• inanılmaz görüntülere sahip 1963 yapımı dönem filmi.

    --- spoiler ---

    abi o cleopatra'nın roma'ya giriş sahnesi nedir öyle? o yarım milyar doların dörtte üçü bu sahneye dökülmüş olabilir yeminle. ağzım açık izledim.

    --- spoiler ---
  • netflix’in yunan asıllı kleopatra'yı,afrika asıllı oyuncuya oynatması sebebi ile bu sefer ;sert kayaya çarptığı belgesel.söylentilere göre mısırlılar netflix’i dava edeceklermiş.
  • cleopatra..
    en ihtiraslı aşkların kraliçesidir. aslında çok güzel olmadığını kendisi de biliyor. ama sezar'ı bile kontrolden çıkaran, ölçülü göğüsleri, gösterişli kalçaları, karşı konulmaz karizması, kendine özgü titreşimli sesiyle istediği dili bir müzik aleti gibi kullanma yeteneği ve hırsı onu güzel yapıyor. tarihin yazdığı en büyük komutlardan olan sezar'ı en olgun yaşında (52) daha 21 yaşındaki toy bir kızın baştan çıkarması ufak tefek bir olay olmamalı. öyle ihtiraslı bir kadın ki, sezar'a mısır ordusu karşısında kendi gemilerini yaktırmış. o karmaşada, iskenderiye'deki devrin en büyük kütüphanenin büyük bir kısmı kül olmuş. sezar cleopatra'dan öylesine etkilenmiş ki kutsal venüs tapınağı'na onun heykelini diktirmiştir. cleopatra iki imparatorluğu birleştirip, (roma ve mısır) büyük iskender'in de hayali olarak bilinen tüm dünyaya sahip olma arzusu ile sezar'dan olan minik sezarion'u alıp roma'ya gidişiyle hırsı zirve yapmış. bu hareketi bilge komutan sezar'ın hayatına mal olmuş. fakat ona büyük aşkı (antonius'u) bulma fırsatı vermişti.
    bir çok dili (kendi dilinden başka 6 dil) ana dilin gibi iyi konuşacak kadar eğitimli olması, kendisi ve sevgililerinin hayatını devam ettirmesine yetmemiştir.
    bu gün çoğu insan onun yunanlı olduğunu ve hatta o dönemin ve sonrasındaki 300 yıl boyunca hanedanlığın mısır dili yerine yunan dilini kullandığını bilmez. ama yinede kadirşinas tır. çünkü, hükümdarlığın hakkını verip yerel kültürü, antik gelenekleri ve mısır tanrılarını ailesinde kabul eden ilk kişidir.
    çok güzel değildir fakat güzelliğin sırrını da çözmüştür. ölü denizde kendisi için özel parfüm fabrikasında üretilen 4 kurşun bazlı makyaj malzemelerini üreten tesisleri vardır. (şimdiki kadınlar o makyaj malzemelerinin sırrını hala bilmiyorlar ama ona yetişmek için her gün başka bir kozmetik ürünü denemekten de geri durmuyorlar). bu gün bile, her erkeğin hayali, cleopatra gibi karizmalı bir kadınla beraber olmaktır.

    tarihin yazdığı bu en ünlü kraliçe, büyük aşkı antonius'un yokluğuna dünyanın bunca nimetine sahip olmasına rağmen dayanamamıştır. bir kadının en güzel ve olgunluğunun doruğu olan 30 lu yaşların sonlarında zehirli bir tarakla hayatına son vermiştir.

    meraklısına not..
    1--kaynaklar zehirli yılandan bahsetse de, kleopatra yanında zehirli bir yılan taşımayacak kadar zeki, akıllı ve bilgili bir kadın. en büyük ihtimal zehirli tarak. 2 nci ihtimal kendi zehir'ini sürekli yanında taşıması.
    2--büyük aşkı antoniusa verdiği kokteylin maliyeti, bu günün parasıyla yaklaşık 16 milyon dolar. o zamanki toplam bütçenin yaklaşık yarısına denk bir harcama.
    3--öldüğünde 39 yaşındadır ve mezarı bilinmiyor.

