• dünyadan bihaber insanların gelişimine ve dönen paralara şaşırdığı lig. çin'in başkanı xi jinping'in bu konuda 50 maddelik bir planı var. amerikan rüyasına karşılık çin rüyasını tüm dünyaya pazarlamaya çalışıyorlar, çin'in futbol devi olması da çin rüyasının parçalarından biri. çin'de her haftasonu 2 premier lig maçı yayınlanıyor ve 320 milyon kişi bunu izliyor. adamların planı 2025'te spor liglerinin değerini 850 milyar dolara yükseltmek. xi jinping çin'de mao'dan bu yana en otoriter devlet başkanı olduğu için siyasi çıkarları olan kodamanlar da futbola büyük önem veriyorlar. çin gibi devasa bir nüfusa sahip, sürekli sıcak para akan bir ülkede bunun olmaması şaşırtıcı olurdu zaten. çin'de spor kuruluşlarının özel olarak hizmet aldığı bankalar var, tv gelirleri giderek yükselmeye başladı. 5 yıllık yayın anlaşması 1.2 milyar dolara bağlandı. üstüne üstlük çinliler manchester city'nin %13'lük hissesine sahip, atletico madrid'in %20'si onların. aston villa'yı ve ajax'ı da almayı düşünüyorlar. city'nin etihad campus gibi bir yapısı olduğu için çinlilerin araplarla ortak olması sürpriz değil tabii ki. oyuncu yetiştirmeye de başladılar, 10 sene sonra 50.000 adet spor okulları olacak. ekonomistlere göre en büyük sorun şehirlerde uygulanan ağır vergiler ama ''chinese dream'' ayağına xi jinping o yasaları da gevşetti. mls'e tur bindirmeleri an meselesi, abd'de futbol hala beklendiği gibi geniş kitlelere ulaşamadı. erkek nüfusun büyük kısmı amerikan futboluna, basketbola ve beyzbola yönlendirildiği için soccer genellikle kadınlar tarafından oynanıyor. genel olarak futbol amerikan yapısına pek uymayan, sürekli devamlılığı sağlanan bir spor olduğu için abd'de çok büyük kitlelere ulaşmasını beklemek hayalcilik olur.

    dünyanın en büyük 2. ekonomisinden ve 1.3 milyar insanı barındıran bir ülkeden bahsediyoruz. bir de buna otoriter bir ülke olmalarını ve bizzat devlet başkanı tarafından büyük şirketlerin spor yatırımlarına ciddi şekilde destek çıkılmasını ekleyin. olur da futbol okulları başarılı olursa dünyaya binlerce profesyonel futbolcu hediye etme ihtimalleri var ve ekonomik büyümeleri son 25 yılın en kötü sonucunu almış olsa da 2030 yılında da yerlerini koruyacaklarına kesin gözüyle bakılıyor. bizim ülkede futbolun başındaki adamlar da fatih terim, yıldırım demirören, aziz yıldırım falan. başımızda bu tip adamlar varken çok iddialı konuşuyoruz sanki. sadece futboldan bahsettim, nba'e olan ilgiye değinmedim bile oraya girsek sabaha kadar çıkamayız. ekonomisi iyi olan kalabalık bir ülkenin liginde tabii ki büyük paralar döner. az biraz dünyadan haberdar olun ya.

    edit: financial times'da okuduklarımı yazdım. malın teki de enayi demiş bir de üzerine oğlum demiş. kız olduğumu bile bilmiyor enayi.

    ersan'ı istemelerinin nedeni de çin'de asya kontenjanının hayati bir öneme sahip olması diye biliyorum, hatta transferi duyduğum an ''tamam bitti bu iş'' demiştim. transfer piyasasına bunlar da girdi, bana kalırsa katar'dan bin kat daha iyi bir last resort. basketboldaki gelişimleri de takdire şayan, orada da nba yıldızlarına olan ilgi aşırı düzeyde. ron artest bile geldiğinde salonu dolduruyorlardı.

    linkleri de koyayım da bazılarınızın enayiliği iyice su yüzüne çıksın. araştırmadan sallamak kolay tabii.

    http://www.ibtimes.co.uk/…otball-superpower-1541686

    http://www.bbc.com/news/business-35019718

    http://www.theguardian.com/…us-football-global-game

    bu kadar cahilin olduğu yerde benim laf anlatmam hata.
  • jackson martinez gibi bir dallamaya 42 milyon euro veren saçma sapan takımların olduğu bir lig.burak yılmaz denen müthiş golcüyü nasıl görmüyorlar hayret doğrusu.
  • ekşisözlük'teki insanların düşünce yapısını açık bir şekilde ortaya koyan bir özne...

