• yazma üzerine odaklanın zira çoğu çinli hala bu konuda sıkıntı çekiyor.
  • çince dediğimiz şeyin büyük ölçüde mandarin lehçesi olduğunu bilin*. basitleştirilmiş (simplified) versiyonundan mı yoksa geleneksel (traditional) versiyonundan mı öğreneceğinize karar verin. (tavsiyem tabii ki simplified.)

    chineseskill (oyun oynar gibi öğrenebilir mi?)
    chineasy nedir? (shaolan hsueh kimdir?)
    google pinyin (klavyeden nasıl çince yazarım?)
    pinyin nedir? (zhou youguang kimdir?)

    bu tarz şeyleri araştırın, arada bir baidu ile arama yapın, twitter sansürlenirse weibo kullanmayı düşünün.
  • öncelikle şu videoyu izleyin. *
  • çine gidin.

    çin'de eğitim ve yaşam keyiflidir. ama bence gidişteki temel amacınızın eğitim mi yoksa keyif mi olduğuna karar vermelisiniz. bence çince en doğru ve keyifli pekin'de öğrenilir. iki alternatif üzerinden eğitim / keyif (eğlence kelimesi tam karşılamıyor bence buradaki öğrenci hayatını, keyif daha doğru gibi) dengesini açıklayacağım.

    eğer eğitim derseniz (bkz: beijing foreign studies university) (bfsu) ilk tavsiyem olacaktır. dünya genelindeki çinli diplomatlar, devlette önemli mevkilere gelmiş çinlilerin hemen hepsi bu okuldan mezundur. 1941 yılında dışişleri bakanlığına bağlı olarak kurulmuştur. bu okulun temel amacı yabancılara çince öğretmek değil çinlilere yabancı dil öğretmektir.

    2008 yılında gittiğimde kampüs binalarını yenilemeye yönelik inşaat çalışmaları yeni başlamıştı. şu an yeni yapılan derslik binası yabancı öğrenci yurdunun hemen yanında ve oldukça kullanışlı. okulun çevresi sakin, yakın mesafede uygur restaurantları var. yani özetle aç kalmazsınız.

    bu okulda ders programı çok yoğun değildir. tabiri caizse kafana vura vura, tekrarlaya tekrarlaya öğretirler çinceyi. hocalar ilk bir iki hafta dışında hemen hemen hiç ingilizce konuşmaz, çince konuları çince anlatırlar. her gün 5 saat dersten sonra günlük en az 2-3 saatlik ödeviniz olacaktır. en tembel öğrenci için gerekli olan budur ancak eğer çok hızlı ilerleme kaydetmek isterseniz günde 6-7 saat ders çalışan öğrenciler de mevcut. ki gerçekten de sonuç alabilirsiniz bu şekilde.

    türk öğrenci sayısı genelde beş kişiyi geçmez okulda. onlar da bursla gelenlerdir. haliyle günlük hayatta sürekli olarak ingilizce ya da çince konuşmanız gerekir. bu zorunluluk dilin gelişimi adına bence pozitif bir etken. aksamları okulun batı kısımda bulunan yaklaşık 15 masalık alanda yabancı öğrenciler ve yabancılarla muhabbete gelen çinliler toplanır, birasını kapan gelir genelde. saatlerce güzel muhabbet olur, burada çok şey öğrenmişliğim vardır. insanlar genelde ülkelerine göre değil çince dil seviyelerine göre gruplaşırlar. bu çok önemli bir konu, zira bir çok üniversitede ruslar, koreliler, türkler vs şeklinde gruplar oluşur ve kimse ders dışında çince konuşmaz. okulun kütüphanesi ve derslik binası içindeki ders çalışma alanları sakin ve huzurludur.

    sınıflar 15 kişi civarı ve her sınıfta en az 4-5 tane koreli, 2-3 tane de japon olur. gerisi avrupa ülkeleri genelde. bu asyalı dostlar ders esnasında 'aaaa, ooo' şeklinde abartılı hayret ifadeleri ile hemen belli ederler kendilerini. derste pek konuşmazlar ama sınavlarda en yüksek notlar hep onlardadır. sınıfça yemekler düzenlenir. arkadaşlık, dostluk ortamı oldukça iyidir.

    özetle bu okula giderseniz biraz yavaş ama emin adımlarla ilerlersiniz.

    gelelim diğer alternatife; (bkz: beijing language and culture university) (blcu). çince öğreten okullar arasında dünyada en tanınan ve bünyesinde en çok yabancı öğrenciyi barındıran üniversitedir diye tahmin ediyorum. her sene gelen binden fazla yabancı öğrenci içerisinde ortalama 20-30 türk öğrenci görebilirsiniz. ilk yıl bfsu'da okuduktan sonra bir yıl türkiye'de kalıp çin hükümet bursu alarak bir yıl da burada çince okudum.

    bu okul öncelikle lokasyon olarak diğerinden ayrılır. wudaokou metro istasyonuna yakındır ve çevresinde bir çok kafe, disko ve bar bulunur. (bkz: la bamba), (bkz: helen's), (bkz: propaganda), (bkz: sensation), (bkz: wu club) ve daha niceleri. uygur restaurantı okul içerisindeki büyük yemekhane binasının arka kısmındadır.

    okuldan çıkar çıkmaz kendinizi bir kafeye atıp kalabalık ve gürültüye rağmen önündeki kitaba odaklanmış insanlar arasına karışırsınız. her gittiğiniz yerde kesin okuldan bir kaç tanıdık denk gelir. gün içinde okulda görüp tanışma fırsatı bulamadığınız kişileri buralarda yakalayıp muhabbet etme şansınız olur.

