allahın yalnızca çinliler yaşasın diye trafını dağlarla çevirdiği, kendilerinin de kuzeyine sur ördüğü bölgedeki devletin adı. gariptir türkiye cumhuriyeti'nin adı turkey olarak kullanılırken bu anayasada da yazmamaktadır. benzer şekilde russian federation anayasaında kısaca russia diyebilirsiniz yazmaktadır. turkey olmasında problem yok ancak her seferinde dikkatimi celbeder
  • ekonomisi geçtiğimiz yıl beklentileri aşarak yüzde 2,3 büyüyen ve böylece 2020'de büyüyen tek ekonomi olan ülke.

    kaynak
  • anlaşıldığı kadarı ile türkiye'ye büyük ölçüde teknolojik yatırım kararları almış olan ülke.

    elbette kara kaşımızı , kara gözümüzü sevdimlerinden değil.

    bunun ana olarak üç, dolaylı iki olmak üzere beş sebebi var.

    1-) türkiye'nin yakın coğrafyasın'nda müslüman ülkeler arasında , görece en stabil olanı olması.

    2-) türkiye'nin avrupa birliği ve türki cumhuriyetler ile olan ekonomik iş birlikleri.

    3-) türkiye'nin avrupa'nın en ucuz iş gücüne sahip olması.

    dolaylı (siyasi) olarak ise:

    1-) volkswagen fabrikası fiyaskosun'dan sonra kamuoyun'da oluşan boşluğu ve beklentiyi doldurmak.

    2-) çin'in teknolojik firmalarının ekonomik olarak avrupa piyasasın'dan soyutlanmasını engellemek.

    bonus: uygur türkleri , meselesine sus payı vermek.

    çin , türkiye'nin bu 3 ana avantajını kullanarak hem avrupa birliği , hem türki cumhuriyetler'de ki pazar payını teknolojik ürünler açısından arttırmak istiyor. türkiye'nin bu ülkeler ile olan ekonomik ve gümrük anlaşmaları aynı zamanda bu büyük firmaların vergi konusunda avantaj sağlamasına'da yarıyor.

    şuan'da bbk electronics (çin'in en büyük telefon üreticisi) tüm markaları ile yani oppo , one plus , vivo , realme'yi temsilen ve xiaomi türkiye'de fabrika açma kararı'nı gündeme getirdiler. bunun yanı sıra tcl , tecno gibi diğer çinli üreticilerde yer arastirmasinda bulunuyorlar. huawei'nin de üretim için bir fabrika açacağı söylentiler arasında.

    buna ek olarak koreli samsung ve lg'yi de işin içine katarsak doğrudan en az 70-80.000 , dolaylı olarak ise nereden baksanız 150-200.000 aile sırf bu yatırımlar'dan ekmek yiyecek.

    avrupa'nın tamamen siyasi düşünceler ile çektiği volkswagen fabrikası kartını , yine çinliler uzaktan çok güzel gördüler.

    ancak bu işin burada biteceğini düşünmüyorum. muhtemelen bu yatırımları irili ufaklı diğer teknolojik ve altyapısal yatırımlar izleyecektir.

    çin , yatırımlarını ve parasını , dünya ekonomisinden uzaklaştırılması durumunda yerini bazı üretim konuların'da alması muhtemel güney amerika'da meksika asya'da vietnam , filipinler ve tayland , avrupa'da türkiye özel olarak ise pakistan'a kaydırarak önlemini şimdiden aladururken , uluslararası literatür'de pax americana yerine yeni pax sinica çoktan tartışılmaya başlandı bile.
hesabın var mı? giriş yap