• ay esaslı olmasına rağmen ne yapıyorlar da hemen hemen aynı tarihlere denk getiriyorlar diye düşündüğüm uygulama. muhtemelen güneş yılına göre bir nevi ayar çekiyorlar. ama acaba nasıl bir usulle?

    eklenti:

    lunisolar calendar maddesine bakıldığında şöyle bir izah var:

    "a rough idea of the frequency of the intercalary or leap month in all lunisolar calendars can be obtained by the following calculation, using approximate lengths of months and years in days:

    year: 365.25, month: 29.53
    365.25/(12 × 29.53) = 1.0307
    1/0.0307 = 32.57 common months between leap months
    32.57/12 = 2.7 common years between leap years
    ıntercalation of leap months is frequently controlled by the "epact", which is the difference between the lunar and solar years (approximately 11 days). the metonic cycle, used in the hebrew calendar and the julian and gregorian ecclesiastical calendars, adds seven months during every nineteen year period. the classic metonic cycle can be reproduced by assigning an initial epact value of 1 to the last year of the cycle and incrementing by 11 each year. between the last year of one cycle and the first year of the next the increment is 12. this adjustment, the saltus lunae, causes the epacts to repeat every 19 years. when the epact goes above 29 an intercalary month is added and 30 is subtracted. the intercalary years are numbers 3, 6, 8, 11, 14, 17 and 19. both the hebrew calendar and the julian calendar use this sequence.

    the buddhist and hebrew calendars restrict the leap month to a single month of the year; the number of common months between leap months is, therefore, usually 36, but occasionally only 24 months. because the chinese and hindu lunisolar calendars allow the leap month to occur after or before (respectively) any month but use the true motion of the sun, their leap months do not usually occur within a couple of months of perihelion, when the apparent speed of the sun along the ecliptic is fastest (now about 3 january). this increases the usual number of common months between leap months to roughly 34 months when a doublet of common years occurs, while reducing the number to about 29 months when only a common singleton occurs."

    benim anladığım kadarıyla yukarıdaki izah bizim kur'an'dan* bildiğimiz nesi denilen uygulamanın bir örneğini anlatıyor. yani ay takvimi ve güneş takvimi arasındaki farkı kapatmaya yönelik bir hesaplama. yahudiler ve muhtemelen onlardan öğrenen araplar kur'an nazil olana kadar bunu uygularlarmış. mesela her üç senede bir fazladan ay eklerlermiş ki 33 günlük fark kapanabilsin. fakat sonra bu uygulama ayetle sabit olarak yasaklanmıştır.
  • türkçesini bilmiyorum fakat ingilizcede "lunisolar calendar" diye adlandırılan sisteme sahip takvim yılıdır.

    bu sisteme dahil diğer takvimler yahudi, budist, hindu, kürt, japon, tibet, vietnam, moğolistan olarak sayılabilir.
  • yabancı bir arkadaşımın yeni yılımı kutlamasıyla, "köpek" yılına girdiğimizi ögrendiğim çin işidir.

    dedim diğer çin yeni yıllarında kutlamamıştın, köpek möpek hayırdır bir ima mı var? adam tabi bu türk işi kıllanmadan bir bok anlamayıp, "sorry if i upset you" filan dedi.

    bu da böyle bir anı olarak raflardaki yerini aldı.
  • yeni yil kutlamalarinda bazi gelenekleri bizim bayramlara benzemektedir. bizdeki bayramlarda küçüklere verilen bayram harçlıklarına benzer içine para konulan kırmızı zarflari bulunuyor. kırmızı zarflar iyi ve guzel sansi sembolize ediyor.
    icine para konulan zarflar evliler tarafından bekarlara veriliyor. ayrıca çalışanlar kendilerine bagli kisilere de veriyor. calisan ama bekar olan kisiler kendi ailesine verebiliyor. ayni zamanda apartman gorevlisi, guvenlik, danismada calisan kisiler yeni yilinizi kutlar ise onlara da veriliyor.
    baska benzer bir gelenek de temizlik. evler yeni yil oncesi temizleniyor ayni bizim bayram temizligi gibi.
    herkes ailesini gormeye gidiyor
    bu yil domuz yilina girildigi icin unlu markalar uzerinde sevimli domuz gorseli olan tasarimlar cikardi. ayrica kuyumcularda altindan cesitli boyutlarda domuz heykeli ve domuz mucevherleri bulunuyor
  • bu sene domuz yılına girildi. domuz zenginliği temsil ediyormuş.
  • kutlanması sırasında kırmızı rengin ve maytapların önemli bir yeri bulunur. bunun sebebi çin mitolojisinde bulunan eski bir hikayeye dayanmaktadır.