    pekin'e gelen öğrenci yeri gelir sabahlara kadar eğlenir, klüplerde coşar. bunun için de bence en güzel yer blcu çevresidir. fiyatlar uygundur. zamanla hangi mekanda hangi gün parti var, open bar var öğrenirsiniz zaten. okullara dünyanın dört bir yanından yıllık, 6, 3, hatta 1 aylık programlara yeni öğrenciler gelir. çin'de yaşadıklarının hepsinin orada kalacağını, ülkelerine döndüklerinde herşeyi geride bırakabileceklerini bilen bu tayfa genellikle her gece çılgınlar gibi eğlenir, içer, sevişir... tabi ki içkiyle, karı kızla uğraşmayıp sadece derslerine odaklananlar da bulunur. ama başta söylediğim gibi; temel amaç eğitim mi, yoksa keyif mi iyi belirlemek lazım.

    bfsu'da dönemde bir kitap ağır ağır bitirilirken blcu'da bir dönemde aynı kitaptan iki tane biter. ben oradayken yayınevini kullanıyorlardı. bir dönemde iki kitap demek her gün en az 30 yeni kelime ve bir çok yeni kalıp öğrenmeniz gerektiği anlamına gelir ki çevrede bu kadar mekan ve eğlence ortamı varken bunu başarmak kolay değildir. eğer çok sağlam bir iradeyle günde 4-5 saat ortalama ders çalışırım derseniz tercih edilebilir.

    blcu'ya yoğunlaştırılmış çince programına gelen bir arkadaş vardı ki zaten yoğun olan normal program biraz daha ağırlaşınca dönemin ortasında ipin ucunu kaçırdı ve okula gitmeyi bıraktı.

    iki okulun da dönemlik ücretleri 11500 yuan, yani 5 bin tl civarında. ev tutmak isterseniz blcu'daki yabancı öğrenci sayısının fazla olmasına bağlı olarak civarda kiralar da daha pahalı. okullarda yurt ücretleri makul. ama yurtların da bir yeni bina olanı, bir de eski bina olanı var. fiyatları da farklı. yer ayırtmadan önce sormak lazım okula.

    bu iki okuldan birisine eğlence, diğerine ise eğitim odaklı gitmek gerek bence.

    tabi bunlar dışında gidebileceğiniz yüzlerce üniversite mevcut. dönemlik 8 bin yuan civarı ufak üniversiteler de bulabilirsiniz. buralarda yabancı sayısı da daha az olacaktır.

    bu yazdıklarım türkiye'de üniversite bitirmiş, veya üniversite okumak istemeyen, sadece dil eğitimi alıp hayata atılmak isteyenler içindi. ancak eğer yaşınız gençse lise biter bitmez çin'e gelip burada bir üniversitede bölüm okumak daha mantıklı bence. bu sayede hem dil öğrenip hem bir bölümden mezun olabilirsiniz.

    bölüm okumak isterseniz genelde ilk iki yıl dil eğitimi alıp sonrasında okumak istediğiniz bölümü seçiyorsunuz. eğer (bkz: hsk) sınavından 6 üzerinden 5 aldıysanız bazı okulla dil eğitimi süresini es geçip direk 2. veya 3. sınıftan üniversiteye başlatabiliyor. okulların ve bölümlerin türkiye'deki denklik hususunu tam olarak bilmiyorum ne yazık ki.

    gelelim başvuru konusuna. daha önce yurtdışında bulunduysanız, özgüveniniz ve maceracı bir ruhunuz varsa, bence okulun internet sitesi üzerinden başvuru yaparak gelen evraklarla vizenizi alıp yola koyulabilirsiniz. ilk gittiğinizde çevredeki hemen hiç kimsenin, özellikle taksicilerin ingilizce konuşmayacağını aklınızdan çıkarmayın. iletişim kurmak oldukça güç olacak ve kesinlikle kazıklanacaksınız. ki çin'e gidip de kazıklanmadan gelmek neredeyse imkansızdır. o yüzden çok da takılmamak lazım.

    daha rahat ve güvenli sistem ise türkiye'de bu işi yapan bir şirketle anlaşıp onlar aracılığıyla tüm işlemleri halletmektir. havaalanından sizi karşılatıp okuldaki tüm başvuru işlemlerinizde yardımcı olacak bir kişi ayarlarlar. ücretler ne civarda pek bilgim yok.

    finansal destek ile ilgili de diyeceklerim var... çin hükümet bursu denen bir olay var, araştırın. ayrıca konfüçyus enstitüleri ile irtibatlı olun, onların da bursları olabiliyor. bunun dışında çine gittiğiniz ilk yılda ekstra bir performans sergilerseniz bulunduğunuz okul size burs verebiliyor. ya da bir yandan eğitime devam ederken başka okullara burs başvurusunda bulunabilirsiniz. para yok, ailem destek olamaz diye zırlamayın. eğer yeterince isterseniz elbet bir yol bulunur.

    ve sonuç olarak yeniden başa dönüyorum. çince öğreneceklere tavsiye; çine gidin.
  • çinli prenseslere fazla sarmayın. attan inip çiftçiliğe geçmeyin. altına gümüşe kanmayın.
  • sanıldığı kadar zor değildir. günde yarım saat ayırırsanız rahatça öğrenirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap