• harika hayali limanlar cizen barok italyan ressam. 1600-1682 yillari arasinda yasamistir.

    http://en.wikipedia.org/…ile:claude_lorrain_008.jpg
  • yaptığı manzaralar zamanında öylesine beğenilirmiş ki bazı zenginler bu abimizin tablolarına benzetmek için arazilerinde peyzaj çalışmaları yaptırırlarmış.
  • barok dönemi fransız ressam.

    the embarkation of the queen of sheba adlı eseri ünlüdür. türkçesi saba kraliçesinin yola çıkışı olabilir.
    resimde krallar kitabının 10. bölümünde anlatılan, saba kraliçesinin (bkz: saba melikesi belkıs) kral solomonu ziyaret için limandan ayrılışı betimlenmiştir.
    aslında çoğu ressam bu iki kişinin buluşmasını resmetmişken ( (bkz: giovanni demin), (bkz: edward poynter), (bkz: brett heaston) vs.) lorrain tarzına uygun olarak (kendisi liman resimleriyle ünlüdür.) kraliçenin limandan ayrılışını resmetmiştir.
    üstte de dediğim gibi kraliçe saba ve kral solomonun birleşmesi çokça kullanılan bir temadır. özellikle yahudi ressamlar ve yahudi dinini tema olarak kullanan ressamlar ve yahudi diniyle dalga geçmek için tema olarak kullanan yazarlar tarafından.
  • 17. yüzyılda manzara resmi bağımsız bir konu olarak gelişmiş. ressam, tasarımcı ve baskı ressamı olan claude, tüm zamanların en ünlü manzara ressamı olmuş. genç yaşta anne ve babasını yitirmiş. claude gellee, doğum yerinden dolayı çoğunlulda claude lorrain ya da daha yaygın olarak onun büyük ününü yansıtacak şekilde sadece claude olarak isimlendirilmiş.yaklaşık 13 yaşında, agostino tassi’nin (artemisia gentileschi‘ye tecavüz eden) atölyesinde yardımcı olarak çalışmış ve roma’ya taşınmış. bu sırada tassi bir manzara ressamıymış.claude, napoli’de çalışarak kısa bir süre geçirmiş ve nancy’de kilise freskleri için saray ressamı claude dernet (1588-1660) ile çalışmak üzere 1626’da lorraine’e dönmüş.

    iki yıl içinde hayatının sonuna kadar kaldığı roma’ya dönmüş. kendini roma’nın önde gelen manzara ressamlarından biri olarak kabul ettirerek 1633’te son derece saygın olan accademia di san luca’nın üyesi olmuş. asıl adı claude géle olan bu genç ressam, tablolarına “le lorrain” imzasını atıyor, roma’nın ileri gelenleri kadar roma ‘daki fransız ressamları da onun üstünlüğünü kabul ediyorlarmış. romalı zengin bir saraylı olan muti, saraylarından birini fresklerle süsleme görevini lorrain’e vermiş, 1640’a doğru, ispanya kralı, 1663’ten sonra ise colonna prensi onun tablolarının ve müşterileri arasına girmiş.

    villa medici’yle liman 1637, galleria degli uffizi, floransa, italya

    italyan sahil manzarası 1642, staatliche museen, berlin, almanya

    merkür, apollo’nun öküzlerini çalıyor 1645, galleria doriapamphili, roma, italya

    ulysses’in feaci topraklarından ayrılışıyla liman sahnesi 1646, musee du louvre, paris, fransa

    saba melikesinin gemiye binişi
    national gallery, londra, birleşik krallik

    görsel
  • şöyle bir resimlerine daldım gittim diyebileceğim ressamlardan birisi.
    fark ettiğim bir kaç husus var, genel teması doğa ve antik kentlerden ibaret sanki bir de kompozisyonları aynı ölçüde hep. ağaçlar hep aynı yerde sanki, aynı biçimde ve eğimde duruyorlar. bir de resimlerinde insana huzur veren bir karamsarlık mevcut. bunlar tabii benim yorumlarım ve gözlemlerim.
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
hesabın var mı? giriş yap