    katar liginde takımlar para saçarken, 'arap yağı bol bulunca' oluyor... çin ligindeki takımlar para saçarken 'vizyoner oluyor, proje' oluyor... böylesine ikiyüzlülük zor bulunur...

    futbol piyasasında bu denli büyük paraların dönmesi, saçmalıktan başka bir şey değil...
  • iddialar dogru cikarsa ve transfer kapanis tarihi olan 26 subat a kadar suning cilgin teklifini (51 milyon usd) kabul ettirebilirse, alex teixeira santos ustadi da bu ligde izleyebiliriz.

    kaynak

    edit : jiangsu suning transferi bitirmis. teşeyra guzel eyalete gitti. suzhou falan, guzel sehirleri var bu eyaletin. shanghai yakinlarinda hem. aferin ona!!!11
  • yazın rvp ve nani' yi de itelesek şuraya. gerçi para iyi kullanılamayacaksa gitmesinler tabi ama. herifler bildiğin çılgın paralar harcıyorlar.
  • finansal fair-play'in gölgesinde günler geciren türk takimlari icin ekonomik bir firsat olarak degerlendirilmesi gereken lig.

    bizim yönetimlerin, kulüplerinin menfaatlerini gözetmek kosuluyla bu ligin kulüpleriyle ve etkin menajerleriyle, pahali fiyatlara futbolcu ihrac etmek adina lobi calismalari yapmasi abes kacmaz.
  • rusya, arap futbol takımları derken sıra tabi ki çin'de.

    edit: link ölmüştü.
  • enayinin biri ''2025'e kadar amaçları ligin değerini 850 milyar dolara yükseltmek'' demiş. lan oğlum dünyadaki tüm futbol organizasyonunda o kadar para dönmüyor amk, ne saçmalıyorsun uzun uzun?

    asya'da bulunan, çekik gözlü lig.

    edit: bahsi geçen 850 milyar dolarlık hedef, çin'deki tüm spor organizasyonlarında dönmesi hedeflenen para. yani gdp'nin %1'ini hedefliyorlar.*

    http://www.forbes.com/…oadcast-rights/#ccc74326c514

    saçmalamadan önce iyi okumakta fayda var, siz brooklyn'li dombililer gibi olmayın.
  • bence gelecekte çinli iş adamlarının avrupanın baba klüplerini satın alıp bu takımlara astronomik paralar akıtmak için yapılan yol gibi duruyor. şöyle ki; bildiğiniz gibi finansal fair playden dolayı klüp sahipleri öyle kafalarına göre ceplerinden para çıkarıp transfere harcayamıyorlar. futboldan gelirleri olması lazım ki finansal fairplay radarına yakalanmasın. bunu da çindeki klüplere yüksek bedellere gözden çıkardıkları oyuncuları satarak yapabilirler. bunun türkçedeki karşılığı parayı sağ cebinden alıp sol cebe koymaktır. harcanması yasak olan sağ cepteki paranın sol cepte harcanmasının meşrulaşmasıdır. şuan için bu yapılan transferler tamamen bu anlattığım duruma yol yapma. henüz çinliler avrupa futboluna araplar ruslar gibi nüfus edebilmiş değil. ancak ilerleyen senelerde özellikle italyan ve ispanyol takımlarına dadanacaklarını düşünüyorum.

    bu anlattıklarım tamamen kurgu da değil. misal milan gibi realden sonra tarihsel olarak en güçlü takım çinli iş adamlarının radarında. atleticonun hisselerinin bir kısmı çinlilerin elinde ki jackson martinez denilen çöp herifin 42 m. euroya satılması malumunuz.

    tabi burada bir kazan-kazan durumu da söz konusu. jackson martinez belki atletico seviyesinde bir oyuncu olmayabilir (porto kariyerini ben de biliyorum, normalde bu seviyelerin oyuncusu olduğu için transfer edildi de doku tutmayınca tam bir ölü yatırım oldu.) ama çin liginin gelişimi açısından çok büyük bir isimdir. atletico da bu transferle birlikte belkide son 10 yılda ilk defa bir transferden çok büyük zarar edecekken, bir anda kar etmiş oldu.

    ilerleyen zamanlarda daha da avrupa futbolu ile çin arasındaki bu ilişki artacak. dediğim gibi bu sadece yol yapma, yani başlangıç. çok daha aktif olacaklar avrupa futbolu üzerinde.
  • futbol aleminde yeni fil mezarlığı olmaya aday ligdir.
hesabın var mı? giriş yap