    bir fazla kelime hatası düzeltildi.
  • özetle, mısır'ın yunan egemliğinde olduğu yıllar iskenderiyede doğdu. yunan asıllıdır. mısır toplumuyla kan bağı ile karışmamak için kardeşi ile evlendi(rildi). babası öldüğünde 18 yaşında tahta çıktı. mısır halkıyla kaynaşmak amacıyla kendisini mısır dinine verdi. ayrıca, dedesi olan dadadidis, mısır için büyük bir kahramandır.
    cleopatra, üç beş satıra sığacak bir yaşam değil tabii. o yüzden özetlemeye çalıştım.

    birde film var aynı adı taşıyan 1963 yapımı.
    roma'nın en iyi askerlerinden iki tanesini (jül sezar ve marcus antonius) baştan çıkaran ve tarihin akışını değiştiren bu güzel kraliçenin unutulmaz hikayesinin portresini, nefes kesici setlere ve ihtişama sahip bu filmle anlatmaya çalışmış yapımcısı. çekimleri 3 yıl süren 1963 yapımı mükemmel bir filmdir.
    film, braveheart ve titanic gibi destansı romantik filmlerin en görkemlisidir. o dönem filme harcanan 44 milyon dolar günümüzde 300 milyon dolardan fazladır. 9 dalda aday gösterildiği oscar ödüllerinden 4 tanesini almıştır.

    kraliçenin roma'ya giriş sahnesi kusursuz bir eşsizlikte çekilmiştir. orijinali 320 dakika ve iki bölümden oluşmaktadır.
    dönemin en büyük yapımıcılarından olan '20th century fox'u iflasa sürüklemiştir. böylesine mükemmel bir filmin yapımcısını iflas ettirmesi de ayrı bir denklem gibi tabii. zira 500 milyon dolara yakın gelir beklenen film, yapımcısının manhattan caddesinin neredeyse tamamını kaplayan gayrimenkullerinin el değişmesine sebep olmuş.

    film, bence sözlük içinde ''cleopatra (film 1963)'' ismiyle ayrı bir başlıkta olmalı. zira cleopatrayı anlatmakla, cleopatra filmini anlatmak aynı şey değil. denedim ama sözlüğe kabul ettiremedim. demek ki bilmediğim format kuralları var.
    mı?
    acaba?
  • sinema tv'de denk gelince "ne para harcamışlardır bu filme" demiştim, dediğim kadar da varmış. film döneminde başarısızlığa uğramış olabilir ama günümüz için bakıldığında harcanan emek hayranlık verici.
  • julius caesar 'ın hastalığı, marcus antonius'un -daha caesar ölmeden- batı & doğu eksenli -birleşerek belki de- koca bir imparatorluk özlemi çekmesi ve bunu caesar ve cleopara yanında gaza gelerek ağzından kaçırması, cleopatra'nın dolgun/güzel/diri göğüsleri, cleopatra'nın kehanet sahneleri, caesar'ın, oğluna bir kral gibi davranış şekillerini öğretmesi, catullus şiirlerinin okunması, cicero'nun keskin dilinin bir gün kesileceğini söyleyen tarihsel düşmanı marcus antonius'un tepkisi, octavianus'un ilk göründüğü sahnede ne kadar ezik olduğu - ki m. antonius, o'na; "birgün öldüğünde, hiç yaşamamış olarak öleceksin.." demiştir.- gbi mevzularıyla akılda kalan bir film.

    cleopatra'nın roma'ya gelişinin canlandırıldığı sahne inanılmaz görkemliydi. o danslar, o renk cümbüşü ve caesar'ın o'na sükunet içinde bakışı ile caesar'ın öldürüldüğü sahnedeki lirik anlatım da es geçilmemesi gereken mevzulardır.

    not: cleopatra'nın bir numaralı yardımcısı ftatatita'yı göremedim bu filmde, neden acaba?
  • film zamanında olay yaratmış 44 milyon dolarlık bütçesi, bugünün parasıyla 306 milyon dolara denk gelmektedir ki, bu da cleopatra'yı tüm zamanların en pahalı filmi yapıyor hemencecik.
  • inanılmaz bir görselliğe sahip 1963 yapımı film. günümüzde daha görkemli sahneler yapılsa da bunların dijital olduğunu bilmek biraz soğutuyor izleyiciyi.
    oysa bu filmde savaş sahneleri ve devasa dekorlar göz kamaştırmakta. tek sorunu 3 saatten uzun sürmesi belki de...
  • patra nın cle si anlamında ingilizce sozcuk. cle'o patra yani.
  • pharaohnun expansion pack'inin ismi.
hesabın var mı? giriş yap