• çin'in kendine özgü dünyasında kaydedilmiş hareketli görüntüler.

    şurada birşeyler mevcut: http://www.cinsinemasi.wordpress.com/
  • dünyanın en ham sinemasıdır belkide. dünyanın 2.büyük ekonomisine sahip, 1.5 milyar kişinin yaşadığı çin'in sinemadaki başarısızlığı dehşet boyutta bence. başlığın ilk tanımı bile bu sene yapılmış. tamam insanlar fakir olabilir, ama yanıbaşında bir hindistan örneği var. nijerya örneği var. üstelik çin'den çok daha fakir ülkeler bunlar. düz bir mantıkla gidersek her 1000 kişiden 1'i filmi izlese otomatik olarak 1.5 milyon sayısına ulaşılıyor. aynı oranı türkiye'ye uygularsak 70 bine geliyor. türkiye gibi büyük şehirler dışında sinema kültürü az gelişmiş bir yerde her yıl 1 milyonu geçen hatta 3-4 milyonlara ulaşan filmlere çekildiğine göre aynı mantıkla çin'de yüzlerce milyon seyirciye ulaşmak mümkün gibi. film çekim, dağıtım ve gösterim maaliyetleri de ucuz olacağından biletler de ucuz olacaktır. bence sıkıntı şuanki sözde sosyalist özde oligarşik yönetimde. sinema ve sanat sonuçta özgürlükçü olgulardır.
  • sadece iki oyuncudan ibaret olan, bütün rollerin, erkek ve kadın, birer kişi tarafından oynanıldığı ve değişik bütün tiplemelerin cgı ve makyajla yapıldığı sinema.
  • (bkz: luo ye gui gen) gibi çok özgün bir filmi içeren sinema.
  • bunca kalabalık bir ülkenin elle tutulur sinema kültürü olmaması çok garip. sovyetler ve japonlar ve dahi hintliler bile kendilerince sinema yapmış bunca zaman ve dünya sinemasına mal olmuş yönetmenler çıkarmışlar. çin sen hayırdır kardeşim diyesi geliyor insanın. ölüsü on milyon gişe ya. yoksa değil mi.
  • çin sineması denildiğinde akla ne kore benzeri ne de japonya benzeri bir şey gelir. çin sinemasından son 20 yıl içinde özelikle hong kong merkezli polisiye aksiyon filmleri olmak üzere çokça ikinci sınıf film çıktı .
    yine de çin sineması denildiğinde avrupa sinemasının benzeri işler çıkar . özgün yönetmenlik örnekleri çokça mevcut ve bunlar uluslararası yarışmalarda her yıl her festivalde en az bir çinli yönetmenin eserini ana yarışmada izleriz. cannes , venedik berlin gibi belli başlı yarışmalarda sıkça çin filmi mevcuttur.

    çinli yeni nesil yönetmenler 4 ve 5. kuşaklar olanlar konularını genelde çin'in içinden geçtiği ekonomik süreçlerden almakta bu süreçlerin bireyler ve toplum üzerindeki yıkıcı karamsar etkileri ana tema . sevgisizlik, iletişimsizlik , işsizlik , güvenlik bütün bunlarla beraber ortaya çıkan buhranlar suçlar. zengin bir havuz var ve bu havuz sürekli teması aynı tekniği klasik bir fransız veya italyan filmi örneğinde olduğu gibi akan filmler.

    (bkz: bi gan)

    (bkz: zhang yimou)

    (bkz: wong kar wai)

    rahmetli bo hu hu yu da unutmamak gerekir . yaptığı tek uzun metrajlı film ile hafızaya kazınacak kadar sert bir film yapmıştı.
  • en az kendileri kadar baskıcı bir rejime sahip olmasına rağmen iran bile şöhretli, saygı duyulan, ekol bir sinema kültürüne sahip bir ülke iken bu milyar nüfuslu oksijen israfı ülkenin sineması, doğru düzgün yönetmeni yok. burunlarının dibinde güney kore, japonya ciddi bir sinema kültürüne, sinema insanlarına sahip iken bu adamlarda bırak sinemayı, edebiyat, müzik ve benzeri sanat disiplinlerinde dünyaya katkıları sıfır.

