• çinlilerin abidik gubidik şeyleri neden yediklerinin açıklaması aslında bu. çin yemek terapisi, vahşi doğada yaşayan pek çok hayvanın, çeşitli hastalıklara veya mistik rahatsızlıklara çözüm olduğunu söyleyen, tarihsel olarak milattan önce 2. yüzyıllara dayanan ezoterik inanışları içeriyor.

    mesela meng shen (621–713) diye bir herif tarafından yazılan shíliáo bencao adlı bir kitapta yaban domuzunun birçok bölümünün terapötik olarak kullanılabileceğini belirtiyor. yaban domuzunun safra taşlarını toz haline getirip kaynatırsanız salgınların önüne geçersiniz. yaban domuzunun dişlerini yakıp kül ettikten sonra kullanırsanız yılan ısırmalarına iyi gelir. tahıl şarabı ile birlikte tüketilecek rafine domuz yağı doğum yapan kadınlardaki süt miktarını artırır.

    ayrıca vahşi doğadan avlanan hayvanların, yine mistik anlamda onlara kan ve enerji verdiğini de düşünenleri var. new york times'daki bu yazıda diyor ki mesela: "“like-shapes eaten strengthen like-shapes”. yani şeklen bir organınıza benzer bir şeyi tüketirseniz o organınız iyi olur" gibi bir şey bu. mesela, güney çin'de yılanların, at veya boğa penislerinin erkeklik güçlerini artıracağına inananlar var. yarasaların geceleri uçmasından ötürü, yarasa yersek gözlerimiz keskinleşir diye düşünenleri var. ayılardan alınan safranın sarılığa iyi geleceğini, kaplan kemiğinin ereksiyon problemini çözeceğini sananları var. misk kedisi, yılan ile birlikte pişirilir ve tüketilirse uykusuzluğa iyi geliyormuş. köpek eti konusuna gelince de, yine kan ve enerjisi yüksek olsun, daha fazla jinbu versin diye kovalanarak avlanmış bir köpeğin etinin iyi geleceğine inananı var.

    dolayısıyla, bugün çin'de bu yemek kültürü varsa, bu onların atalarından kendilerine miras kalmış; benzeri ya da paraleli pek çok başka kültürde de bulunan saftirik masallardan ötürüdür.
hesabın var mı? giriş yap