    eski zamanlarda nian adında ejderhaya benzeyen bir canavar yaşarmış. nian genellikle denizin altında yaşar ve senede bir gün beslenmek için dışarı çıkarmış. dışarı çıktığında insan ve hayvan ayırt etmeksizin önüne gelen her şeyi yermiş. nian'ın geleceği zaman yaklaşınca insanlar köylerini terk eder ve yüksek yerlere kaçarlarmış.

    bir gün, köydeki herkes nian'dan kaçmak için son hazırlıklarını yaparken köye bir dilenci gelmiş ve kalacak yer istemiş. köyde kimse dilenciye yer vermemiş çünkü herkes evlerini terk ediyormuş. dilencinin ısrarları sonrası yaşlı bir kadın evini dilenciye açmış, dilenci ise bunun karşılığında nian'ı korkutup kaçıracağını ve bir daha köylüleri korkutamayacağını söylemiş.

    dilenci köydeki evleri kırmızı renkle donatmış ve köyün çeşitli yerlerine maytap yerleştirmiş. nian köye geldiğinde kırmızı renkler kendisini şaşırtmış ve bu şaşkınlıkla kükremiş. kükremesinden sonra maytaplar alev almış ve patlamaya başlamış. ortaya çıkan seslerden dolayı nian korkmuş, ardından dilenci kırmızı elbiseler içinde nian'ın karşısına geçmiş. kırmızı renklere karşı korkmaya başlayan nian, dilenciyi görünce hemen köyü terk etmiş.

    bir sonraki gün köylüler tekrar döndüğünde evlerinin yerinde olduğunu görmüş ve bu sebeple dilenciye şükranlarını sunmuşlar. ardından nian'ın kırmızı renkten ve yüksek sesten korktuğunu öğrenen köylüler, nian'dan nasıl kurtulacaklarını öğrenmişler.

    bu sebeple çin yeni yılı kutlamaları sırasında her yer kırmızı renk ile donatılır ve gece yarısında maytaplar (ve havai fişekler) patlatılır. ek olarak bazı insanlar kırmızı renkli elbiseler giyerler.
  • koreliler için resmi tatildir. bu cumartesi günü fare yılına gireceğiz.
  • ay takvimine göre kutlanan bir gündür. her yıl 21 ocak ve 20 şubat tarihleri arasında yeni ayın doğduğu gün kutlanır. çin yeni yılı bu yıl ilk yeni ayın gözlemlendiği 25 ocak cumartesi günü kutlandı.

    çin kültüründe önemli bir yere sahip olan çin yeni yılına insanlar genellikle ailelerinin yanında girmek istiyor. böyle olunca çin'de yeni yıl dönemi dünya üzerinde en büyük hareketliliğin yaşandığı, milyonların seyahat ettiği bir dönem oluyor. havaalanları, tren istasyonları, otogarlar, otoyollar tahminlerinizin çok ötesinde kalabalık oluyor.

    işte bu yüzdendir ki geçen ay içinde patlak veren wuhan virüsü olarak isimlendirilen yeni corona virüsü salgınının korkunç bir şekilde yayılmasından endişe edildi. uluslararası kamuoyunun da baskısıyla ilk önceleri salgını sessiz sedasız geçiştirmeye çalışan çin devleti çin yeni yılı sebebiyle ciddi önlemler aldı. başta salgının çıkış yeri olan wuhan kenti olmak üzere bölgedeki önemli kentler karantinaya alındı. bu kentlere giriş ve çıkışlar kontrol altında. gerek bu şehirlerde gerekse diğer büyük şehirlerde çin yeni yılında genellikle yapılan halka açık alanlardaki büyük kalabalıkların toplandığı kutlamalar iptal edildi ve hatta bölgelere giriş yasaklandı.

    bu yüzden bu yıl çin yeni yılı epey soluk geçti.

    eski yıllardaki kutlamalarla bu yıl yaşananların karşılaştırmasını içeren bir haber

    https://www.insider.com/…an-park-in-beijing-china-1

    bütün bunların altına hong kong'da çin yeni yılının günümüzde aileler tarafından nasıl kutlandığını anlatan bir video paylaşayım.

    https://youtu.be/xawntlpyfme

    ek olarak yeni bir video: çin'in kuzey batısında qinghai eyaleti kırsalında bir köyde yaşayan bir ailenin çin yeni yılı kutlaması

    https://www.youtube.com/watch?v=m_sar6aszdq
  • 20 ocak - 20 şubat arası kutlanır, bu seneki geçiş 17–24 ocak arasında yapılıyor ve festivaller 25 ocak günü kutlanıyor. genelde yoğun kutlamalar 25 ocak - 4 şubat arası yapılıyor. tayvan’da bir hafta, çin’de ise 3 haftaya kadar kutlamalar uzayabilir. bu sene 25 ocak itibariyle “domuz yılı” bitti, “fare yılına” girildi. çin’de kırmızı renk “bol şans” anlamına geliyor, bu nedenle her yerde kırmızı yuvarlak toplar asılır.

    yıllar çin astrolojisinde olan 12 hayvan ile seçiliyor. bu hayvanlar; “fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuz”. bu hayvanların nasıl seçildiğine dair hikayeler ve hangi yılda hangi hayvan seçileceğine dair bir takvim var.
    kaynak
    kaynak-2

    çin yeni yılı tabuları;
    -herhangi bir seramiğin veya camın kırılması yasak. (diyelim ki istemeden bir şey kırıldı, hemen kırmızı bir kağıtla toplanarak barış ve güvenlikle ilgili sözcüklerin mırıldanılmalı)
    -temizlik yapmak, herhangi bir yeri, bir şeyi süpürmek, çöp atmak yasak.(bunları yaparsanız iyi şansı da süpürüp atmış ve uzaklaştırmış olduğunuz inancı yaygın)
    -makas, bıçak ve benzeri keskin objeleri kullanmak yasak. (bu aletler, başarı ve sağlığın engelleyicileri olarak biliniyor)
    -tüm festivaller bitene kadar saç kestirmek yasak.(zaten tüm kuaför ve berberler de kapalı)
    -kavga etmek ve ağlamak yasak.
    -eşinin ailesini ziyaret etmek yasak.(bu yasak özellikle erkekler için geçerli. bu dönemde eşlerinin ailelerini ziyaret etmek demek evliliklerinde problem olduğunu göstergesi sayılıyor ve tüm aileye kötü şans getirildiğine inanılıyor)
    -herhangi bir borca girmek yasak.
    -ilaç almak hatta doktora görünmek, herhangi bir operasyon geçirmek yasak.
    -yeni yıl dileklerini yatarken birine iletmek yasak.(yoksa o kişinin tüm yılı yatağa bağlı olarak geçireceği inancı bulunuyor)

    kaynak-3
  • virüsün bu kadar hızlı yayılmasının bir numaralı sebebi bu adamların virüs olduğunu bile bile yeni yılı tatilini yapmasıdır. avrupa ve amerika'da yaşayan çinliler yeni yıl tatili dolayısıyla çin'e gidip virüsü kapıp bütün dünyaya yaymışlardır. yaptığınız sorumsuzluğun bedelini şu anda milyonlar çekiyor.
hesabın var mı? giriş yap