    robotlaşmış, politbüro'nun emriyle eğlenen bir halka sahip olan, sosyalist görünümlü işçi sömürüsüne dayalı kapitalist ekonomili garabet bir ülke olması bunda en önemli etkenlerden.
  • zenginlik, para, emperyalizmin dayattığı güzellik algısı, dünyayı kurtaran amerikalı figürü dünya sinemasında özellikle işleniyor. çin ucuz iş gücüne dayanan bir ekonomi. vatandaşlarının zenginliğe özenmesini istemiyor. tek tip siyah saçlı birbirine benzeyen insanlar, dünya sinemasının dayattığı sarışın mazi gözlü vb. güzellik algısına uymuyor. dünyayı kurtaran çinli propagandası yapan film çekilse türü ancak komedi olabilir. sinema izleyicisi bu kurtarıcı işini o kadar abdli olarak gördü ki kanıksadı. başkası tutmaz. çin yakın zamanda bir sürü çinli sosyal medya influencerının çoğu videosunu sildi. gerekçe olarak videoların zengin yaşam tarzına özendirmesi çinin sosyalist devlet anlayışına ve çin kültürüne uymaması imiş. bu konuda yasa bile çıkarıldı. feminen gay vb. influencerlarında videoları silindi. sosyal medya aracılığıyla değişik cinsel yönelimlerin özendirilmesi kanunla yasaklandı. zenginlik gibi gay lezbiyen vb. gibi durumlar yine aynı şekilde abd dizi sinema sektörünün yoğun olarak kullandığı konular.
  • şurada biraz hakkı yenmiş sinema. hiç iyi yönetmen çıkaramamış gibi davranılmış. şüphesiz "çin sinemasının en iyi yönetmenlerini sayın" dense ilk etapta zorlanmak mümkün. hemen akla zhang yimou gelecek. wong kar wai takip edecek ve bitti. zorlayınca jia zhangke, feng xiaogang, john woo akla gelecek. ama woo daha ziyade hollywood yönetmeni, aynı şey ang lee için de geçerli. bir de bu isimlerin hepsi yaşlanmış yönetmenler. yeni nesilden isim vermek zor ama en azından bu ustalar sayesinde çin sineması diye bir şeyin varlığından söz etmek mümkün. wong kar wai, zhang yimou, john woo'yu tanıtmaya gerek yok. feng xiaogang'u özellikle anmak gerek. çok iyi filmler yapıyor. çin sineması diye bir şey varsa bu isimler sayesinde var. çin'i globalde temsil eden kişiler bunlar. "yeni nesilden kimler var?" diye düşündüm, aklıma kimse gelmedi. bunun sebebi çin sinemasını çok yakından takip etmiyor olmam ama bir diğer sebep de çin hükümeti sebebiyle çin sinemasının dışarıya çok fazla açılmaması.

    yani diğer ülkeler filmlerini globale yaymak için uğraşırlarken çin filmlerini sadece çinliler izleyince yeterli oluyor çin hükümeti için. eeh bunun da sebebi 1,5 milyarlık nüfusları. bu yüzden her yıl en çok hasılat elde eden filmler listesine birkaç filmleri dahil oluyor. hollywood için abd hasılatı yeterli olmaz, bazı zamanlarda çin hasılatı kurtarıcı hale gelirken çin için çin yeterli oluyor, bu yüzden globali de, hollywood'u da umursamıyorlar. yani evet, çin filmleri abd'de de gösterime çıkarılıyor ama bu "muhakkak bu filmi abd'de vizyona çıkarmalıyız" şeklinde bir amaç güdülmüyor.

    eh bu globallikten kopuş sebebiyle onca yüksek bütçeye ve teknik yetkinliğe rağmen bu sinemadan sadece eski kuşak ustaların adlarını anabiliyoruz. vardır illaki yetenekli genç sinemacılar ama çin hükümetinin baskıcılığı ve sürekli milliyetçi filmler kotarma sevdası sebebiyle bu sinemacılar globalde öne çıkamıyor. halbuki komşuları tayland'tan, kore'den (güneyi tabii ki), japonya'dan globale çok daha fazla sinemacı ve film yayılıyor. bilhassa kore'den. ama bu durum dediğim gibi çin hükümetinin umurunda değil. bu yıl da milliyetçi filmler için büyük bir bütçe ayırmışlar. güzeller güzeli aktris ziyi zhang da yönetmenliğe milliyetçi bir filmle geçecekmiş. eh çektikleri çoğu film de hep milliyetçi zaten. bu yüzden globalin çok ilgisini çekmiyor. ama adını andığım yönetmenlerin filmleri izlenmeli. özellikle feng ve zhang'ın.
hesabın var mı? giriş yap