• ankara'da cinnah caddesi üzerindeki 19 numarada bulunan bu apartmanın asıl adı "meydanlar müdürlüğü işçileri yapı kooperatifi apartmanı". havaalanında çalışan mühendis ve mimarlara mesken oluşturmak amacıyla mimar nejat ersin tarafından 1954-55'de tasarlanıp 1957'de yapımı tamamlanıyor.

    üç katlı ve her katta 5 dubleks daire ile toplam 15 daireye sahip olan bu apartmanda ankara manzaralı bir seyir terası, barbekü, güneşlenme yerleri ve yüzme havuzu gibi bugün için bile oldukça ütopik ve sürrealist sayılacak özellikler bulunmakta. dönemin ünlü modern mimarları le corbusier, oscar niemeyer, lucio costa, edward durrell stone'un etkisinin görüldüğü söylenen (1) cinnah 19, 1950 sonlarındaki ortak kullanım alanlarına sahip modern apartmanlar (2) arasında yer almakta.

    başbakan* ve cumhurbaşkanı*, döneminin en gözde yapılarından biri olan cinnah 19'un, yakınındaki mimar hayati tabanlıoğlu'nun çankaya camisi ile birlikte tek bir yeşil alan içine alınarak korunmasını talep etmişlerse de 1960 darbesi sonucu bu girişim akîm kalmış. 1970'lerin ortalarına kadar oldukça şaşalı günler geçiren, ankara'da bulunan sefaret mensuplarının, amerikan askerlerinin ilk tercihlerinden biri olan bu yapı, gittikçe yoğunlaşan kentlere göç olgusu, buna paralel seyreden rant artışı vb. nedenlerle duraklama dönemine girmiş ve nihayetinde bugün itibariyle (hadi çöküş demeyelim ama) bakımsız bir halde kaderine terk edilmiş duruma gelmiştir. son dönemlerde özellikle ankara mimarlar odası'nın "bina kimlikleri" projesi kapsamında ankara'daki diğer pek çok özgün bina ile cinnah 19 hakkındaki bilinçliliğin de artırılmasına yönelmiştir.

    yukarıda da yazdığım üzere, cinnah 19 aslında sürrealist bir yapıydı. ancak bugünün ankara'sı için esamesi bile okunamaz. niyesine açıklamama gerek var mı? (bkz: ankara'da bir sürrealist melih gökçek)

    (1) mimar ali cengizkan'ın bu apartman üzerine güzel makaleleri var. mesela, kendisine ait "cinnah 19": ütopik mi, gerçek modern mi?" adlı makale ile yine kendisine ait "nejat ersin ile 'cinnah 19' üzerine" başlıklı makale ve söyleşilerine bakılabilir. her iki yayım da şu kitabın içerisinde mevcut: modernin saati: 20. yüzyılda modernleşme ve demokratikleşme pratiğinde mimarlar, kamusal mekan ve konut mimarlığı, mimarlar derneği 1927 ve boyut yayınclık, istanbul.

    (2) bu apartmanlar şunlar:
    - 1956 tarihli ve emin onat'a ait hayat apartmanı (bunun yerini bilmiyorum).
    - ahmetler'de bulunan 1956 tarihli 96'lar apartmanı
    - büklüm sokak'ta bulunan 1957 tarihli fikir işçileri kooperatifi
    - 1957 tarihli iller bankası apartmanı (bunun da yerini bilmiyorum)
  • "cinnah 19'da yaşamam lazım" düşüncesi aklından çıkmayan bir insanım ben.
    mimarlar derneği de bugün, cinnah 19'a taşınmış.
  • ankaranın açık ara en güzel binası. her sabah işyerime giderken önünde durup bir gün bu apartmanda yaşayacağım diye kendime söz veriyordum, imkansız ya en güzeli işte.
  • her geçtiğimde gözüm takılır, içine girsem orada yaşasam derim, çok güzeldir çook.
  • ankara'nın büyüleyici binası

    mimarı nejat ersin'in 1954'te tasarlardığı bina çoğu kişiye dışarıdan her ne kadar güzelliğini gösteremese de içerisi bambaşka bir dünyadır.

    kapısından girdiğiniz anda binanın dış yüzeyi ile koridoru birbirinden ayıran duvar kaplaması size özel bir binaya girdiğinizi anlatır. terasında yüzme havuzu bulunan, asma tavanları olan dubleks konutları olan gerçekten özel bir tasarımdır.

    ayrıca kendisine yakışan bir şekilde alt katında mimarlar derneği 1927'yi misafir eder. salı akşamları burayı ziyaret edip hem binayı görebilir hem de eğlenceli organizasyonlara katılabilirsiniz.
  • cinnah caddesine bakan cephesi pek dikkat çekmese de üsküp caddesi'nde manhattan'dan aşağı doğru yürürken binalar ve ağaçların arasından karşınızda beliren yapı.
  • ankara’da yaşasam kesinlikle oturmak isteyeceğim bir apartman olurdu burası bir mimar olarak. günümüzde bile böyle ütopik ve fonksiyonel binalar yapılmıyor. ankara’da tescil edilmesi gereken çok güzel binalar var. istanbul’da bu sayı çok çok az. umarım işini doğru bir şekilde yapan bir kültür bakanımız olur da bir gün, bu yapı dahil, 50’lerin, 60’ların sivil mimari eserlerini tescil edip bizden sonraki kuşaklara miras olarak bırakır çok geç olmadan.
  • ankara'nın doğan apartmanı.
hesabın var mı? giriş yap