şükela:  tümü | bugün
  • tekir mesela. sokaktan gelen mucizevi varlıktır o. adama evinin yolunu öğretir.
  • bir kisim insanlarin cins hayvan takintisi sonucu sahip olunabilecek kedi. siyam kedisi olabilir kendileri, veya iran kedisi, himalaya kedisi...
  • (bkz: cins insan)
  • yıllar ve nesiller boyu birbiriyle çiftleşerek kendi cinsine ait kısıtlı gen havuzunda debelenmiş, kendine has görüntüsü olduğu kadar tuhaf genetik sorunları, vücut yapısı ve hastalıkları olan ve bu nedenle sokağa bıraktığınızda yaşamını sürdürme ihtimali düşük olan kedi türlerinin genel ismi.
  • dandik arabalarin bagajlarinda henuz yavruyken onlarcasi, yuzlercesi sinirdan kacak sokulup ulkemizde satilan hayvanciklar. bir kismi kotu transfer ko$ullari nedeniyle, bir kismi da hastalik kaparak ölüyorlar. kalanlar pet shoplarda uc kari$lik kafeslerde ko$up oynayamadan "satin" alinmayi bekliyor.

onlara gercekten cok yazik. cok, cok yazik.
  • (bkz: scottish fold)
  • ne yazık ki bir şekilde mutlaka para verip alan insanlar olduğu için aslında ücretsiz hayvan sahiplendirmek isteyen kimseler bile sahiplendirdikleri kimselerin hayvanı damızlık olarak kullanabilecekleri -yani hayvan üzerinden para kazanacakları- düşüncesiyle para ile sattıkları kedilerdir.

garip bir kısır döngü içinde aslında... mesela "o kadar para verdim aldım bende yavrularını satar para kazanırım!" gibi bir düşünceye neden oluyor yavru 'kedimden para kazanmasınlar' diye parayla kedisini sahiplendirenler.

böyle garip pis bir şey.

o değil de geçen buralarda kızını 4 milyara satan ve bunun için senet sepet sözleşme imzalatan baba geldi aklıma... insan yavrusunu satınca olmuyor da kedi yavrusunu satınca oluyor öyle mi? bir garip doğrusu.
  • öleceklerini anladıkları zaman giderler.
    senin için senden vazgeçerler, sırf seni üzmemek için.
    ben sensizlikte üzülüyorken, sende üzülme bensizliğe ki ben hep senle kalayım,
    hatırlamak istediğin şeklimle.
  • her kedi aslında cins bir kedidir.

(bkz: traditional street cat)
  • sahiplerine bir ricada bulunmak istediğim hayvancık. cins derken, irandı, scottish fold'du filan, onları kastediyorum. sevgili cins kedi sahibi arkadaşım, senden ricam, eğer kedinin üremesini istemiyorsan, kedilerinin sayısı artsın istemiyorsan, lütfen kısırlaştır hayvanını. kızgınlık zamanı, lütfen ama lütfen sokağa salma onu.

cins kedi nedir? kedide ortaya çıkan, normalde ölümcül olan bir mutasyonun insan ihtimamı ile yaşatılıp devam ettirilmesidir. mesela iran kedisini ele alalım. çok da hakim değilim aslında konuya ama benim bildiğim iran kedisinin gözleri ve burnu çok hassastır, sürekli enfeksiyon sorunu yaşar. tüyleri uzun olduğu için düzenli taranıp güzel bakılması gerekir. sokakta yaşasa o uzun tüylere pireler bitler dolar, gözler pislik içindeki ortamdan mirop kapar. sokakta hayatta kalması mümkün değil. özen isteyen, kendi evladınızmış gibi hasasiyetle bakmanız gereken bir hayvan yani. muhtemelen sen de bunu yapıyorsundur, sağol.

peki siz bu kedicanları kızgınlık döneminde sokağa salarsanız ne olur? bunlar normalde gayet dayanıklı, dertsiz, sokakta yaşama konusunda fazla sıkıntısı olmayan tekir ve sarmanlarla çiftleşir. netice itibari ile tekir ve sarman kadar güçlü olmayan, sokak şartlarına hiç de uygun olmayan gariban yavrular meydana gelir. sokakta yaşamaya uygun olmayan bu yavruların hassas gözleri, solunum yolları hemen ortamda fazlasıyla bulunan mikroplardan kapar. minik bedeninin kaldıramadığı ağır enfeksiyonlarla boğuşur. bu dünyada daha iki ayını dolduramadan o minik can bir kenarda acı içinde ölür, tükenir gider.

hayır cins bile olsa kedi sahibisiniz. azıcık hayvan sevgisi ve vicdan bulundurduğunuzu düşünüyorum. lütfen bencil olmayın, kendi kediniz dışında sokakta sefil olan canları da bir düşünün.

not: hayvanlar kısırlaştırılınca "vah benim erkekliğim/kadınlığım gitti, ühüüü" diye ağlamıyor. hatta farkında bile olmuyorlar. ve hatta bazen çiftleşme içgüdüleri bile ölmüyor. bende kısırlaştırılmış bir dişi ve bir erkek kedi var, sanki hiç operasyon geçirmemiş eşoğlu eşekler, kudurup duruyorlar evde. dünyanın sonu değil yani merak etmeyin.

edit: şu resimdeki bebe, onu bulduğumda size bahsettiğim şekilde ölmekteydi. annesi uzun tüylü, tarçın rengi, değişik bir yüzü olan bir kedicik. bunun yavrularının hepsi çok ağır enfeksiyon sorunu yaşadı, resimdekini bulduğumda bir çalının altında ölüyordu. bir gün sonrayı göremezdi. ağır bir tedavi geçirdi. bir gözüne perde inmiş, ona bir şey yapamadık ama artık tamamen iyileşti. çok narin bir şey, hiç sesi çıkmıyor. kardeşlerinden biri daha onun gibi. sadece beyazlı sarman bir yavru çıkmış aralarından kimseye eyvallahı yok. şimdi yuva arıyorum bu miniğe, pek umudum olmasa da.
hesabın var mı? giriş yap