• cocuklugumuzda mahalle kahvesinde abilerimizin ismarladigi oraleti icip ihtiyarlatin konusmalarina kulak kesilirken duydugumuz efsane hikayelerden biriydi. sahi niye izin vermemislerdi?
  • metan gazı kükürtdioksit zehirlenmesine cin diyen cahil açıklaması. gömüyü açtıktan sonra havalandırmak lazım. dört metrenin altı olunca tabi ki zehirlenme garanti oluyor. tılsım da şu: açıyorsun gömüyü, tılsım, mılsım, dua felan okuyorsun, cinin çıkmasını bekliyorsun. o çıkan metan gazı kükürtdioksit olmasın?
  • oylum talu'nun programının düştüğü içler acısı halden fazlası değildir. arada sırada eli yüzü düzgün, yaptığı iş akıl ve mantık sınırları çerçevesinde insanları çıkarıyor ancak türkiye'deki pislik kültürel yapılaşmayı pohpohlamak için de saçma sapan konu ve konulara yer vermeyi de ihmal etmiyor. ilgili videonun yorumları daha fena. "inanmayanlar var" diye konuya girebilen şaklabanlar var, "hayatında araziye çıkmamış" diye tümceye girip "hocamıza bla bla" diye insanlara atarlananlar var.

    bu yarattığınız tehlikeli ve bir o kadar iğrenç kültür yok edilmek zorunda. bunun lamı cimi yok.
  • bu mevzu nereden tutsan elinde kalır. boktan bir durum.

    televizyona çıkıp program yaptıkları adam "defineci". yani hiçbir uzmanlığı, eğitimi olmadan kafasına göre kazılar yapıp, tahrip ettiği eserlerden pay almak isteyen bir tip. yaptığı iş yasadışı. gayet pişkin bir biçimde "arkeologlarla bir türlü yıldızımız barışmadı" "devlet para vermezse tarihi eser kaçakçılığı bitmez" gibi açıklamalar yapabiliyor. bunu yaptığı yer de ülkenin en çok izlenen haber kanallarından biri.

    eh, böyle ehliyetsiz, avantacı birini ekrana çıkarırsanız cin hikâyesi de dinlersiniz. şaşırtıcı değil. zaten cinlerle konuşan insanların "tarihçi" sıfatıyla ciddiye alındığı bir ülkede yaşıyoruz
  • kanal ve konu ciddiyeti paralelliği diyorum.
  • türk mitolojisinin yaşadığını kanıtlayan konuşma budur aslında. adam yeraltı ruhları diyor, ağacın üstünde kadın diyor, kedi aslana dönüştü diyor. ona kam, şaman değil de hoca diyor olmaları durumu değiştirmiyor. düşünce yapısı aynı. tekinsiz yerlerde gezerken saçı saç hocam, dağa çıkarken destancı götür yanında bak bakalım bir daha sorun çıkıyor mu?
hesabın var mı? giriş yap