• çin yeni yılı ya da bahar festivali ay takvimine göre düzenlenmiş ve çok eski bir kutlamadır. 21 ocak ve 19 şubat arasında bir yerlerde yer alır.
    efsaneye göre 12 hayvan yıllara isimlerini verebilmek için kavga etmektedirler.tanrılar gelin bir yarışma düzenleyelim de kıyıya ilk ulaşanın ismini önce verelim derler. hayvanların geliş sırasına göre yıllara isimlerini verirler.
    çin takvimindeki 12 hayvan şöyle sıralanıyor.
    fare(sıçan)(rat)
    öküz(ox)
    kaplan (tiger)
    tavşan(rabbit)
    ejderha(dragon)
    yılan(snake)
    at(horse)
    koç(ram)
    maymun(monkey)
    horoz(rooster)
    köpek(dog)
    domuz(pig)
    2003 yılı koç yılıdır mesela.
  • (bkz: çin takvimi)
  • bugun maymun'a girecegizdir mesela..kutlu olsun..
  • tayvanli arkadasimin soyledigine gore bu sene bu kutlama 28 ocakta yapilacaktir. bu kutlamalar cercevesinde sokaklarda kurulu olan yuzlerce yemek cesidinden istedikleri kadar alabiliyorlar, tadabiliyorlarmis.

    kopek yili diye kopek yiyor olmasinlar? (eyvah eyvah)
    hadi o bi derece de, 2007 de domuz yili olcak. o zaman iste alirlar tepkiyi muhtemel*
  • bütün dünyada uluslararası ticaretle uğraşan herkesi, ben dahil, epeyce germekte olan tatildir. cevapsız kalan e-mailler, açılmayan telefonlar, aksayan yüklemeler, gelmeyen konşimento bilgileri ve evraklar, çinli arkadaşların zaten kötü olan servislerini bu tatil dolayısıyla iyice boka çevirmeleri, uzayan teslim süreleri, ödenen penaltılar.. fransa'da fırsat bu fırsat deyip senelik iznini çin yeni yılına göre ayarlayan bir arkadaşım var. işte çin'in hayatımızdaki yeri. türkiye'de ihracatçılar açısından olumlu sonuçları olabilmektedir. acil statüsündeki siparişler bu tatil yüzünden türkiye'ye kayabiliyor çoğu zaman. zira çin'de bu tatili kimin ne zaman kullanmaya başladığı ve bitirdiği belli değil. kimi firmalar geçen hafta kapandı, kimileri ise bugün resmi olarak. hong kong 21 şubatta iş başı yapacak ama ana kara çin 26sına kadar kaput durumda. konteynır kapanış tarihleri de genelde hafta sonu olduğundan bunların hepsi aksayacak ve bu bir hafta gibi görülen tatil direkt servis olmayan bazı limanlarda 3 hafta gecikme olarak bile kendisini gösterebilir. yani domuz sabrı diliyorum başka da bi şey demiyorum. ama merak en kötüsü ne olurdu derseniz fransız tatil günlerinin çin'de uygulanması olurdu, ne bank holidayleri bitiyor ne national günleri. çin'deki işçi bayramlarının olsun fuar sonrası (nisan ve ekim'deki canton fuarları) tatilleri olsun yıkıcı etki göstermesinin sebebi ise blok olarak bir hafta sürmeleri. mesela bir örnek, gemi yanaştı haydarpaşa'ya bizim çinli evrakları kuryeye vermemiş, telex release de yapmadı güya gecikmiş o telex release 26 şubatta yapılacak ben de yediğim bir haftalık ardiye masrafı ile mutlu olacağım. yine de morali bozmamak lazım, ya bir gün kaşık kullanmaya başlarlarsa?
  • 2009 icin ba$langic gunu 26 ocakta gerceklesecek ve öküz (ox) yili olacak olan zaman cizelgesi.
    (bkz: 26 ocak 2009)
  • bu gun japonya'da resmi tatil degildir.
    ustune basa basa cin'le japonya'yi karistirmak yanlis diyorum.
  • 2009 cinlilein okuz yilidir ve bu sebeple yapilmiş bir kutlamada lezzetsiz cin yemkleini yememe neden olmus bir yildir da ayrica.
  • bugün bašlayan haftadir
  • çin, kore, tibet, vietnam, moğolistan 'da kutlanan bir olgudur. aslında aysal yeni yıl veya güneş ay kırması yeni yıl denilebilir.

    3 şubat 2011'den başlayarak 22 ocak 2012'ye kadar devam edecek yıl demir tavşan yılıdır. (metal tavşan'da denilmektedir)
hesabın var mı? giriş yap