• cmos teknolojisi ile uretildigi icin herhangi bir cmos mikroelektronik hattinda uretilebilen, her pixeli ayri ayri amplifier'e sahip oldugu icin ccd'lerdeki sensorun uzerine dusen cok parlak bir noktanin ayni satirda tarama yonunde yayilmasi sorununa sahip olmayan goruntu sensoru.
    ccd'lere gore cok dusuk guc tuketimine sahiptirler. gunumuz itibariyle 2.5v'tan 5v'a kadar besleme gerilimleri ile calisirlar. cogunlukla dahili adc'ye sahiptirler.
    bunlarin sorunu, isiga duyarli yuzeyin bir kismi adc, amplifier vs elektronige ayrildigi icin duyarliligi genel olarak ccd'lere gore daha dusuktur. isik dusen yuzeyin ne kadarinin goruntuyu algilamak icin kullanildigi, ne kadarinin diger elektronige harcandiginin orani fill factor adi verilen bir yuzde ile ifade edilir.
    sozu edilen elektronigin, isiga duyarli katmanin altinda yapilmasini saglayan teknikler gelistirilerek bu oran %100'e yaklasmaya baslamistir. sektorde yakin gelecekte cok ozel bazi kullanimlar disinda ccd'lerin yerini alacagi dusunulmektedir.
  • yanılıyorsam düzeltirsiniz, ccd sensörlere göre:

    +daha az ısındıkları için iso başarımları daha iyidir,
    +daha az ısındıkları için ardarda daha hızlı fotoğraf çekilebilir,
    +daha az ısındıkları için büyük sensörlerde video çekmeyi ve live view'i mümkün hale getirirler,
    +daha az enerji tükettikleri için daha uzun pil ömrünü getirirler,
    +daha ucuz oldukları için makine fiyatlarını da düşürürler,
    +bunlara sorunsuz şekilde daha çok pixel sığdırılabilir.

    -ccd'ye göre gözle görülür şekilde daha düşük keskinlik ve daha cansız renkler sunarlar. ccd'ye göre ışığa daha az duyarlıdırlar.

    bir de sanırım bunlarda her pixel algılayıcının önünde mikro bir mercek vardır. yoksa bunlardan ne köy olur ne kasaba... büyük ölçüde canon'un çabalarıyla gelişmiştir ve bugün son kullanıcıya yönelik satılan d-slr makinelerin %95'inde cmos sensör bulunmaktadır.

    kişisel fikrimi sorarsanız, mesela aynı özelliklere sahip, ccd ve cmos sensörlü iki tane makinem olsa, gündüz veya öğlen hava açıkken ccd olanı yanıma alır dışarı çıkarım. akşamüstüne doğru ve gece çıkıyorsam da cmos sensörlü makinemi alırım.

    yani bütün avantajlara rağmen mesele yeterli ışık altında fotoğraf çekmekse ccd döver maalesef...
  • günümüz piyasasına bakacak olursak orta format dijital fotoğraf makinalarının dışında profösyönel slr'lar da dahil neredeyse tüm fotoğraf makinalarında kullanılan teknoloji. zannedersem lcd'nin plazmayı geçmesi gibi geliştirilmek maksadıyla ccd'yi geçmiş bir teknoloji oldu cmos.
  • her pikseli ayri bir transistor tarafindan olusturulur.
hesabın var mı? giriş yap